SLIK KAN DEN SE UT: Dette er en datagenerert illustrasjon av en asteroide utgitt av den europeiske astronomiorganisasjonen, ESO. Foto:Eso,

NASA: Asteroide veldig nær jorden i kveld

En mindre asteroide på størrelsen med et hus vil passere
jorden i dag, melder NASA.

  • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fem år gammel

Asteroiden er 20 meter i bredde og har fått navnet 2014 RC. Den vil ifølge beregninger den amerikanske romfartsorganisasjonen har gjort, passere over New Zealand litt over klokken 19 norsk tid søndag.

Passeringen vil skje rundt 40.000 kilometer fra jorden. Dette er ifølge NASA «veldig nærme jorden.» Det er forventet at asteroiden vil fortsette å gå i bane i nærheten av jorden også i fremtiden ifølge BBC.

En tiendedel av avstanden til månen

Månens middelavstand til jorden er til sammenligning 380.000 kilometer eller nesten ti ganger så mye som asteriodepasseringen.

Selv om NASA slår fast at asteroiden ikke utgjør noe trussel for jorden mener de at dette er en unik mulighet for forskere til å studere og lære mer om asteroider.

ASTEROIDENS BANE: Slik beregnet NASA for få dager siden hvordan banen til asteroiden merket 2014 RC skal være. Foto:NASA,

Kraftig trykkbølge

For halvannet år siden, den 15. februar 2013, kom en meteor inn i jordatmosfæren i Ural-området i Russland.

Man antar at de fleste meteoritter er fragmenter fra kollisjoner mellom større asteroider.

Den eksploderte cirka 30–50 meter over bakken. En rekke bygninger i byen Chelyabinsk ble ødelagt eller fikk vinduene knust. 1200 personer ble skadet.

Da den traff atmosfæren 90 kilometer over bakken skapte den en trykkbølge beregnet til 500 kilotonn TNT, ti ganger kraftigere enn atombomben som ble sluppet over Hiroshima i 1945.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder