Stephen Hawking er død

Den verdenskjente professoren ble 76 år gammel.

Publisert:

Familien bekrefter i en uttalelse natt til onsdag norsk tid at han sovnet stille inn i sitt hjem i Cambridge.

– Han var en stor vitenskapsmann og en ekstraordinær mann hvis arbeid og arv vil leve videre i mange år. Hans mot og utholdenhet med hans briljans og humor inspirerte folk over hele verden, sier hans tre barn Lucy, Robert og Tim.

les også

Stephen Hawking: Vi må forlate jorden om 100 år

– Han sa en gang «Det ville ikke vært mye av et univers hvis det ikke var hjem til folkene du elsker». Vi vil savne ham for alltid.

Den britiske fysikeren og matematikeren er blitt kalt vår tids Einstein og er uten tvil en av verdens mest kjente vitenskapsmenn.

Han var særlig kjent for sine arbeider med å bevise at universets svarte hull også utstråler energi, og for å forbinde den generelle relativitetsteorien med kvantemekanikken. Han ble for alvor verdensberømt med boken «A Brief History of Time», som kom ut i 1988. Siden den gang har han vunnet en rekke priser for sitt arbeid.

les også

Stephen Hawking hyller Oscar-vinneren på Facebook

Rammet av sykdom

Han ble som 21-åring rammet av den uhelbredelige og progressive nevromotoriske sykdommen ALS, som har ført til lammelser. Han fikk da vite at han bare hadde tre år igjen å leve.

les også

Stephen Hawking: Dødssyke bør få mulighet til dødshjelp

Men sykdommen utviklet seg saktere enn forventet. Dessuten hadde han møtt Jane Wilde, som han senere giftet seg med.

– Hun ga meg noe å leve for, har han sagt. Likevel svant kroppen hans sakte, men sikkert hen ettersom flere og flere muskler ble lammet.

GIFT: Her er Stephen Hawking sammen med kona Jane i Paris i 1989. Foto: Lionel Cironneau / TT / NTB Scanpix

Etter kort tid måtte han sitte i rullestol, og etter hvert mistet han også evnen til å snakke. Etter 1985 kunne han bare kommunisere med omverdenen via en datamaskin som han styrte ved hjelp av øyebevegelser og enkelte muskler i ansiktet.

les også

Stephen Hawking: - Universet ble ikke skapt av Gud

Stephen og Jane fikk tre barn, men paret skilte seg i 1991. Fire år senere giftet han seg med sykepleieren Elaine Mason, men ekteskapet endte i skilsmisse i 2006.

KJENT: I 2008 møtte den britiske professoren Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela i Johannesburg. Foto: DENIS FARRELL / AFP

Gjesteopptredener

Hawking studerte også mange fantasieggende fenomener, som for eksempel kvantekommunikasjon. Det er en «spøkelseslignende» prosess som kan komme til å revolusjonere kommunikasjonen over store avstander, og som kan føre til at mennesket vil kunne mestre telepatiske overføringer, noe som hittil kun har skjedd i science fiction-filmer.

les også

Bekreftet Einstein-teori: Hawking gratulerer forskerne

For det ble han belønnet med tallrike omtaler i populærkulturen, og han har hatt gjesteopptredener i TV-seriene «Star Trek», «The Simpsons» og «Futurama». Han dukket også opp flere ganger i populære «The Big Bang Theory», der han er et forbilde for hovedpersonen, Sheldon Cooper.

Hawkings historie ble også kjent i populærkulturen med filmen «The Theory of Everything» som kom i 2014. Eddie Redmayne som spilte Hawking vant Oscar for rollen. Hawking selv sa at «trodde det var ham selv» da han så filmen.

Filmen ble nominert til fem Oscar-priser

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder