FOR DEMOKRATI: Flere titusen demonstranter okkuperer hovedgaten som leder til finansområdet Central District i Hong Kong. Innbyggerne i byen følger dramaet tett - en av dem er norske Tine Venås. Foto:Bobby Yip/Privat,

– Folk er sjokkerte over at politiet bruker tåregass

Se direktebilder fra Hong Kong **Barrikader og stengte butikker mandag

Trekker politiet tilbake - ber demonstrantene gjøre det samme

Trafikkaos, stengte butikker og nye barrikader. Dette er Hong Kong mandag morgen.

  • Cathrine Ekehaug
  • Rune Thomas Ege

Dermed fortsetter demonstrasjonene - en uke etter at de første studentene tok til gatene for å kreve mer demokratiske rettigheter.

– Hvis jeg ikke står imot i dag, vil jeg hate meg selv i fremtida, sa drosjesjåføren Edward Yeung (55), som bannet mot politiet i fremste linje i en av demonstrasjonene mandag.

I et forsøk på å få slutt på demonstrasjonene, trakk myndighetene opprørspolitiet ut fra gatene mandag morgen. En talsmann for byregjeringen ber de gjenværende aktivistene om å forlate områdene hvor protestene har pågått.

De mange utlendingene i Hong Kong følger demonstrasjonene tett. En av dem er den norske studenten Tine Venås (27).

- Det er tilfeldig at jeg slapp unna tåregassen søndag, sier hun til VG.

Søndag dro Tine Venås til finans- og myndighetsområdet Central i Hong Kong, hvor det de siste dagene har foregått store demonstrasjoner og sammenstøt mellom opprørere og politi.

Da hun kom dit var absolutt alle veier sperret av politiet på grunn av bevegelsen «Occupy Central» - som skal ha samlet så mange som 80.000 demonstranter i løpet av helgen.

– Vi klarte å klatre over et gjerde, og da stormet alle over på den andre siden. Der hadde politiet satt opp barrikader, så «Occupy Central» satte opp en mot-barrikade der, forteller hun på telefon fra Hong Kong, hvor hun studerer internasjonal journalistikk.

Krever frie valg

Bakgrunnen for konflikten er Beijings beslutning om å ikke tillate frie demokratiske valg i Hong Kong i 2017.

I august bestemte kinesiske myndighetene at kandidater til 2017-valget må godkjennes av en egen nominasjonskomité. Kun kandidater Beijing har godkjent vil stå på valg.

Søndag ble minst 34 mennesker skadet i sammenstøt mellom demonstranter og politi. Politiet brukte tåregass og batonger mot demonstrantene, og lederne av bevegelsen oppfordret da folk om å trekke seg tilbake med hensyn til sikkerheten, skriver South China Morning Post.

Fortsetter mandag

I stedet spredde demonstrantene seg til de omringende gatene og satte opp barrikader og sitt ned-aksjoner gjennom natten.

Også mandag preget demonstrasjonene Hong Kong:

Protester og sammenstøt førte til store problemer i morgenrushet, og flere utganger fra T-banen var stengt av barrikader. Mange butikker, skoler og banker holdt stengt, mens Hongkong-børsen opplyser at den vil fungere som normalt mandag.

Aksjekursene sank over 2 prosent til det laveste nivået på to og en halv måned da børsen åpnet.

I Taiwan tok demonstranter seg inn i resepsjonen til Hongkongs handelskontor i Taipei for å vise støtte til demokratiforkjemperne i Hongkong. Lederne for protesten i Taipei truet med å storme kontoret hvis ingen kom ut for høre kravene deres.

KLATRER OVER: Flere som prøvde å komme frem til demonstrasjonsområdet klatret over et gjerde. Politiet hadde sperret av alle mulige innganger til området. Foto:Tine Venås,

Nøye planlagt

Venås har bodd flere år både i Kina og på Taiwan, og har fulgt opptakten til helgens demonstrasjoner nøye. Hun forteller at de er nøye planlagt og utført av arrangørene.

– Du kan få mat, vann og beskyttelsesutstyr mot pepperspray. Det er satt opp en hotline hvor du kan sende inn personinformasjon. Hvis du blir arrestert kan du bare rope ut navnet ditt, så har arrangørene opplysningene dine. Flere advokater er en del av bevegelsen, så du er sikret gratis rettshjelp om du skulle bli arrestert.

Slapp unna tåregass

Like før Venås dro fra demonstrasjonene søndag ble det opplyst på høyttalere at aksjonen var ulovlig, og folk ble bedt om å trekke seg tilbake.

– Politiet tok på seg hjelmer, og da fikk alle litt panikk og tok på seg verneutstyr, forteller Venås.

Like før hun dro fra stedet tok politiet i bruk tåregass for å oppløse folkemengdene.

SKAPTE PANIKK: Når politiet tok på seg hjelmer ble mange av demonstrantene redde og tok på seg verneutstyr. Like etter tok de i bruk tåregass mot folkemengden. Foto:Tine Venås,

– Det var helt tilfeldig at jeg slapp unna tåregassen. Folk i Hong Kong er vant til demonstrasjoner, det er demonstrasjoner hele tiden. At politiet bruker tåregass nå sjokkerer folk. De har ikke brukt tåregass mot demonstranter siden 2005, så det er veldig spesielt.

Til tross for dette beskriver hun demonstrantene som ganske rolige.

– Det er en fredelig demonstrasjon, og folk går rundt og spør de som er møtt opp om de trenger mat, vann eller hjelp. Folk ropte en del, for det meste «bryt barrikadene» på kinesisk, og «shame on you» på engelsk.

MOTORVEI: Dette er en av de største motorveiene i Hong Kong. Der står og sitter det flere tusenvis av demonstranter. Foto:Tine Venås,

Delte meninger om bevegelsen

Hun forteller at befolkningen i Hong Kong er delt angående «Occupy Central». Det går et skille mellom unge mennesker, som også er de som står bak bevegelsen og er i sterkt flertall blant demonstrantene, og de eldre.

– Mange eldre er redde for at demonstrasjonene skal påvirke økonomien. Foreldrene er redde for at barna som deltar ikke skal få gode jobber senere på grunn av Kina, sier Venås.

– Andre igjen mener at så lenge de har en sikker inntekt, er det ikke nødvendig med allmenn stemmerett. Det har de ikke hatt hittil og det har gått helt fint, fortsetter hun.

Får fri for å demonstrere

Skolen som Venås går på strekker seg også langt for at studentene skal få delta på demonstrasjonene. Skolene er svært strenge på obligatorisk undervisning, men lærerne har sagt de vil sette opp ekstratimer slik at demonstrantene kan få ta igjen undervisningen de mister.

Venås går i klasse med flere fastlandskinesere, og mange av disse har aldri opplevd demonstrasjoner før. Hun forteller at mange føler de hele tiden må stå til ansvar for at de er fra Kina, og synes det er skummelt.

– Mange forstår at Hong Kong trenger demokrati, men synes samtidig at demokrati ikke er riktig for Kina, sier hun.

Kilde: VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder