FLYKTER: Køene på vei ut fra New Orleans tettet seg til da evakueringen ble utvidet til å gjelde alle i byen. Foto: AP

Flykter fra orkanen

(VG Nett) Nordmenn i området flykter nå vekk fra orkanen «Katrina» som truer New Orleans.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

- Vi tar bare med oss litt klær og lar en bil stå igjen, sier han til VG Nett.

Byen New Orleans ligger delvis under havoverflaten og dette lover ikke bra for den kommende orkanen som søndag ettermiddag ble oppgradert til en kategori 5-orkan.

- Når det kommer 50 fot (15 meter) høye bølger og New Orleans vanligvis er under havoverflaten, er det nødvendig å dra, sier Liset.

Mens han pakket sammen sakene og gjorde seg klar til turen søndag, var det fint vær i byen.

- Akkurat nå skulle man ikke tro det var en storm på vei, sier han.

- Vi håper på at den drar østover og ikke rammer oss så hardt. Men da blir jo andre rammet desto hardere, forteller han.

Evakuerer byen

Hele New Orleans er nå beordret til å evakuere og befolkningen må komme seg unna før orkanen treffer land. Store køer ut av byen tyder på de fleste vil ta seg til sikrere områder i tilfelle orkanen skulle fortsette på den ruten som er projisert til å treffe rett over New Orleans.

Midlertidige overnattingssteder for de som ikke kommer seg ut er satt opp på forskjellige steder i byen.

Klokken 11.00 norsk tid søndag var orkanen rundt 400 kilometer sør-sørøst for munningen av the Mississippi River med en vindhastighet på 233 kilometer i timen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det betyr at den betegnes som en kategori fire-orkan på Saffir-Simpson-skalaen som går fra en til fem.

Senere søndag økte «Katrina» til en kategori fem-orkan. En slik orkan er i stand til å blåse av tak på hus og industribygninger samt blåse bort hele småbygninger. Flom som forårsakes av en slik orkan gjør som oftest stor skade på førsteetasjene til alle hus langs kysten.

- Stakk på lørdag

Trygt fremme i Houston sitter studenten Bjørn Erik Norman sammen med venner fra skolen. - Jeg stakk lørdag morgen. Da var skolen allerede stengt til og med mandag og vi skjønte at det var alvor, forklarer han.

Han frykter det verste når han kommer hjem til leligheten et lite stykke utenfor New Orleans.

- Det er ventet det verste, men da er det vel bare å håpe på det beste sier han. Leiligheten til Bjørn Erik ligger ved en elv som lett kan oversvømmes dersom orkanen bringer med seg store vannmengder.

- Den ligger ganske nære en bakelv og det er ventet det verste, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder