Passasjerfly styrtet på vei til Nairobi – 157 personer bekreftet omkommet

Seks minutter etter at flyet tok av fra den etiopiske hovedstaden forsvant det fra flytårnets radarer. Vesker, klær og visittkort ligger strødd, forteller en journalist på stedet VG har snakket med.

Artikkelen er over ett år gammel

Det var 149 passasjerer om bord, og åtte besetningsmedlemmer på flyet som styrtet søndag morgen på vei fra Addis Abeba til Nairobi.

Røde Kors bekrefter søndag ettermiddag at en av deres ansatte er savnet etter flystyrten.

Kenyas transportminister sier på en pressekonferanse søndag ettermiddag at det var minst 35 nasjonaliteter om bord i flyet, deriblant fra Kenya (32), Canada (18), Kina (8), Tyskland (5), Egypt (6), Etiopia (9), Frankrike (7), Storbritannia (7), Italia (8), Slovakia (4), USA (8). Se liste i faktaboks!

Han opplyser at de øvrige landene som er rammet av ulykken, hadde en eller to personer om bord.

Flyselskapet bekrefter at piloten sendte ut en nødanrop like etter avgang.

Vrakrester overalt

Tidligere CNN-anker og nå frilansjournalist i Afrika, Robyn Lee Kriel, er på krasjstedet, og sier til VG at det er «forferdelig trist».

– Krasjstedet er omtrent 500 meter stort og er i en åker i et avsidesliggende område. Det ligger vrakrester, håndvesker, klær og visittkort overalt, sier Kriel.

Hun forteller at hun også har sett kart fra flyets cockpit blant vrakrestene.

– Akkurat nå er det et par hundre mennesker her som deltar i letearbeidet. Dette er forferdelig trist, og jeg håper ikke jeg kjenner noen av dem som var om bord, sier hun til VG.

Kapteinen på ulykkesflyet var Yared Getachew, og han fløy sammen med Ahmed Nur Mohammod, opplyser flyselskapet i en pressemelding. Getachew hadde mer enn 8000 timer i luften, mens Mohammod hadde 200 flytimer.

– Ifølge loggboken til flytårnet så meldte piloten ifra om at han hadde noe problemer og ønsket å returnere til flyplassen, sier direktøren for Ethiopian Airlines Tewolde Gebremariam.

– Tragisk

Også Erling Ølstad, administrerende direktør i Mester Grønn og Etiopias konsul i Norge, bekrefter at det var en nordmann om bord. Det har han fått vite av Utenriksdepartementet (UD) i Etiopia.

– De bekrefter at det var en nordmann om bord og jobber med å finne en god løsning til å varsle slekt og venner, sier Ølstad til VG.

Han kan fortelle at etiopisk UD har kalt inn alle på jobb i forbindelse med flyulykken.

– Det er veldig tragisk og vi har medfølelse med dem som er rammet, sier han.

Ingen overlevende

Flyet hadde avgang fra den etiopiske hovedstaden Addis Abeba klokken 08.38 søndag morgen, og var på vei til den kenyanske hovedstaden Nairobi. Flyet forsvant fra flytårnets radarer klokken 08.44, og ble funnet rundt Bishoftu-området like utenfor lufthavnen.

Flyselskapet har bekreftet at det ikke var noen overlevende i ulykken.

– Utenriksdepartementet er i kontakt med våre ambassader i Etiopia og Kenya, som undersøker om norske borgere kan være involvert, sier pressetalsperson i UD Astrid Sehl til VG.

Boeing skriver i en pressemelding at de er i dyp sorg etter ulykken:

– Vi sender våre hjertefølte sympatier til familiene til passasjerene og besetningen som var om bord, og vi står klare til å støtte Ethiopian Airlines-teamet. Et teknisk team fra Boeing står klare til å tilby teknisk assistanse, skriver Boeing.

– Ukjent årsak

Transportministeren i Kenya sier på en pressekonferanse søndag at de foreløpig har lite informasjon om ulykken.

Han bekrefter at flyet styrtet etter seks minutter i lufta.

– Kenyanske myndigheter venter på mer informasjon fra Addis Abeba, men vi har iverksatt beredskap for å ivareta slektninger og venner av dem som var om bord. Flyet skulle ankommet Nairobi klokken 10.45 i dag. Vi har opprettet to nødsentraler på flyplassen, sier han.

Flyet er av typen Boeing 737–800 MAX 8, som er Boeings nyeste flytype. Flere kilder opplyser på Twitter at dette flyet bare skal ha vært fire måneder gammelt.

I oktober i fjor styrtet et fly av samme typen tilhørende Indonesian Lion Air. 189 mennesker mistet livet i ulykken – som var den største flyulykken i fjor.

Dette er altså den andre alvorlige ulykken med den aktuelle flytypen på bare fem måneder.

SAVNET: Flyet med totalt 157 personer om bord skal ha styrtet kort tid etter avgang. Her viser ankomsttavlen «delayed» for flyet på Jomo Kenyatta flyplassen i Nairobi søndag. Foto: Reuters/Baz Ratner

Det er iverksatt undersøkelser på krasjstedet, og ansatte fra flyselskapet arbeider foreløpig med å få bekreftet alle detaljer rundt eventuelle antallet omkomne og eventuelle overlevende.

Flyr fra Norge

Ethiopian Airlines er Afrikas største flyselskap med et godt renommé for sikkerhet.

Selskapet har flere flyginger daglig mellom Addis Abeba og Nairobi og flyr også daglig fra Oslo til Addis Abeba, der det er videreforbindelse til Nairobi og en rekke andre afrikanske destinasjoner.

En rekke flyselskaper har fly av typen 737 MAX 8, deriblant American Airlines, Norwegian, FlyDubai, Air Italy og TUI.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder