SKUTT OG DREPT: Trayvon Martin ble skutt 26. februar. Han ble bare 17 år gammel. Foto: Ap

Raser etter Trayvon Martins (17) brutale død

(VG Nett) 17 år gamle Tryvon Martins død har satt sinnet i kok i USA.

  • Geir Arne Kippernes
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

17-åringen var på vei hjem fra butikken i Sanford utenfor Orlando, Florida da 28 år gamle George Zimmerman fattet mistanke til gutten og ringte politiet.

- Vi har hatt en del innbrudd i nabolaget vårt, og dette er en mistenkelig type. Han ser ut som han har skumle hensikter eller går på dop eller noe, sier Zimmerman i 911-samtalen med politiet.

De skal ha begynt å krangle, og deretter skal Zimmerman ha skutt den ubevæpnede gutten. 17-åringen overlevde ikke skuddet i brystet.

Ikke siktet

Zimmerman hevder at han ble angrepet av gutten og at han handlet i selvforsvar. Martins familie hevder at Zimmerman fulgte etter gutten og handlet som en selverklært borgervernsvakt. At Zimmerman ikke er siktet i saken har ført til mindre raseopptøyer i Florida. Dette har også spredt seg til andre deler av landet.

- Vår sønn forjente ikke å dø. Ikke noe vi kan si som vil få ham tilbake, men vi skal forsikre oss om at rettferdigheten seirer og at ingen foreldre skal gjennomgå dette igjen, sa Trayvon Martins far Tracy da han talte under en demonstrasjon på Washington Square Park i New York onsdag.

Politisjef trakk seg

Torsdag hadde foreldrene et møte med representanter for Justisdepartementet i USA, og det er varslet at flere tusen kommer til å delta i demonstrasjoner ledet av borgerettighetsforkjemperen Al Sharpton torsdag kveld. I Florida har det vært en rekke demonstrasjoner den siste tiden.

- Dette handler ikke om svarte og hvite. Det handler om rett og galt, sier guttens mor Sybrina Fulton ifølge CNN.

Politisjefen Bill Lee i Sanford har fått kraftig kritikk for at Zimmerman ikke har blitt arrestert etter episoden. Torsdag kom meldingen om at han midlertidig trekker seg fra sin stilling etter kraftig press fra politisk hold, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder