Erdogans utfordrer hyllet av millioner dagen før valget

ISTANBUL (VG) Presidentkandidaten Muharrem Ince (54) har holdt over hundre valgkampmøter på 50 dager. Lørdag trakk han massene til Istanbul.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

«Ince başkan, Ince başkan!» roper folkemengden som har møtt opp på Muharrem Inces (54) siste valgkampmøte i Maltepe på den asiatiske siden av Istanbul, for å vise hvem de vil ha som ny president.

Søndag går Tyrkia til valg. Ince er den sittende presidenten Recep Tayyip Erdogans (64) argeste konkurrent, og meningsmålingene peker på at det vil kunne bli en ny valgrunde der de to møtes til duell. Dessuten vil Erdogans parti AKP kunne slite med å få rent flertall i parlamentet.

Les også: VG fikk bli med Ince på busstur

Sammenlignes med rockestjerner

– Forsvinn fra ditt kontor, og gjør det på en skikkelig måte, sa Ince fra scenen i Maltepe, adressert til Erdogan.

Ince representerer Tyrkias største opposisjonsparti, Det Republikanske Folkepartiet (CHP), som ble grunnlagt av landsfader Atatürk. CHPs velgere er regnet som sekulære sosialdemokrater.

Ince har markert seg kraftig under den rekordkorte valgkampen, med hele 107 valgkampmøter i 65 ulike byer på 51 dager. På sosiale medier sammenlignes han med rockestjerner på grunn av massemøtene sine.

les også

Opposisjonen i Tyrkia advarer mot «ufritt valg»

Ifølge CHP møtte fem millioner mennesker, nesten like mange som Norges befolkning, opp for å høre Ince tale. Tallet var trolig noe lavere, men folkemengden var enorm og store deler av byen var satt ut av spill i forbindelse med arrangementet.

Her er bildet Ince la ut på Instagram etter valgkampmøtet:

La frem 100-dagersplan

– Hold motet oppe. Morgendagen vil bli lys, sa Ince til de oppmøtte.

Han la frem sine valgløfter for hva han vil gjøre i løpet av sine 100 første dager som president, blant annet: Oppheve unntakstilstanden, forby telefonavlytting, sikre ytringsfrihet og fri presse, få fire millioner syriske flyktninger til å vende hjem frivillig, gjenopplive forhandlingene om EU-medlemskap, og gi alle religiøse og etniske minoriteter like rettigheter.

les også

Skyggeportrett av Erdogan: Dette er Tyrkias sterke mann

Ince omtalte president Erdogan som en «løgner, fascist og falsk leder». Folkemengden svarte med å rope «morder, løgner, Erdogan» og å bue hver gang presidentens navn ble nevnt.

Ince-velgere: Ønsker oss rettferdighet

– Vi ønsker oss rettferdighet, frihet og kvalitet. Erdogan er veldig arrogant, han diskriminerer folk, sier Aysegul Ince (50) til VG, som er på valgarrangementet sammen med datteren.

Selv om de ikke er slekt med presidentkandidaten, synes det er stas å dele etternavn med ham.

Ekteparet Necla (52) og Ali Arslan (56) fra Istanbul sier til VG at de stemmer på Ince fordi «han er demokratisk».

– Vi stoler på ham. Han er mer for fred enn Erdogan. Tyrkia vil bli langt mer sivilisert og progressivt med Ince, og vi vil få mer kontakt med Vesten og verden, sier Ali.

– Han er håpet for min fremtid, mine barn og barnebarn, sier Necla.

Se flere bilder fra Inces valgkamp:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder