HAR FÅTT NOK: Fiskeren Antonis Kamvisis (54) synes Lesvos har tatt imot flyktningene på en god måte, men at de nå begynner å gå lei situasjonen.
HAR FÅTT NOK: Fiskeren Antonis Kamvisis (54) synes Lesvos har tatt imot flyktningene på en god måte, men at de nå begynner å gå lei situasjonen. Foto: Giorgos Moutafis VG

Vil ikke at Lesvos skal være «flyktninglager»

UTENRIKS

LESVOS (VG) De Nobel-nominerte fiskerne reddet hundrevis fra drukningsdøden. Nå ber de Europa om hjelp.

Publisert: Oppdatert: 23.12.17 14:41

Landsbyen Skala Skamnias på nordsiden av Lesvos teller bare hundre innbyggere. Flere av dem var helt sentrale da over 800.000 flyktninger strømmet til den greske øya i 2015. Tusenvis av gjennomfrosne, desperate flyktninger ble berget i land nettopp her. I fjor ble innbyggerne på Lesvos nominert til Nobels fredspris.

– Jeg visste ikke hva det var. Det var første gang i mitt liv jeg hørte ordet «nobel». Jeg trenger ingen pris for å redde folk på havet, sier Georgos Mavrapidis (63).

Mener flyktningavtalen er «bullshit»

Han står i joggedress på kaia og rensker garnet for tang og tare etter dagens første tur ut med båten. Det er roligere dager for 63-åringen. Men de siste ukene har ankomsttallene til Lesvos steget igjen:

I gjennomsnitt kommer det 70 flyktninger hver dag. Det til tross for at flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia (se faktaboks) skulle forhindre nettopp dette.

– Hvis Erdogan sier «la dem dra», så kommer de hit. Tyrkia styrer hvor mange flyktninger som kommer til Lesvos, hevder Mavrapidis.

– Flyktningavtalen er bare «big bullshit». Det kommer 1000 hit, og de sender 50 tilbake, sier fiskerkollegaen Stratos Valamios (43).

Ber EU gripe inn

Lesvos er den øya som kanskje bærer de største konsekvensene av at Europa stengte grensene under flyktningkrisen. I den beryktede Moria-leiren sitter opptil 7000 flyktninger bom fast.

– Alle de høyreradikale politikerne i Europa bør ta seg en tur til Moria. Da vil de forstå hvorfor de bør ta imot disse menneskene, mener Valamios.

Innbyggerne på Lesvos begynner «å bli lei» av hele situasjonen, får VG høre av flere. Tyverier, vold og rusmisbruk sprer seg ut fra flyktningleiren.

Husker du? Det var her Listhaug hoppet i havet

– Vi orker ikke at øya vår skal være et flyktninglager. EU må gripe inn, sier fiskeren Antonis Kamvisis (54).

Vonde minner

Disse mennene har sett det mest ubegripelige gjennom sitt yrke.

– En gang tilbake i 2015 fisket jeg med sluk på dypt vann. Jeg fikk noe veldig tungt på kroken. Jeg trodde det var en trestamme eller noe metall, forteller Kamvisis.

Da han dro opp snøret, oppdaget han at det var en død mann. Han hadde trolig ligget der i flere dager. Selv i dag vet ikke Kamvisis hvem han var.

VG spesial: To brødres flukt

Den yngre kollegaen Valamios sier han aldri vil glemme synet av døde babyer. Han har navigert båten sin forsiktig mellom 80 døde kropper etter et forlis, på jakt etter overlevende. Barn har frosset i hjel rett foran ham.

– Vi som bor her på Lesvos og de andre greske øyene er også ofre for flyktningkrisen. Vi gjorde vårt beste.

Her kan du lese mer om