LEVENDE PROTEST: Flere amerikanske ungdommer har lagt seg ned på bakken på Union Square i New York, under demonstrasjonene lørdag. Foto:Kena Betancur,Afp

Spiller døde i massiv politivold-protest

Med slagord, bannere og andre effekter demonstrerte titusener av mennesker mot politivold på svarte ubevæpnede menn i flere store byer i USA lørdag.

  • Bjørn-Martin Nordby
  • André Haugen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Demonstrasjonene kommer i kjølvannet av en rekke eksempler de siste månedene, og har tatt seg kraftig opp etter at en storjury på Staten Island i New York kunngjorde at de ikke ville ta ut tiltale mot politimannen som tok kvelertak på Eric Garner (48) i juli, slik at han døde.

Kravet til demonstrantene er rettferdighet for svarte, ubevæpnede menn som har dødd som følge av vold utført av hvite politifolk.

LES OGSÅ: Disse politivold-sakene får amerikanerne til å rase

- Skaper mye støy nå

I hovedstaden Washington marsjerte tusenvis langs Pennsylvania Avenue, mens de ropte «ingen rettferdighet, ingen fred» og «jeg får ikke puste» - ordene Eric Garner (48) sa etter politimannen klemte armen mot halsen hans.

STÅR SAMMEN: Over hele USA benyttes slagordet «black lives matters», som kan oversettes til «svartes liv betyr noe». Her fra New York utenfor politets hovedkvarter. Foto:Andrew Burton,Afp

- Jeg marsjerer for alles sønner og døtre, sa Esaw Garner, Eric Garners enke, ifølge The New York Times.

- Mannen min var en rolig mann, men han skaper mye støy nå, sa hun også, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Overveldende

Blant deltakerne i hovedstaden var også familiene til Tamir Rice, Akai Gurley, Trayvon Martin og Michael Brown.

12 år gamle Rice ble skutt i Cleveland forrige måned, Gurley ble drept av politiet i New York, Martin av en nabovakt i Florida og Brown av en politimann i Ferguson.

- Det er så overveldende å se alle som har kommet for å støtte oss i dag, skal Gwen Carr, Garners mor, ha sagt.

Titusener

Også i New York samlet store folkemengder seg for å demonstrere. Her ble de samme slagordene brukt. I tillegg la flere demonstranter seg ned midt i veikryss og spilte døde, skriver AP.

49.000 mennesker hadde meldt sin ankomst på den offisielle Facebook-siden for arrangementet.

Ifølge arrangørene deltok over 50.000, mens politiets offisielle anslag er mer konservativt, med «bare» 25.000, ifølge flere amerikanske medier.

«Black lives matter»

I en video fra nyhetsbyrået AP (ekstern lenke), kan man se det enorme folkehavet bevege seg langs en gate på Manhattan. Videoen viser blant annet et bredt banner, med teksten «black lives matter», som har blitt demonstrantenes slagord.

Folkemengden skal ha strukket seg over nesten to kilometer av gaten.

Demonstrasjonene skal for det meste ha gått rolig for seg, men i Boston ble 23 personer arrestert etter at de forsøkte å komme seg gjennom politiets barrikader, og ut på motorveien.

Det var også fredelige demonstrasjoner i Oakland, der over 3500 mennesker deltok.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder