Erna Solberg besøkte
flyktningleir i Libanon

QAB ELIAS (VG) Statsminister Erna Solberg fikk lørdag
morgen se med egne øyne hvordan flyktningkrisen påvirker Syrias «nærområder».

Artikkelen er over fire år gammel

Solberg besøkte et tettsted i Bekaadalen, et område med over 370.000 registrerte flyktninger. Av sikkerhetsårsaker har besøket ikke kunne omtales før etter det ble avsluttet lørdag morgen.

Kommentar: – Asylstrømmen i nord må stanses

– Jeg forstår godt at menneskene her drømmer om å flykte til Europa etter fire år her, sier Solberg til VG.

– Det gjør det bare enda viktigere at det internasjonale samfunnet gjør mer for å hjelpe flyktningene som lever her i Libanon, fortsetter hun.

Erna om flyktninger fra Russland: – Viktig signal om noen sendes til Kabul

I det første flyktningteltet Solberg ble tatt med til, bor Younis Elali og hans familie sammen med tre andre familier - totalt 14 mennesker.

– Vi er i ferd med å bli utmattet, men vi har ikke annet valg enn å overleve, sier Younis til Erna Solberg.

Younis forklarer at han og familien har bodd her i fire år, og at mangelen på helsetjenester er det vanskeligste.

– Får barna gå på skole, spør Solberg.

– Ikke det første året, men etter det, så ja, sier Yousef.

Så drar han fram mobiltelefonen og viser fram bilder av huset sitt i Syria, i området mellom Aleppo og Idlib.

– Jeg var bygningsarbeider, men det jeg elsket var å jobbe i hagen min på fritiden. En dag drømmer jeg om å vende tilbake, sier han.

Spesial: Flyktningkrisen i Europa

Frykten

FN har nylig oppjustert tallene på antallet syriske flyktninger til 400.000 bare i Bekaadalen.

– Det største problemet de har her, er ikke de ekstremt vanskelige forholdene, men frykten for framtiden, sier Maeve Murphy fra FN, til VG.

TETT PÅ: Erna Solberg møtteblant annet tre familier som deler det samme lille teltet. Foto: Harald Henden , VG

– De vet ikke hvor lenge det internasjonale samfunnet kan fortsette å støtte opp om dem, eller hvor lenge de vil være velkomne her i Libanon.

Det vi i Europa kaller «flyktningkrisen» har faktisk hjulpet her i Libanon hvor man virkelig føler krisen på kroppen forklarer hun.

– Frykten i Europa for en strøm av flyktninger betyr at donasjonene til FN og de internasjonale hjelpeorganisasjonene her øker, sier hun.

Om motløsheten

Solberg er glad for å se forholdene på nært hold.

– Det er viktig å få sett situasjonen med egen øyne, både i forbindelse med giverlandskonferansen for nærområdene, men også for det arbeidet vi gjør med asyl- og migrasjonsstrømmen til Norge, sier Solberg til VG.

– En av årsakene til at så mange drar nå, er jo den motløsheten som inntreffer hos dem som har bodd mange år i Syrias nærområder, og opplever mangel på skolegang, knapphet på jobber, dårlig helsetilgang og kutt i bistanden de får fra FN.

Iskaldt

Teltets vegger er av hvite plastduker, med UNHCR påskrevet i blå skrift. Fra taket henger to lyspærer, i midten av rommet står en trefyrt ovn.

I LEIREN: Statsminister Erna Solberg i Bekaadalen, der flere hundre tusen flyktninger oppholder seg. Foto: HARALD HENDEN , VG

– Det ble minus 15 grader og kom 15 cm med snø her i fjor, forklarer FN-koordinator for Bekaa, Maeve Murphy.

Lest denne? Her er de nye asyl-investorene

Libanon har tatt imot over en million syriske flyktninger, som betyr at en fjerdedel av landets befolkning nå er flyktninger. I Bekaadalen bor flyktningene i spredde bosetninger av lav standard. De flest er fra krigsherjede områder som Raqqa, Idlib og Aleppo i Syria.

VGs Frithjof Jacobsen kommenterer: Det rakner for Erna Solberg

I forkant av besøket til flyktningleiren ble Solberg under et møte i den libanesiske hovedstaden Beirut oppfordret av FN-koordinator for Syria, Yacoub El Hilo, til å gjøre mer for syrerne som fortsatt er i hjemlandet.

– Fortsatt er flertallet av syrerne i Syria. Det er fortsatt billigere å hjelpe dem der de er, og å legge mer press på å finne en løsning på krisen, enn å takle flyktningkrisen, sier El Hilo.

– 13,5 millioner syrere er avhengige av hjelp fra FN, av dem er 8,7 millioner i akutt nød. Det er neste uhåndterlig. Det er også 4,5 millioner syrere vi ikke når fram til grunnet krigshandlingene, av dem er 2,7 millioner i områder styrt av ISIL, fortsetter han.

Les også: Her sykler Syria-flyktningene inn i Norge og friheten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder