Gruvearbeidere skutt av politiet - kolleger tiltalt for drap

(VG Nett) Politiet skjøt og drepte 34 streikende gruvearbeidere i Sør-Afrika. Nå er kollegene tiltalt for drap.

16. august skjøt politiet mot hundrevis av streikende arbeidere ved en gruve ved byen Marikana utenfor Johannesburg.
34 personer ble drept, og 78 skadet. Den rystende videoen massakren gikk verden rundt.

Nå er 270 arbeidere siktet for drap på sine kolleger. Begrunnelsen er at de var en del av gruppen som streiket, skriver BBC.

Søknadene om kausjon ble avslått av domstolen i Ga Rankuwa utenfor hovedstaden Pretoria, og saken ble hevet for sju dager.

100 personer demonstrerte utenfor rettssalen, og krevde en umiddelbar løslatelse av arresterte sønner, brødre og ektefeller.

- Beslutningen om å sikte arbeiderne er galskap. Hele verden så at politiet drepte dem, sier den tidligere lederen for ANCs ungdomsparti, Julius Malema.

Skarp ammunisjon

Arbeiderne, som jobber for verdens tredje største platinaprodusent, demonstrerte for bedre lønninger.

DEMONSTRERER: Mange samlet seg uten for rettslokalene onsdag for å protestere mot arrestasjonen av gruvearbeiderne. Foto: AFP


De var væpnet med macheter og kjepper, og nektet å følge politiets ordre om å spre seg og forlate området. Politi med skuddsikre vester skjøt dermed med både gummikuler og skarp ammunisjon.

Det endte i den mest dødelige politiaksjonen siden Sør-Afrika ble et demokrati i 1994.

- Gud, hvor var du når våre barn ble skutt?, sa biskop i Pretoria Johannes Seoka under en minnestund for de drepte, ifølge AFP.

Til tross for massakren stilte selskapet som eide gruven, Lonmin, et ultimatum til sine ansatte: Møt på jobb eller få sparken. Men kun en fjerdedel av de ansatte møtte opp den påfølgende mandagen.

Kollektivt ansvarlig

Seks av de 270 siktede er fortsatt på sykehus.

Drapssiktelsen angår også dem som ikke var væpnet under demonstrasjonen. Påtalemyndigheten mener de kan holdes kollektivt ansvarlig for ugjerningen som er begått.

Bestemmelsen er politisk kontroversiell fordi den tidligere hvite majoriteten brukte den mot aktivister som kjempet for demonstrasjoner i landet, skriver BBC.

Forferdet

TILTALT: Politi passer på gruvearbeiderne da rettsforfølgelsen mot dem startet 20. august. Foto: AFP


Drapene har sjokkert Sør-Afrika. «Blodbad», «Dødsmarker» og «Gruveslakt» var blant de dramatiske overskriftene i nasjonale medier.

President Jacob Zuma besøkte gruven kort tid etter drapene. Han fordømte voldsbruken, og lovet å etablere en kommisjon som skal etterforske drapene. Arbeidet er ventet å ta flere måneder.

Politiet sier at de handlet i selvforsvar.

- Politiet var nødt til å bruke makt for å beskytte seg selv, sa politisjef Riah Phiyega.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder