FRYKTER FLERE DØDSFALL: Redningsarbeidere søker etter personer i et jordskred på Filippinene. Foto: Erik De Castro / Reuters

Savnede fryktes døde etter jordskred på Filippinene

Etter at tyfonen Mangkhut herjet på Filippinene i helgen, graves det fortsatt etter savnede. Myndighetene frykter opp mot 100 dødsfall.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er foreløpig motstridende meldinger om hvor mange som har mistet livet. Mens CNN melder at 54 personer er bekreftet omkommet på Filippinene, skriver nyhetsbyrået AP har dødstallet steget til 65.

Mange av dødsfallene skyldes bygningskollapser og jordskred, og myndighetene frykter at tyfonen kan ha tatt opp mot 100 menneskeliv, skriver BBC.

De fleste av de omkomne skal ha vært gruvearbeidere og familiemedlemmer som ble tatt av et jordskred ved byen Itogon på øya Luzon. De hadde søkt ly for uværet i en bygning som tidligere ble brukt som oppholdsrom for arbeiderne, men som nå var omgjort til et kapell.

IKKE IDENTIFISERT: Pårørende venter på å få vite hvem de avdøde på Filippinene er. Foto: Erik De Castro / Reuters

– Trolig døde

Ifølge filippinske myndigheter er 43 av disse funnet døde, mens letingen etter 40–50 savnede pågår fortsatt mandag.

Byens ordfører Victorio Palangdan opplyser at de savnede med 99 prosents sikkerhet er døde, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

– Vi jobber videre til vi har funnet alle likene, sier Palangdan, som føyer til at det ennå ikke er funnet overlevende under gjørma og jordmassene som dekker den ødelagte bygningen.

– De trodde de var trygge der, sier ordføreren.

I frykt for flere jordskred, har filippinske myndigheter gitt ordre om at virksomheten ved alle små gruver nord i landet skal stanses midlertidig, melder Reuters.

Massiv opprydding

Da Mangkhut nådde Guangdong-provinsen sør i Kina mandag, men var uværet nedgradert til tropisk storm. Her er det så langt meldt om fire omkomne, ifølge The Independent. Tre av dem skal ha blitt truffet av trær som blåste over ende. Over 2,4 millioner er evakuert.

I Hongkong er det ikke meldt om omkomne, men 300 mennesker er skadet, og myndighetene beskriver ødeleggelsene som «alvorlige og omfattende».

Mangkhut traff Hongkong, som hadde hevet beredskapen til nivå 10, ved 12.00-tiden lokal tid søndag. Det ble registrert vindkast på opptil 65 meter per sekund, og skyskraperne skal ha svaiet i den kraftige vinden.

les også

Slik herjet Mangkhut i Hongkong

– Alle må være forberedt på det verste, sier Hongkongs sikkerhetsminister John Lee Ka-chiu.

Mange innbyggere slet mandag med å komme på seg på jobb, ettersom veier er sperret av trær, gjørme og vrakgods som de kraftige vindkastene tok med seg.

Skolene er stengt, bussrutene innstilt, og lokaltogene hindres at trær som har falt over sporene. Noen områder er også rammet av jordskred og oversvømmelser.

250.000 tonn ris ødelagt

Selv om Filippinene er hardt rammet, er dødstallet langt lavere enn da tyfonen Haiyan herjet i 2013.

Hayan førte til over 7300 dødsfall. I år ser det ut til at den massive evakueringen i forkant av Mangkhut har reddet mange liv, ifølge myndighetene.

Evakueringen hindret imidlertid ikke Mangkhut fra å feie over viktige jordbruksområder. Mary Anne Baril (40) er én av mange bønder som har mistet avlingene bare én måned før innhøstingen.

les også

Titalls millioner innenfor stormens rekkevidde

– Vi er allerede fattige, og så skjedde dette med oss. Vi har mistet håpet, sier hun.

Landbruksdepartementet på Filippinene meldte mandag at totalt 250.730 tonn ris er ødelagt. Dermed ligger det totale tapet for avlinger på rundt 760 millioner kroner, skriver Reuters. Det er inkludert 1204 tonn korn.

ØDELEGGELSER: Flere store trær har blitt blåst over ende i Hongkong. Foto: Vincent Yu / AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder