Demokratene tar Huset - Republikanerne beholder Senatet

CHARLOTTESVILLE/OSLO (VG) Demokratene får flertall i «Huset» for første gang på åtte år.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

«Takket være dere gjorde vi det bra på bakken. Takket være dere er det en ny dag i Amerika i morgen», sa Nancy Pelosi, demokratenes leder i Representantenes hus.

Det gikk som ventet: Demokratene får flertall i «Huset» for første gang på åtte år. Når det gjenstår 31 mandater å fordele, har Demokratene 213 mandater, mens Republikanerne har 191 mandater.

Etter at Jennifer Wexton tidligere vant i Virginia og Donna Shalala i Florida, trenger nå Demokratene fem ytterligere mandater for å formelt få flertall i Representantenes hus.

«Husk denne følelsen. Kjenn kraften som trengs for å vinne», sa Pelosi i Washington D.C.

HISTORISK: Demokratenes Alexandria Ocasio-Cortez (29) blir den yngste kvinnelige representanten i Kongressen noensinne. Her fra feiringen natt til onsdag. Foto: ANDREW KELLY / REUTERS

Demokratene har sikret seg en rekke nye plasser i Representantenes hus. De nye plassene var det Mary Gay Scanlon og Conor Lamb som vant i Pennsylvania, og mandater blant annet i Michigan, i Colorado, i New Jersey, i New York og i det sørlige Florida, samt i Kansas der den første urfolkskvinnen er valgt.

VALGVAKE: På Demokratenes valgvake i Charlottesville i Virginia frykter fra v. William White, kona Laura White og Dana Moyer at deres kandidat Leslie Cockburn ikke får noen plass i Representantenes Hus. Foto: STELLA BUGGE / VG

Ifølge CNN leder demokratiske kandidater i 23 kretser som nå holdes av Republikanerne i delstater som Texas, Florida, Ohio, North Carolina, New York, Virginia, Pennsylvania og andre.

SEIER: Demokratenes mindretallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, taler til sine tilhengere etter at prognosene som viser at de tar flertallet fra republikanerne. Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

I Senatet, derimot, øker republikanerne flertallet. Den demokratiske senatoren Joe Donnolly klarer ikke å beholde plassen sin i Kongressen. Republikaneren Mike Braun har 54 prosent av stemmene, når 61 prosent er talte. Donnolly har 42 prosent, og må mest sannsynlig se seg om etter en annen jobb på nyåret.

Heller ikke i Tennesse har det gått demokratenes vei. Mange hadde håpet at Phil Bredesen ville være en kandidat som trakk velgere fra begge leirer. I stedet ser det ut til at republikaneren Marsha Blackburn går av med seieren.

Cruz vinner i Texas

I Texas lå republikaneren Ted Cruz og demokratiske Beto O’Rourke overraskende tett. Cruz har ledet på de siste meningsmålingene før valget, men O'Rourke har gjort det bra i en stat som har vært dominert av Det republikanske partiet de siste tiårene. O’Rourke ledet lenge under opptellingen av stemmene, før Cruz tok ham igjen.

TRUMPS MANN: Senator Ted Cruz taler under et valgmøte på Redneck Country Club i Stafford, Texas tidligere denne uken. Foto: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Dermed beholder republikanerne flertall i Senatet. I Vermont har den uavhengige senatoren Bernie Sanders blitt gjenvalgt. Demokraten Tim Kaine fra Virginia ser også ut til å bli gjenvalgt, ifølge prognosen. Sanders utfordret Hillary Clinton, og forsøkte å bli demokratenes presidentkandidat i 2016.

En tidligere republikansk presidentkandidat er også valgt inn i Senatet. Mitt Romney, som stilte mot Obama i 2012, er valgt inn som senator fra Utah.

Visepresidenten bror valgt

Stemningen var avventende på demokratenes valgvake i Charlottesville, Virginia, tidligere på kvelden. William White (29), kona Laura White (27) og Dana Moyer (28) har fortsatt tro på at deres kandidat Leslie Cockburn skal få plass i Reprentantenes Hus, men det ser mørkt ut.

– Vi håper fortsatt, sier Laura til VG ved 21-tiden lokal tid.

For selv om Demokratene har stor oppslutning i universitetsbyen Charlottesville, står Republikanerne sterkt i de grisgrendte områdene rundt.
Byen dominerte nyhetsbildet i august i fjor da 32 år gamle Heather Heyer ble drept og flere skadet da en 20 år gammel mann kjørte en bil inn i en gruppe mennesker som demonstrerte mot hvite nasjonalister som marsjerte i gatene i Charlottesville.

Greg Pence, storebroren til visepresident Mike Pence, er valgt inn i Representantenes hus fra Indiana, melder NTB. Den 61 år gamle forretningsmannen representerer i likhet med sin lillebror Republikanerne og overtar den samme plassen som Mike Pence i sin tid hadde, før han etter hvert rykket opp og ble guvernør i den konservative delstaten og senere visepresident for Donald Trump.

Flere steder har tekniske problemer ført til lange køer. Det har ført til at en del stemmelokaler i Texas og Georgia har fått utvidet åpningstid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder