VISER MUSKLER: NATOs Baltic Air Policing melder om aksjoner mot to russiske fly tirsdag. Arkivfoto fra 2010. Foto: Martin Nielsen,

NATO-fly sendt opp mot russiske jagerfly

Svensk jagerfly i skarp innsats i samme tidsrom

Det latviske forsvaret melder at NATO-fly skal ha avskåret
et russisk stridsfly over Østersjøen. Samtidig bekrefter det svenske forsvaret at et jagerfly deltok i en «skarp innsats».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var ved ellevetiden tirsdag morgen at beboere på Öland hørte et såkalt «supersonisk smell», forårsaket av et fly som brøt lydmuren. Det var Ölandsbladet som avslørte at dette var en skarp innsats.

– Det var ikke en øvelse, bekrefter Jesper Tengroth, Pressesjef ved Forsvarets til Aftonbladet.

I forrige uke skrev VG om hvordan to russiskeSU-27 Flanker-fly passerte bare noen meters avstand fra svenskeetterretningsoperatører.

Skarp innsats

Det svenske forsvaret er tilbakeholdne med informasjon om dagens hendelse:

– Flyet har vært i hast i en skarp innsats og forårsaket et smell på elleve kilometers h øyde over Ö land sier Kent Löving, informasjonssjef i Blekinge Flygflottilj till Ölandsbladet.

Foto: ,

Han ønsker ikke å gå inn i hva operasjonen var om eller hvor mange fly som var inkludert i intervensjonen.

– Jeg kan bekrefte at det var oss som forårsaket sjokkbølgen. Det er fordi vi har vært oppe og fløyet og ett av våre fly har vært nødt til å dra på litt, og da har vi forårsaket denne sjokkbølgen, utdyper Jesper Tengroth, pressesekretær i Forsvaret til Aftonbladet.

Baltic Air Policing

Samtidig skriver Latvias militære på Twitter at NATO fly ble sendt opp mot flere russiske kampfly over Østersjøen tirsdag morgen, men det er uklart om de to hendelsene er tilknyttet.

Latviske og litauiske medier melder at det var et AN-26 russisk transportfly og et jagerfly av typen SU-27, som var årsaken til at Baltic Air Police (BAP) sendte opp et canadisk CF-188 og et portugisisk F16. Situasjonen på Baltikum og i Østersjøen er blitt mer spent enn noen gang siden den kalde krigen, har flere forsvarskilder uttalt de siste ukene.

Kaptein og pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), Brynjar Stordal, forklarer at også norske jagerfly har hatt rullerende oppdrag i NATOs Baltic Air Policing.

– Vi har også fly, stasjonert ved Bodø, som tar QRA-oppdrag, Quick Reaction Alert. Det handler om oppdrag der men flyr opp for å identifisere uidentifiserte fly som nærmer seg norsk luftrom, eller luftrommet til NATO-land vi samarbeider med, sier Stordal.

– Når det gjelder det supersoniske smellet som forårsakes av at flyene bryter lydmuren, er det også noe våre fly foretar seg når det er over en viss høyde og det anses som nødvendig – men det er noe vi forsøker å unngå i nærhet av befolkede områder, utdyper han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder