NYOPPDAGET: Romteleskopet Kepler har oppdaget et solsystem med åtte planeter. Dette er like mange som vårt eget solsystem, informerer NASA. Foto: Reuters

NASA: Oppdaget ny planet ved hjelp av kunstig intelligens

Ved bruk av kunstig intelligens har NASA oppdaget en åttende planet i et solsystem likt vårt. Nå tror de at teknologien kan bidra til å gjøre lignende oppdagelser enda raskere.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er rundt stjernen Kepler-90 at en åttende planet nå er oppdaget, 2545 lysår fra jorden. Det er like mange planeter i ett og samme solsystem som i vårt eget, og det har NASA ikke sett før.

– Kepler 90-systemet er en slags miniversjon av vårt eget solsystem. Små planeter innerst og større planeter utover, sier astrofysiker Andrew Vandenburg i en pressemelding.

Stephen Hawking: Vi må forlate jorden om 100 år

Dette ble annonsert på en pressekonferanse torsdag kveld, 19 norsk tid. Det var på forhånd knyttet spenning til de nye oppdagelsene, som er gjort med Kepler-teleskopet.

Teknologi fra Google

Disse planetene er også de første som er oppdaget ved bruk av såkalt maskinlæring, en type kunstig intelligens. NASA har nylig gått inn i et samarbeid med Google for å benytte seg av denne teknologien.

– Som forventet ligger det spennende oppdagelser i Keplers arkiv, som venter på riktig redskaper eller teknologi for å avdekke dem, sier direktør i NASAs astrofysikk-divisjon Paul Hertz i pressemeldingen fra NASA.

Les også: Tyrkisk universitet tilbyr UFO-studier

Leter i gamle data

I tillegg til planeten i Kepler-90 har NASA også funnet ytterligere én ny planet, i systemet Kepler-80.

– Den store fordelen med å bruke kunstig intelligens er at det blir mulig å lete gjennom større datamengder enn menneskelig kapasitet tillater. Den nye teknologien muliggjør også å studere eksisterende stjerner for å oppdage nye planeter i systemer som allerede er studert, informerte astrofysikerne Christopher Shallue og Andrew Vandenburg på pressekonferansen.

Les også: Vil lage nasjonalpark på månen

Dette skal gjøre det lettere å oppdage eksoplaneter, planeter utenfor vårt eget solsystem. I tillegg er det mulig å gå gjennom datamengder som ville vært umulig for et menneske.

Leter etter liv

Kepler, som ble lansert i 2009, undersøker stjerner etter tegn på himmellegemer som går i bane rundt en sol. Spesielt leter det etter planeter i den såkalte levelige sonen, altså at avstanden til sin sol gir temperaturer som tillater vann på overflaten. Dette gjør det mulig for liv å eksistere på planeten.

Siden 2014 er det oppdaget 30 eksoplaneter som oppfyller disse kriteriene.

Fikk du med deg: Norsk astronom sentral i oppdagelsen av 72 nye galakser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder