HANDS UP: Flere ledende demokrater mener deres egen presidentkandidat John Kerry er så på defensiven at løpet allerede er kjørt. I går talte Kerry til en forsamling i Detroit. Foto: AP

Knekkes av kaos

NEW YORK (VG) Valgkampledelsen rundt John Kerry er lammet av intern krig, krisestemning og kaos.

 • Roy Freddy Andersen

Artikkelen er over 16 år gammel

Samtlige meningsmålinger de siste dagene peker i samme retning: Republikanernes partilandsmøte i New York ga Bush et voldsomt løft og en solid ledelse.

Demokratenes presidentkandidat ligger nå så langt bak Bush nasjonalt og i mange av de avgjørende svingstatene, at flere og flere tror noe dramatisk må skje for at stemningen skal snu før valget.

- Ingen styrer

Selv ikke de to eller tre TV-debattene mot George W. Bush kan være nok til å reise kjerringa.

Tony Coelho mener årsaken er at Kerry-leiren seiler rundt uten kurs og et klart budskap i valgkampen, med en kaptein uten kommando og et mannskap som bruker kreftene sine på å slåss seg imellom.

- Det er ingen som styrer, og man har to fraksjoner som ikke snakker med hverandre, sier han til CBS.

Coelho regnes som en «insider» i det demokratiske partiet og ledet Al Gores presidentkampanje i 2000.

Han hevder lammelsen i Kerry-leiren skyldes en «intern krig» mellom rådgivere som har fulgt Kerry i årevis, og den såkalte Clinton-fraksjonen som har rykket inn i Kerry-ledelsen de siste to ukene.

Ryktene vil ha det til at John Kerry vurderer å sparke Mary Beth Cahill som valgkampsjef for å redde skuta fra å synke helt, under syv uker før valget.

- Her har vi to grupper som aldri har kommet overens, forteller Coelho. Han sier Clinton-rådgiverne ble hentet inn fordi Kerry-leiren innså «at de er i alvorlig trøbbel» og forsto at noe måtte gjøres.

- En fighter

Både politiske eksperter og partifeller peker på noen få konkrete årsaker til at Kerry har havnet helt bakpå, bare fire uker etter at han ledet på Bush:

* Kerry har ikke evnet å formulere et tydelig budskap som gir velgerne en god nok grunn til å vrake den sittende presidenten og heller gå for noe nytt: Enten makter ikke Kerry å finne poengene, eller så mangler han rett og slett en klar politikk.

* Bush-rådgiver Karl Rove har på en briljant måte lyktes med å snu valget til å bli en folkeavstemning om Kerry, ikke den sittende presidenten. Bush-leiren har lyktes med å stemple Kerry som en vinglepetter og Bush som en sterk og stødig leder i en utrygg tid.

* Kerry ventet for lenge med å svare på angrepene på hans krigsinnsats i Vietnam. I ukevis kunne «Swift Boat Veterans for Truth» uimotsagt hevde at Kerry bløffet seg til heltemedaljer. Når Kerry til slutt kom på banen, hadde det negative inntrykket festet seg.

Politikkprofessor Christopher Malone ved PACE University i New York sier til VG at det ser mørkt ut for Kerry for øyeblikket, men han tror fortsatt demokratene kan klare å reise seg før valget:

- Man skal ikke undervurdere John Kerry. Han er en fighter og har alltid kommet tilbake når han har ligget under. Dessuten gir ikke meningsmålingene alltid et fullstendig bilde, sier Malone.

John Kerry har de siste dagene spisset budskapet sitt og kritikken av Bush. Selv sier han at han er tilbake på offensiven igjen. Mandag er han gjest hos David Letterman i «Late Night Show» på CBS.

- Vi slår tilbake. Jeg har absolutt tatt av hanskene, forsikret Kerry i et radiointervju i går.

Mer om

 1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. Krisehjelp til Kerry fra sykesengen

 2. Trygler om Clinton-comeback

 3. Slåss om alt før TV-debattene

 4. Hardt oppgjør om Irak-krigen

 5. Bitter kamp om hvem som vant

Fra andre aviser

 1. Angst og skremsler i innspurten

  Aftenposten
 2. Bush til motangrep på Kerry

  Aftenposten
 3. Kerrys trumfkort

  Bergens Tidende
 4. Kerrys viktigste tale<br/>innleder valgkampen

  Bergens Tidende
 5. Brutal ordstrid mellom Bush og Kerry

  Aftenposten
 6. Grillkokken Kerry

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no