FN advarer mot vann- og energikrise i verden

FN mener verden står overfor en vann- og energikrise. Årsaken er de store veksten i folketall og økonomier i utviklingslandene, som vil fortsette de neste tiårene.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Torsdag, som var verdens vanndag, offentliggjorde FN en rapport som konkluderer med at behovene for vann og elektrisitet er sammenvevd og kan føre til store påkjenninger på verdens begrensede ressurser.

- Etterspørselen etter friskt vann og energi vil fortsette å øke de neste tiårene. Voksende folketall og økonomier, endring i livsstil og forbruk fører til økt press på begrensede naturressurser og på økosystemet, heter det i rapporten.

I dag finnes det 768 millioner mennesker som ikke har tilgang til trygge og pålitelige vannkilder, 2,5 milliarder har ikke skikkelig sanitære forhold og mer enn 1,3 milliarder har ikke tilgang på strøm. Rundt 20 prosent av de vannførende sjiktene under bakken i dag er tomme. Jordbruket står for mer enn to tredeler av forbruket av vann.

Mer friskt vann vil trenges til jordbruk, byggearbeid, drikkevann, matlaging, vasking, kloakk og energiproduksjon.

Ifølge rapporten, som er den femte laget av Unesco, kommer behovet for vann i verden til å øke med 55 prosent innen 2050. Det er ventet at mer enn 40 prosent av verdens befolkning på denne tiden vil leve i områder der det er alvorlig mangel på vann, hovedsakelig Nord-Afrika, Midtøsten og vest i Sør-Asia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder