BENEKTER: I likhet med flere av de andre selskapene som hevdes å være overvåket, avviser Facebook sin medvirkning til overvåkningen. - Vi gir ikke noen regjeringsorganisasjon direkte adgang til Facebooks servere, sier Joe Sullivan, sikkerhetssjefen i Facebook. Foto: AP

Hevder USA overvåker sosiale medier

Ikke-amerikaneres Facebook-, Google- og YouTube-aktiviteter skal være overvåket

Etterretningssjef hevder det er flere unøyaktigheter i opplysningene

(VG Nett) Amerikanske sikkerhetsmyndigheter har direkte adgang til data fra ni nettgiganter, melder anerkjente aviser. Flere av selskapene benekter medvirkning.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Ifølge Washington Post og The Guardian har den militære etterretningsorganisasjonen NSA adgang til Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple, Yahoo og YouTube.

Dette gjelder både bruk av lyd, video, fotografier, eposter og nettlogger.

De nevnte avisene har fått tilgang til en topphemmelig PowerPoint-presentasjon fra NSA, som gjør rede for hva overvåkingen innebærer.

«Samles inn direkte fra serverne»

The Guardian hevder de har verifisert gyldigheten av dokumentet, som skal være brukt til opplæring av etterretningsagenter.

OMFATTENDE MATERIALE: Av en PowerPoint-presentasjon som Washington Post og The Guardian har fått tak i fremgår det hva NSA skal ha tilgang til. Foto: Skjermdump fra washingtonpost.com

I dokumentet heter det blant annet at informasjon «samles inn direkte fra serverne» til de svært populære nettjenestene. Her hevdes det også at data hentes ut med assistanse av selskapene selv.

Flere av selskapene har imidlertid benektet dette overfor den The Guardian.

PRISM

«Fra tid til annen blir vi anklaget for å gi myndighetene tilgang til våre systemer, men Google utgir ikke slike personlige brukerdata via en bakdør», skriver Google i en uttalelse.

Selskapet opplyser at de offentliggjør brukerdata til myndighetene i samsvar med loven, men at de gjennomgår alle slike forespørsler nøye.

Flere andre IT-eksperter i de ulike selskapene hevder de ikke har kjennskap til det såkalte PRISM-programmet, som overvåkingen skal være en del av.

- Hvis de gjør dette, så gjør de det uten at vi vet om det, skal en av dem ha sagt, ifølge The Guardian.

Facebook og Apple avviser

Etter at Washington Post publiserte sin artikkel om det topphemmelige programmet, har flere av selskapene kontaktet avisen.

- Vi gir ikke noen regjeringsorganisasjon direkte adgang til Facebooks servere, sier Joe Sullivan, sikkerhetssjefen i Facebook.

- Vi har aldri hørt om PRISM, sier Apples talsmann Steve Dowling.

- FLERE UNØYAKTIGHETER: Den øverste lederen for amerikansk etteretning, James Clapper, sier at det er flere unøyaktigheter i avisartiklene. Foto: NTB Scanpix

I en pressemelding sier den øverste lederen for amerikansk etterretning, James Clapper, at det etter loven bare er adgang til å se på data som gjelder personer som ikke er amerikanske statsborgere og som ikke oppholder seg i USA.

Han sier også at det er flere unøyaktigheter i avisartiklene, uten å si mer om hvilke.

- Nylig godkjent

Til nyhetsbyrået Reuters bekreftet en amerikansk regjeringskilde sent torsdag amerikansk tid eksistensen av programvaren som gjør overvåkingen mulig.

Kilden hevder overvåkingen ikke gjelder amerikanske borgere, men at programmet kun gjelder borgere fra andre land bosatt utenfor USA. Amerikansk lov skal ikke åpne for at programmet kan brukes til å overvåke amerikanere.

Regjeringskilden sier at informasjonen fra overvåkingen er svært viktig for amerikanske sikkerhetsmyndigheters arbeid for å beskytte USA mot trusler, skriver NTB.

- Programmet ble nylig godkjent på nytt av kongressen etter en høring og en debatt, sier kilden til Reuters.

Teleovervåking

Avsløringen kom bare et døgn etter at The Guardian skrev at amerikanske myndigheter har overvåket all mobiltrafikk fra teleselskapet Verizon.

Dette vekket sterke reaksjoner, men Det hvite hus forsvarte torsdag tiltaket.

- Presidenten ønsker velkommen en debatt om veiingen av sikkerhet mot borgerrettigheter, sa pressetalsmann Josh Earnest, ifølge NTB.

Han sa at Obama-administrasjonen mener det er helt nødvendig å bruke slike verktøy i kampen mot terror.

- Presidentens førsteprioritet er USAs nasjonale sikkerhet. Vi må sikre at vi har de verktøyene som trengs for å møte trusler fra terroristene, sa pressetalsmannen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder