MISSIL: Dette arkivbildet viser anti-ubåt-missiler, skutt fra det russiske krigsskipet «Marshal Shaposhnikov» under en øvelse i 2007 Foto: STRINGER/RUSSIA / X01235

Russland planlegger rakett-oppskytning i svenskkontrollert luftrom

Russland har varslet at de allerede i begynnelsen av april vil holde en militærøvelse med rakett-oppskytninger i Østersjøen, mellom Sverige og Polen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Havområdet er internasjonalt farvann, men luftrommet nært Sverige er det de som kontrollerer. Derfor har Russland informert svenske Transportstyrelsen, som har ansvaret for flytrafikken i området.

– Det er uvanlig. Jeg har aldri vært borti dette tidligere, sier Jörgen Andersson, sjef for luftroms- og flyplassinspeksjon i Transportstyrelsen til Sveriges Radio.

les også

E-sjefen: Russland øvde på angrep mot Nord-Norge

Ifølge Andersson vil flytrafikken påvirkes, fordi rutene må omdirigeres.

Aftonbladet har fått tilgang til et militært telegram til flytrafikken. Der framgår det at «russiske rakettoppskytinger» kommer til å finne sted i et område noen mil utenfor Karlskrona fra den 4. april klokka 06.00, til den 6. april klokka 18.00.

Samme beskjed har blitt sendt til Latvia, om et mindre område i latviskkontrollert luftrom, ifølge nyhetsbyrået APA.

– En politisk markering

les også

Slik blir NATOs storøvelse i Norge

– Jeg har aldri tidligere sett en annen nasjon gjennomføre oppskytninger i svensk FIR (Flyveinformasjonsregion, journ. anm.), bortsett fra ved samarbeidsøvelser med Sverige, skriver øverstløytnant Carl Bergqvist som driver forsvarsbloggen Wiseman, på Twitter.

les også

Mattis til VG om amerikanske militærfly i Nord-Norge: – Vil svare dersom det kommer initiativ fra Norge

Martin Hagström, forskningsdirektør ved det svenske Forsvarets forskningsinstitutt sier til Aftonbladet at det er snakk om en oppskytning av det som kan være enten luftvernsmissiler, eller sjømålsmissiler.

Flere detaljer om oppskytningen er ikke kjent.

les også

På innsiden av den fryktede russiske krigsøvelsen «Zapad»

– Jeg antar at man skal teste oppskytning av et missil som også har et stort risikoområde. Og å velge å gjøre det i andres nærhet, er en politisk markering fra Russland, sier han til avisen.

ØVELSE: Russlands president Vladimir Putin står her om bord i en russisk missilcruiser ved navn «Moskva», sammen med den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi. Bilde er fra 2014. Foto: Reuters/ RIA Novosti

Flere militærøvelser fra USA og Russland i nord

I etterkant av forgiftningen at den tidligere Russiske spionen Sergei Skripal og hans datter i Storbritannia, har både Russland og USA holdt store militærøvelser i nord.

les også

Tøffere britisk språkbruk: Boris Johnson sammenligner fotball-VM i Moskva med Hitlers OL i Berlin

USA holdt sammen med Storbritannia en marineøvelse i Arktis, kalt ICEX 2018, der de vurderte sin operasjonelle beredskap i Nord. Én britisk ubåt og to amerikanske ubåter ble tatt med i øvelsen.

Russland holdt også nylig en militærøvelse i Arktis , og den russiske forsvarsministeren Sergei Shoigu bekrefter til Euronews at øvelsen inkluderte et anti-ubåt-fartøy.

les også

Trump vil møte Putin og snakke om Nord-Korea og våpenkappløp

– For den første gangen siden Sovjet-tider har anti-ubåt-flyvninger blitt gjennomført via Nordpolen mot det nordamerikanske kontinentet, sa han.

Han ville bekreftet imidlertid ikke hvilken dato øvelsen fant sted.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder