LEDER: Jair Bolsonaro har en klar ledelse på meningsmålingene før valget i Brasil. Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Brasils «Trump» mot valgseier

Søndag går brasilianerne til stemmeurnene i valget som har inneholdt alt fra fengsling av én presidentkandidat til knivstikking av en annen.

 • Fredrik Kampevoll

Artikkelen er over ett år gammel

To kandidater kniver om presidentembetet i Brasil, i valget som avgjøres i dag. Mens Farnando Haddad kobles til korrupsjon og valgkampfusk, så stemples Jari Bolsonaro som høyreekstrem, antidemokratisk homofob og rasist. Bolsonaro sammenlignes av flere som Brasils svar på Donald Trump.

les også

Tusenvis av brasilianere demonstrerer mot sensur før skjebnevalget

De siste målingene viser at Bolsonaro leder med åtte prosentpoeng over Haddad, viser Bloombergs siste meningsmåling. Haddad har økt oppslutningen med fire prosentpoeng de siste fem dagene, men 54 prosent oppslutning beskrives som en sterk ledelse for Bolsonaro.

les også

Norsk ektepar i personlig valgdrama i Brasil: – Det tok helt av

Pluss content

Misnøyen mot politikerne er stor i Brasil, som lenge var blant verdens raskest voksende økonomier. Etter landets økonomi krasjet i 2014, så har de slitt med høy arbeidsledighet, korrupsjon og misnøye i befolkningen. Den økonomiske nedgangen er forsterket av korrupsjon og sviktende priser for naturressurser, som olje.

Knivstukket i valgkampen

Det har vært en dramatisk valgkamp i Brasil, noe som kulminerte i knivstikkingen av Bolsonaro under et valgarrangement i Juiz de Fora 6. september. Knivstikkingen ble trolig utført av en enkeltperson uten støtte fra en organisert gruppe. Bolsonaro kunne lenge ikke drive valgkamp på grunn av skadene. Populariteten hans ble ikke svekket av dette, den økte faktisk i perioden.

les også

Presidentkandidaten som får Trump til å se ut som en skolegutt

Pluss content

Den tidligere offiseren er svært kontroversiell for en rekke sterke uttalelser om homofili, minoriteter, klimaspørsmål, feminisme, sosialisme og kriminalitetsbekjempelse. Bolsonaro, som representerer det liberale partiet, viste derimot nye takter dagen før valget, med denne uttalelsen:

les også

Macho fra Eldorado

– Vi vil ha et fritt Brasil uten fordommer. Svart eller hvit, hetero eller homo, tvitret Bolsonaro lørdag.

Korrupsjon og fusk

Også Haddad er kontroversiell. Han anklages for ulovlig valgkampfinansiering og kobles til korrupsjon gjennom partiets snuskete historie.

Haddad, som egentlig var visepresidentkandidat for arbeiderpartiet, er trolig ikke det brasilianske arbeidernes partis mest populære politiker. Det er ekspresident Lula da Silva. Lula kan derimot ikke stille til valg, da han soner en dom for korrupsjon og hvitvasking av penger.

les også

Lula sier han er uskyldig – har likevel overgitt seg

Lula var president fra 2003 til 2011, og han gikk dermed av før landets økonomi sviktet i 2014. Partiet har lovet å gjenskape veksten fra deres forrige periode.

KANDIDAT: Fernando Haddad ser ut til å tape presidentvalget mor Jair Bolsonaro, til tross for at meningsmålingene viser at Haddad øker oppslutningen. Foto: Andre Penner / AP

Antidemokratisk

Brasil er verdens fjerde største demokrati, men omfattende korrupsjon her skapt en sterk skepsis mot landet politikere.

les også

Bolsonaro med overlegen seier i første valgrunde i Brasil

Bolsonaro bakgrunn fra militæret, og han har snakket varmt om perioden før demokratiet ble innført i 1988, og peker på at tiden var preget av ro og orden.

– Brasil husker fortsatt, sa Haddad lørdag i en tilslørt henvisning til Bolsonaros nostalgi for militærregimet som styrte Brasil fra 1964 til 1985, skriver NTB.

les også

Høyrepopulisme og korrupsjon preger Brasils kaosvalg

Dagens valg er runde nummer to i presidentvalget. Valglovene i Brasil krever at en kandidat får over 50 prosent av stemmene. Da ingen av kandidatene fikk dette under forrige valgrunde, så fikk de tok kandidatene med flest stemmer videre. Bolosonaro fikk 43 prosent av velgerne med seg, mens Haddad fikk 29 prosent oppslutning.

Valglokalene skal etter planen stenge klokken 23 norsk tid, og valgresultatene er ventet å starte å komme inn en time senere.

Mer om

 1. Brasil
 2. Demokrati
 3. Korrupsjon
 4. Økonomi

Flere artikler

 1. Høyrepopulisme og korrupsjon preger Brasils kaosvalg

 2. Overlegen seier for Bolsonaro

 3. Bolsonaro med overlegen seier i første valgrunde i Brasil

 4. Ytre Høyres triumf

 5. Haddad om mannen han tapte presidentvalget for: - Han trenger psykisk behandling

Fra andre aviser

 1. Presidentvalg i Brasil: Høyrepopulist som sammenlignes med Trump, vant første runde

  Aftenposten
 2. Meningsmåling: Haddad knapper inn på Bolsonaro

  Bergens Tidende
 3. Bolsonaro med overlegen seier i første valgrunde i Brasil

  Bergens Tidende
 4. Brasil kan få sin egen Trump

  Aftenposten
 5. Den ferske presidenten er berømt for sine ekstreme uttalelser: «Jeg kommer aldri til å voldta deg, det fortjener du ikke»

  Aftenposten
 6. Han vil heller dø enn å ha en homofil sønn og mener døtre er en «svakhet». Er dette Brasils neste president?

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder