STØTTES AV FN: Saudiarabiske kvinner får støtte fra FN til flere rettigheter.
STØTTES AV FN: Saudiarabiske kvinner får støtte fra FN til flere rettigheter. Foto: FAHAD SHADEED / Reuters

FNs kvinnekonvensjon med fire råd til Saudi-Arabia

UTENRIKS

Valgfri bekledning, frivillige giftermål, lover mot vold og overgrep, og avskaffing av systemet med mannlig følge i offentlighet, er tiltak FN mener Saudi-Arabia bør gjøre for kvinner.

Publisert:

Tiltakene er utarbeidet av FNs kvinnekonvensjon, skriver Reuters.

Saudiarabiske kvinners liv er preget av omfattende kontroll av menn. Landet har ingen kvinnelige ministere og har et system som krever at kvinner må få en mannlig slektning til å godkjenne viktige beslutninger for dem.

FN oppfordrer nå landet til å fjerne denne praksisen. De mener kvinnene må få eget pass, reise og studere i utlandet, velge bosted og få tilgang til helsevesenet, uten å måtte få en manns tillatelse til dette.

Kvinnekonvensjonen tilråder at vold mot kvinner og voldtekt bør gjøres ulovlig.

Saudi-Arabia må innføre en omfattende strategi for å eliminere alle patriarkalske holdninger og stereotyper som diskriminerer kvinner, heter det fra panelets vurdering.

Barneekteskap, tvangsekteskap og obligatoriske kleskoder bør i tillegg avvikles. Dette er flere konsekvenser av «vokterkulturen», mener panelmedlem Hilary Gbedemah.

– Vi så det der kvinner ble ansett for å være ulydige mot sine voktere, der de måtte få deres samtykke for å gifte seg, der vokterne kunne påtvinge dem kleskoder og i problematikken med vold i hjemmet.

Panelet forteller at de ønsker en oppfølging av disse fire punktene innen to år.

Det siste året har kvinnene imidlertid fått friheten til å kjøre bil.

– Dette åpner dørene for andre restriksjoner også kan endres, sier Gdedemah.

Her kan du lese mer om