Storbritannias statsminister har planen klar: Slik vil Cameron bekjempe IS

Statsminister David Cameron sa søndag at han ikke vil gi seg
før «monstrene» som står bak drapet på britiske David Haines er tatt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Disse menneskene er ikke muslimer, de er monstre. De skader ikke bare mennesker i Midtøsten, men i hele verden. Vi kan ikke ignorere denne trusselen mot landet vårt og våre allierte. Vi vil forfølge dem som har utført disse barbariske handlingene og stille dem for retten, sa Cameron på en pressekonferansen søndag.

Ifølge Cameron skal Storbritannia følge en fem punkts plan for å utslette IS-terroristene for godt.

LES OGSÅ: Britiske David Haines angivelig drept av IS

Dette er Camerons plan:

1. Storbritannia skal samarbeide med USA om å gå inn i Irak og Syria med militærmakt.

– Med et steg av gangen må vi sammen gå frem for å knuse den ideologien IS står for, og ødelegge terrorgruppen som skremmer en hel verden.

2. Cameron var klare på at landet skal hjelpe de kurdiske peshmerga-styrkene og støtte dem med våpen og ammunisjon.

HARDT UT MOT IS: Englands statsminister David Cameron gikk hardt ut mot IS på en pressekonferanse søndag. Han sa at landet ikke vil gi seg før IS-terroristene er stilt for retten. Foto:Scanpix,

– Vi vil samarbeide med kurdiske myndigheter, som så langt har stått ansikt til ansikt med IS på krigsfronten. Vi vil hjelpe dem å beskytte sitt eget folk, gjennom opplæring av kurdiske styrker og utstyrsbidrag.

3. Storbritannia skal samarbeide med den irakiske regjeringen om en IS-strategi.

– Så langt handler ikke denne planen om å sende britiske styrker til Irak, men om å hjelpe de som allerede er der ved å støtte våre allierte i krigen mot IS. Samtidig er vi klare til å trappe opp den militære offensiven mot IS, om det skulle bli nødvendig.

4. Storbritannia skal bidra humanitært i Irak og Syria. Hjelpen rettes mot de mange tusen menneskene som er drevet på flukt internt i landene.

5. Det viktigste punktet på Camerons agenda var å fortsette bekjempelsen av ekstremisme i England.

Statsministeren fortalte hvordan en hel nasjon fortsatt er i sjokk etter at det tidligere denne måneden ble kjent at mannen som angivelig står bak de forferdelige drapene på de to amerikanske journalistene Steven Sotloff og James Foley, og nå den britiske hjelpearbeideren David Haines, angivelig er fra London.

Det tredje gisselet

Terrororganisasjonen Den islamsk stat (IS) la lørdag kveld ut et videoopptak som viser henrettelsen av David Haines. Det meldte Site Monitoring.

44-åringen, som er fra Perth i Skottland, har jobbet som nødhjelpsarbeider gjennom 16 år i konfliktområder som det tidligere Jugoslavia, Libya og Sør-Sudan. Han er far til to jenter på fire og 17 år, og er gift med en kroatisk kvinne, ifølge The Guardian.

Akkurat som de amerikanske journalistene før han, Steven Sotloff og James Foley, kneler Haines iført en oransje fangedrakt mens bøddelen står ved siden av med kniv i hånden. Videoen er filmet i et ørkenlandskap, trolig i nærheten av Raqqa i Syria.

På slutten av den nesten tre minutter lange videoen med henrettelsen av Haines viser terroristene frem enda en angivelig britisk mann. Han blir nå utpekt som et mulig gissel nummer fire.

LES OGSÅ: Nytt gissel utpekt av IS

Med støtte til Haines-familien

Statsministeren rettet sin dypeste medfølelse til Haines familie, og sa at hele England tenker på dem i denne vanskelige tiden.

– David Haines var en helt. Han oppsøkte farene og usikkerheten, ikke for å skade folk men for å hjelpe medmennesker da de trengte det som mest, enten det var på Balkan eller i Midtøsten. Det at en hjelpearbeider ble fanget og brutalt drept viser hva denne forferdelige terroristgruppen står for.

– IS slakter tusenvis av uskyldige mennesker. De skryter av sin brutalitet og skriver at de gjør de i sin religions navn. Men det er bare tull, Islam er en fredfull religion, sa Cameron.

LES OGSÅ: Steven Sotloff ble det andre vestlige gisselet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder