Politiet i Danmark raser mot nysgjerrige bilister etter togulykken

STOREBÆLTSBROEN (VG) Onsdag ettermiddag måtte politiet stenge broen på grunn av uoppmerksomme og nysgjerrige bilister. 40 personer er bøtelagt for å ha fotografert ulykkestoget

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Rundt klokken 07.30 onsdag rykket nødetatene ut etter en melding om en togulykke på den såkalte lavbroen mellom Fyn og Sprogø.

Seks personer døde og 16 ble skadet i ulykken, bekreftet Fyns politi i en pressemelding like etter klokken 11 onsdag.

Onsdag ettermiddag har politiet gjentatte ganger bedt folk om å vise respekt til de berørte.

– Husk nå at det er både ulovlig for bilfører og uetisk å filme ulykkestoget, skriver Fyns politi på Twitter.

les også

Simon (19) om togulykken: – Vi måtte klatre over de døde

Mange bilister fant fram mobilene sine da de passerte ulykkesstedet. 40 bilister er blitt bøtelagt for å ha fotografert ulykkesstedet.

– Det er SÅ MEGET ikke i orden. Vis respekt for de berørte og overhold ferdselsloven, skriver politiet på Twitter.

Leter i vannet

– Det var en hel trailer som traff lyntoget, sier Bo Haaning fra den danske havarikommisjonen til VG.

Han forklarer at det dreier seg om en tilhenger av et vogntog, som skal ha vært plassert på godstoget. Sammenstøtet utløste en ekstrem oppbremsing. Det er foreløpig ukjent hvordan lastebilen falt av godstoget og traff lyntoget.

Det var sterk vind i morgentimene, opp mot 20,9 meter i sekunder fra nord. Derfor var biltrafikken, på broen ved siden av der togene kjører, stengt i tidsrommet for ulykken.

Det er imidlertid uvisst om været spilte inn på selve ulykken.

– Burde jernbanen også vært stengt for trafikk?

– Jeg kan ikke si noe om det på nåværende tidspunkt, sier Haaning.

Hastigheten til de to togene er heller ikke kjent, men maksfarten på broen er 180 kilometer i timen. Ifølge Haaning er vanlig fart på strekningen mellom 60 og 80 kilometer i timen.

I vannet under broen leter dykkere etter vrakdeler onsdag kveld. I tillegg jobbes det med å frakte toget vekk fra åstedet, slik at man kan gjøre ytterligere undersøkelser, og gjenåpne trafikken.

KNUST: Slik så det ut fra innsiden av ulykkestoget. Foto: TT NYHETSBYRÅN

– Det ble helt stille

Passasjerer har fortalt om dramatiske scener og panikk på toget, da ulykken skjedde.

Til sammen var 131 passasjerer om bord. Jonas Dam var en av dem.

– Det kommer et veldig høyt brak, og hele siden på toget blir trykket inn. Alle rutene blir knust eller nærmest eksploderer inn i kupeen. Toget bremser selvfølgelig hardt. Så er det bare stille, og vinden står og suser inn, forteller han til DR.

Selv slapp han unna med en skadet hånd.

– Jeg tror at det kom en gjenstand inn gjennom vinduet som traff hånden min. Jeg er i tvil om hva det var, for det gikk så fort, forteller han til Danmarks Radio.

Han opplevde at hjelpen kom raskt. Han sier at det gikk noe tid før redningspersonell kunne komme inn, fordi de måtte skru av strømmen og lage gangbroer mellom kjørebanene og togsporene.

– Jeg vet at det ble lagt drypp med smertestillende i hånden min en time etter ulykken, men da hadde de allerede vært inne og sett etter dem som var hardest rammet. Jeg oppsøkte ikke hjelp før ting hadde falt til ro, for jeg så godt at det var andre som hadde mer behov for hjelp enn meg, sier han til DR.

Ikke identifisert

Onsdag kveld har politiet ennå ikke klart å identifisere de omkomne. Hverken kjønn, alder eller nasjonalitet på ofrene er kjent.

Politiet har fått flere henvendelser fra ambassader som vil ha informasjon om de omkomne, fortalte ansvarlig politiinspektør Lars Bræmhøj på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Ifølge etterforskningsleder Jørgen Andersen var alle omkomne hentet ut fra ulykkestoget etter en times tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder