TIL VALG: Demokraten Beto O'Rourke vil utfordre president Donald Trump. Foto: Eric Gay/AP/NTB scanpix

Beto O'Rourke vil bli USAs neste president

Det demokratiske stjerneskuddet Beto O'Rourke (46) vil utfordre president Donald Trump i valget i 2020. Klima er hans viktigste kampsak.

NTB

O'Rourke bekrefter sitt kandidatur til KTSM. Torsdag kunngjør han det offentlig i en video, ifølge CNN.

– Dette er et avgjørende sannhetsøyeblikk for dette landet, og for hver eneste en av oss, sier O'Rourke.

– Utfordringene vi står overfor nå, med de sammensatte krisene i vår økonomi, vårt demokrati og vårt klima, har aldri vært større. Disse krisene vil enten spise oss opp, eller gi oss en historisk mulighet til å slippe løs USAs genialitet, fortsetter han.

Demokraten har blitt beskrevet som et stjerneskudd i partiet. Han bidro i fjor til å skape stor blest rundt mellomvalget i Texas, en republikansk høyborg der O'Rourke ble levnet få sjanser, men der han likevel utfordret Ted Cruz helt til målstreken.

DEBATT: Demokraten Beto O’Rourke og republikaneren Ted Cruz i debatt i høst. Foto: Tom Reel/San Antonio Express-News/Reuters

Har klima som viktigste kampsak

I kunngjøringsvideoen lover O'Rourke å føre en positiv valgkamp fram mot 2020.

– Jeg vil forsøke å få ut det aller beste av hver og en av oss og prøve å samle et veldig splittet land. Vi så kraften av dette i Texas, der folk ikke lot noen forskjeller, uansett størrelse, stå mellom dem og splitte oss, sier han.

I et nylig intervju med CNN trakk O'Rourke fram klima som den viktigste og mest akutte kampsaken sin. Han nevnte også jobbskaping og endringer i innvandringspolitikken. Under valgkampen i Texas tok han flere progressive standpunkter og argumenterte blant annet for legalisering av marihuana og en reform av strafferettssystemet.

Antallet demokratiske presidentkandidater fortsetter å vokse med Beto O'Rourkes kunngjøring.

Blant dem er Bernie Sanders, Kamala Harris, Elizabeth Warren, Cory Booker, Amy Klobuchar og Kirsten Gillibrand, kongressrepresentant Tulsi Gabbard fra Hawaii, tidligere boligminister Julian Castro fra Obama-administrasjonen og guvernør Jay Inslee fra delstaten Washington.

Demokratenes landsmøte i juli i 2020 går av stabelen i arbeiderklassebastionen Milwaukee i delstaten Wisconsin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder