MØTES: USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Trump møter Putin i juli

Brussel (VG) Mandag 16. juli er det duket for toppmøte mellom stormaktene USA og Russland, når Donald Trump og Vladimir Putin møtes i Helsingfors.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det melder blant annet nyhetsbyrået AP.

Meddelelsen kommer dagen etter at Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton hadde samtaler i Moskva for å planlegge stormøtet.

– Det å komme godt overens med Russland og Kina og med alle er en veldig god ting, uttalte Trump onsdag.

les også

Trump vil ha Russland tilbake i G7

Han la til at de ønsker å diskutere Syria, Ukraina og «mange andre tema».

Ifølge en offisiell uttalelse i anledning møtet er også forholdet mellom de to landene sentralt på plakaten. Onsdag omtalte Putins talsmann Dmitrji Peskov de to landenes bilaterale forhold som en «trist tilstand», ifølge Washington Post.

I tillegg til en-til-en møtene vil det være en rekke offisielle ting på programmet, som frokost og en felles pressekonferanse, skriver CBS News.

Håper møtet bidrar til konfliktløsning

Møtet mellom de to topplederne vil finne sted kun dager etter NATO-toppmøtet som finner sted i Brussel i juli. Statsminister Erna Solberg er imidlertid usikker på hvor stor innvirkning det vil ha på NATO-møtet.

– Hvis man finner en bedre samarbeidsform med Russland så er jo det bra, men det er ikke slik at man dropper å være tydelig på grunnen til at vi har sanksjoner og grunnen til at vi har et vanskelig forhold, sier Solberg.

Hun trekker frem annekteringen av Krim-halvøya, situasjonen i østre deler av Ukraina og oppfølgingen av Minsk-avtalen, som eksempler på dette.

les også

Macron på besøk hos Putin: Advarer mot atomavtale-kollaps

– Disse tingene ligger jo fast, og det er jo en utfordring hvis de vestlige landene alltid skal begynne på nytt igjen fordi de ikke har stamina til å stå igjennom den type vanskelige tider.

Solberg trekker frem Russland som en viktig brikke i mange internasjonale konflikter, og mener et samarbeid mellom USA og Russland kan være forløsende for konflikten i Syria.

– Jeg håper et slikt toppmøte også har en agenda som gjør at man kan få flyttet på noen av de store sakene, sier Solberg.

TYDELIG: Statsminister Erna Solberg håper Russland-USA-møtet kan være forløsende for flere konflikter, og håper det kan «flytte på» noen av dem. Her på regjeringens halvårlige pressekonferanse i Parkveien. Foto: Tore Kristiansen

Statsministeren mener det ikke er noen tvil om at sanksjonene innført mot Russland har en påvirkning, og ser ingen grunn til at USA skal være det svake leddet for å opprettholde disse.

– USA har jo i løpet av dette året snakket om å enda hardere sanksjoner enn det vi har. Men det vi vet fra før er at hver gang du har et presidentskifte, så får du kanskje et skifte i politikk, og det er krevende.

Stoltenberg: – Et viktig møte

Også NATO-leder Jens Stoltenberg er positiv til møtet mellom USA og Russland, og sier til VG at han synes det er «gledelig».

– Dette blir et viktig møte der det legges grunnlag for et bedre forhold mellom Russland og USA og dermed mellom Nato og Russland, sier han.

Stoltenberg minner om at NATOs forhold til Russland går langs to spor: forsvar og dialog.

På spørsmål om det er risiko for at Trump gjør ensidige innrømmelser uten å få noe igjen, slik han gjorde med Nord-Korea, svarer Stoltenberg:

– Jeg er trygg på at president Trump er forpliktet på samarbeidet i NATO. Så ønsker vi alle at han skal bidra til et bedre forhold til Russland og at møtet skal bidra til det.

les også

Statsledernes ville luksusliv

Pluss content

Trump og den russiske presidenten har tidligere møtt hverandre to ganger under de internasjonale toppmøter. G20 i Hamburg i juli 2017 og APEC i Da Nang i november.

Planer om et møte mellom de to verdenslederne har imidlertid vært i tankene etter den amerikanske etterforskningen av russisk innblanding i det amerikanske valget.

– Russland fortsetter å si at de ikke hadde noe å gjøre med innblandingen i vårt valg!, tvitret Trump kort tid før møtet ble bekreftet torsdag.

Et budskap den amerikanske presidenten har gjentatt flere ganger tidligere. Dette skiller han fra nær alle demokrater og republikanere i den amerikanske kongressen, som sier det er klare beviser for at Russland forsøkte å påvirke valget i 2016.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder