Ferdskriver funnet etter flystyrt i Indonesia

Dykkere har funnet ferdskriveren fra Lion Air-flyet som styrtet i Indonesia mandag, melder lokale medier.

Det var mandag morgen lokal tid at Lion Air-flyet, som var av typen Boeing 737 MAX 8, styrtet nord for øya Java – 13 minutter etter at det hadde tatt av.

les også

189 savnet etter flystyrt i Indonesia

189 personer var om bord, og alle antas å være omkomne.

Torsdag melder marinedykkere at de har funnet flyets ferdskriver. Den var dekket av gjørme på 30 meters dyp, men i god behold, sier de til lokale TV-kanaler.

Transportminister Budi Karya Sumadi sier at komiteen skal analysere opplysningene fra boksen som er funnet, og at etterforskningen skal være «profesjonell og upartisk».

Har sett flyskrog

Indonesiske myndigheter opplyste onsdag at de hadde fanget opp signaler fra de såaklte «svarte boksene» i det havarerte flyet, men at de ikke visste helt hvor de befant seg hen.

Flyets skrog var da ikke blitt lokalisert, men den ene dykkeren sier torsdag at skroget nå er observert.

Kapteinen på en slepebåt har uttalt seg til lokale medier om hva han så da flyet falt fra himmelen. Han sier flyet gikk helt i stykker da det traff havflaten.

– Flyet krasjet i en kraftig eksplosjon. Jeg så ikke flykroppen på vannet, men jeg så flyhalen idet den sank, sier Rahmat Slamet til TVOne.

SENDTE UT DYKKERE: Onsdag ble indonesiske dykkere fra marinen sendt til stedet hvor flyskroget befinner seg. Foto: BASARNAS/ REUTERS

Vil ha svar

Flyet var på vei til Pangkal Pinang da det styrtet. Piloten skal ha bedt om å få snu og returnere til flyplassen kort tid etter avgang.

Bhavye Suneja satt bak spakene på ulykkesflyet: – En erfaren pilot

På flyplassen i Pangkal Pinang satt flere av de pårørende og ventet. Da nyheten om at flyet hadde styrtet kom, omfavnet de hverandre.

Dagen i forveien skal flyet ha hatt tekniske problemer, men ifølge Lion Air-sjef Edward Sait var dette rettet opp. Flyet var to måneder gammelt, og hadde bare 800 flytimer før det forsvant.

Årsaken til ulykken er ikke kjent.

TROLIG OMKOMMET: Det er ikke funnet noen overlevende etter at Lion Air-flyet, med 189 personer om bord, styrtet mandag. Foto: HADI SUTRISNO / AFP

En ferdskriver skal kunne registrere data for de siste 25 flytimer. De moderne, digitale ferdskriverne registrerer blant annet høyde, fart, kurs, akselerasjon, posisjon på flaps og ror, lufttemperatur og bruk av automatiske kontrollsystemer, ifølge Store norske leksikon.

Ferdskrivere skal være sterk oransje eller gul.

Taleregistratoren og ferdskriveren omtales ofte som «de svarte boksene».

Ifølge luftfartseksperter kan svarte bokser bidra til å forklare årsaken bak nesten 90 prosent av alle flyulykker.

– Data fra flyet, motoren, alle instrumentene, blir lagret av boksene. Hvis det er noen uregelmessigheter, noen tekniske problemer, så blir også det lagret der, sier luftfartsanalytiker Dudi Sudibyo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder