STØTTER MOORE OG TRUMP: – Jeg tror Roy Moore vil booste Donald Trumps agenda. Hvis ikke, ville jeg ikke stemt på ham, sier Wayne Lamkin utenfor huset i lille Gallant, Alabama. Ikke langt unna bor Roy Moores mor, bror og søskenbarn. Foto: Thomas Nilsson, VG

Støtte til Roy Moore: – Helt ærlig er jeg lei av de fordømte folka

GALLANT, ALABAMA (VG) Demokrater, kjendiser og en rekke republikanere advarer mot Trump-støttede Roy Moore. Det får Moores trofaste supportere til å frese.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Helt ærlig er jeg lei av de fordømte folka som går rundt og presser ting som ikke hører hjemme her over hodet på oss. De liberale prøver alt de kan. Men dette er ikke et sosialistisk land - og de prøver å gjøre USA til det, sier Wayne Lamkin om dagens thrillervalg i «Sørstatenes sørstat», Alabama.

Lamkin tar imot VG hjemme i landlige Gallant, Alabama, hvor Roy Moore tirsdag ankom og forlot valglokalet ridende på ryggen til hesten Sassy.

Roy Moore er nært knyttet til dette, lille stedet med under 1000 innbyggere. Han vokste opp og fortsatt betaler medlemskapet til baptistmenigheten nede i gaten. Hele Roy Moores familie bor fortsatt i Gallant hvor det er en kirke rundt hver sving.

Wayne Lamkin er ikke i tvil om at Roy Moore er rett mann. Som de aller fleste i de mindre områdene av Alabama, er han møkk lei av eliten i Washington.

– Roy Moore er for livet (les: mot abort), har er kristent syn, men han blir korsfestet for mange ting som dette landet ble bygd på - og som folk virker å ha glemt, sier Lamkin.

Mener han gir Trump et løft

I hagen har den sympatiske 64-åringen en valgplakat for Roy Moore. Han har heist det amerikanske flagget utenfor det koselige, hvite huset med julekrans på inngangsdøren.

Han har bestemt seg for lenge siden for å stemme for Moore, en mann han mener bare har gjort gode ting for Gallant, og som han mener vil gi et løft for president Donald Trumps agenda.

Og som nesten alle som VG snakker med der Roy Moore vokste opp, tror han simpelthen ikke på anklagene fra de åtte kvinnene om seksuelle overgrep og seksuell aggressivitet fra rundt 40 år tilbake.

– De ventet litt for lenge med å dra opp ting som dette. Jeg synes ikke det har noe med denne valgkampen å gjøre, sier Lamkin om anklagene, og legger til:

– Det nytter ikke å komme med vås og løgner nå. Hvorfor vente i 40 år hvis det virkelig skjedde? Og så er det så enkelt som at ingen har noe bevis. Hvis det hadde vært fakta, hvorfor har de ikke anmeldt ham til politiet slik at han er i fengsel, sier Lamkin.

Kan utløse raseri

Wayne Lamkin har fått med seg at Senatets etiske komite kan komme til å ekskludere Moore dersom han blir valgt.

– De vil være forrykte hvis de gjør det. Det vil utløse mye raseri her i Alabama, sier han.

Men dette spesialvalget har allerede bragt frem mye sinne i Alabama. Roy Moore har alltid vært en kontroversiell politiker og dommer. Han er en sterk motstander av abort og ekteskap mellom homofile. Han er sterkt kritisk til islam. Og han har også kommet med en rekke utsagn som oppfattes som rasistiske.

Så langt har det gått at Kayla Moore, Roy Moores kone, på det siste valgmøtet før skjebnedagen sa at dette er falske nyheter, og begrunnet det blant annet på følgende måte:

– En av våre advokater er jøde.

HØYT OPPE: Slik ankom Senator-kandidat Roy Moore valglokalet i Gallant, Alabama, tirsdag. Foto: Jonathan Bachman, REUTERS

På dette møtet var også Donald Trumps tidligere sjefsrådgiver, kontroversielle Steve Bannon. Han har innledet under Moores tre siste valgmøter.

STEMTE TIRSDAG: Demokraten Doug Jones avga sin stemme i Montgomery tirsdag. Meningsmålingene spriker i alle retninger. Foto: Marvin Gentry, REUTERS

– Det er et spesielt sted i helvete for republikanere som skulle forstått bedre, sa Bannon med klar referanse til Ivanka Trumps melding til Roy Moore om at «det er et spesielt sted i helvete som jakter på barn».

Kritisk basketstjerne

Donald Trump har sagt at Roy Moore kan bidra til å «gjenreise Amerikas stolthet».

Men en rekke republikanere senatorer har åpent sagt at de ikke ønsker Roy Moore i USAs senat. Profilerte kommentatorer i konservative Fox News har sagt det samme. Og de får medhold fra en rekke kjendiser som er født i Alabama, som blant andre skuespiller Channing Tatum og basketballhelten Charles Barkley.

– Vi må slutte å se ut som idioter for resten av landet. Hvis noen sendte denne valgkampen til dere som et filmmanus, ville dere kaste det i et søppelbøtte. Det er ikke mulig at denne fyren skulle vært i et valg, sa Barkley om Roy Moore.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder