UØNSKET: President Ashar al-Assad blir ikke invitert til fredssamtaler. Foto: AFP

Fredssamtaler uten Assad og islamister

Hverken president Bashar al-Assad eller islamistiske opprørere er ønsket til fredssamtalene om Syria i Genève på nyåret. Den frie syriske hær vil fortsette krigen mens samtalene pågår.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Formålet med Genève II er ikke å ha en tilbakelent diskusjon om Syria, men å oppnå enighet mellom representanter for regimet - uten Assad - og den moderate opposisjonen, med tanke på å danne en overgangsregjering, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

- Det er svært vanskelig, men det er den eneste måten vi kan unngå å ha med Assad og å ha med terroristene, legger han til.

Regimet og opposisjonen skal etter planen møtes i Genève i Sveits 22. januar. Deltakerlisten til møtet, som omtales som Genève II, er ikke klar, sier mekler Lakhdar Brahimi.

Vil fortsette å kjempe

Den frie syriske hær har allerede gjort det klart at den ikke blir med.

- Forholdene ligger ikke til rette for å holde forhandlingene på den aktuelle datoen, og vi, som militær og revolusjonær styrke, kommer ikke til å møte opp, sier general Salim Idriss. Han opplyser også at gruppen ikke er interessert i å stoppe krigføringen under forhandlingene.

- Vi vil overhodet ikke stoppe å kjempe under eller etter konferansen. Det som opptar oss er å skaffe våpen til våre soldater, sier han videre.

- Ingen rolle for Assad

Nasjonalkoalisjonen av syriske revolusjons- og opposisjonskrefter sa tirsdag at hverken president Assad eller noen av hans støttespillere kan ha en framtidig rolle i syrisk politikk.

- Koalisjonen vil ikke tillate Assad eller andre kriminelle som er ansvarlige for drap på syrere å ha en rolle i en overgangsperiode eller i Syrias politiske framtid, sier de i en pressemelding.

Opposisjonen er splittet, men Den syriske nasjonalkoalisjonen, som også har støtte i vesten, har sagt ja til å møte i Genève, med visse forbehold. Talsmann Khaled Saleh sier koalisjonen skal samles 15. desember for å avgjøre om den blir med i de planlagte samtalene.

Flere opprørere, de fleste av dem sunnier, frykter møtet i Genève ikke vil sikre at Assad går av.

Iran ønsker å delta

Tirsdag bekreftet Irans utenriksminister at landet vil delta i forhandlingene hvis de blir invitert.

Iran er en av Assad-regimes viktigste allierte.

- Vi har sagt hele tiden at vi vil delta uten å stille vilkår på forhånd dersom vi blir invitert, sier Mohammed Javar Zarif.

- Vi mener Irans deltakelse vil være et viktig bidrag til å løse konflikten, sier utenriksministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder