Eric Torell (20) ble skutt og drept av politiet: – Han var elsket av alle

Onsdag kveld rømte Eric Torell hjemmefra «bevæpnet» med en lekepistol. Torsdag morgen ble mannen, som moren beskriver som «verdens mest kjærlige menneske», skutt og drept av politiet i Stockholm.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

20 år gamle Torell hadde Downs syndrom og diagnosen autisme. Ifølge hans mor Katarina Söderberg var han også sterkt funksjonsnedsatt og på nivå med en treåring.

– Han kunne ikke prate, han kunne bare si mamma, mamma, sier hun til Expressen.

Bakgrunn: Mann (20) med downs syndrom skutt av svensk politi

Onsdag kveld i 23-tiden skal Torell ha tatt transport fra sin mor til sin far, hvor han skulle overnatte. En gang iløpet av natten klarte han å rømme hjemmefra, og faren meldte sønnen savnet.

SKUTT: Eric Torell (20) rømte hjemmefra. Natt til torsdag ble han skutt og drept av svensk politi fordi han bar et lekevåpen. Moren har gitt VG tillatelse til å bruke bildet av sønnen. Foto: PRIVAT

– Han pleide å gjøre det ofte før i tiden, men nå var det lenge siden. Jeg meldte han savnet, men fikk høre at politiet ikke hadde noen ressurser til å lete, forteller Torells far til Aftonbladet.

Viste seg å være et leketøy

Ifølge moren tok Torell med seg et lekevåpen, som så ut som en maskinpistol. Av politiet blir gjenstanden beskrevet som en våpenkopi.

Noen timer senere åpnet politiet ild mot 20-åringen, og han døde senere av skadene på sykehus.

Familien fikk torsdag morgen beskjeden om at sønnen var skutt og drept av politiet.

– Vi er helt ødelagt. Vi er i sjokktilstand. Jeg kan ikke forstå at det er sant, forteller moren til Aftonbladet.

les også

Politiet om drapet på ubevæpnet mann: Trodde e-sigarett var våpen

– Det eksakte hendelsesforløpet utredes, men situasjonen endte med at politiet oppfattet situasjonen som truende og åpnet ild. De skjøt mot denne personen som senere døde, forteller kommunikasjonsdirektør hos påtalemyndigheten, Karin Rosander, til VG.

– Personen hadde en type våpen, som senere viste seg å være et leketøy, bekrefter Rosander.

LEKEVÅPEN: Ifølge moren, Katarina Söderberg, hadde sønnen med seg en lekepistol da han stakk av hjemmefra onsdag kveld. Foto: Stefan Mattsson, Aftonbladet

For moren til Torell er det uforståelig hvordan politiet kunne oppfatte situasjonen som truende, og sier til Expressen at de «lyver og finner på».

Også faren er forundret over måten politiet reagerte på:

– De sier at det var kopi av en pistol. Det var det jo ikke. Det her var jo et leketøysgevær i miniatyr for en femåring. Det er mye mindre enn et vanlig gevær, og billig, i plast, forteller han.

SKUTT: Det var like før klokken fire natt til torsdag at 20-åringen ble skutt av politiet i Norra Stationsgatan i Stockholm. Foto: Stefan Mattsson Foto: Stefan Mattsson, Aftonbladet

«Verdens snilleste menneske»

Hendelsen skal ha funnet sted på en belastet adresse i Stockholm, og ifølge et vitne Exspressen har snakket med, skal avdøde ha fått beskjed om å legge seg ned på bakken.

– Jeg våknet av skudd, og da jeg kikket ut så jeg at politiet skrek at noen skulle legge ned våpenet og legge seg ned. Senere kom innsatsstyrken og flere politi, til og med ambulanse, forteller vitnet.

SNILL: Moren minnes sønnen som verdens snilleste menneske. Hun har gitt VG tillatelse til å bruke bildet av sønnen, som ble skutt av politiet i Stockholm natt til torsdag. Foto: PRIVAT

– Det går ikke an å forstå. Han har aldri gjort en flue fortred i hele sitt liv. Det er verdens snilleste menneske, forteller Söderberg til Expressen.

Til Aftonbladet beskriver hun sønnen som «veldig, veldig snill», og en person som fungerte bra i sosiale sammenhenger.

les også

Funksjonshemmet Gaza-mann drept av israelske styrker

– Han var jo svært utviklingshemmet, men han var godt likt på skolen, leir og på korttidsavdelingen. Han var elsket av alle.

Ifølge Aftonbladets opplysninger skal Torell ha blitt skutt av tre politimenn.

Mistenker tjenestefeil

Påtalemyndigheten kan ikke gå inn på hvor mange skudd som ble avfyrt eller hvor mange politibetjenter som avfyrte tjenestevåpenet, men bekrefter til VG at det var flere enn én politimann som avfyrte skudd mot 20-åringen.

Torells mor forteller til Aftonbladet at det var svært «uheldig» at sønnen hadde med seg, det hun beskriver som en lekepistol, denne kvelden.

ETTERFORSKES: Hendelsen etterforskes av den svenske Spesialenheten for politisaken, og det mistenkes tjenestefeil, opplyser påtalemyndigheten. Foto: Stefan Mattsson, Aftonbladet

– Men hvorfor måtte de drepe ham? Skyt ham i foten da? Og fra tre politimenn? Man kan jo ikke bli skutt av en plastbit, sier Söderberg.

Hendelsen blir nå etterforsket av Spesialenheten for politisaker.

– Det er litt tidlig å si hva som blir resultatet, men det mistenkes tjenestefeil. Men det er ingen i politiet som er mistenkt, forteller Rosander til VG.

Ifølge SVT blir torsdagens hendelse den syvende i rekken av dødelige utfall etter voldsutøvelse fra svensk politi siden september i fjor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder