NATO-sjef Stoltenberg kondolerer ofrene for sykehusbombing

Hilde (36) mistet nær kollega i sykeshusbombingen i Kunduz

Hilde Brun Andersen har jobbet ved sykehuset som ble bombet i afghanske Kunduz. Nå krever hun svar på hvordan angrepet kunne skje.

 • Irene Rønold
 • Sverre Norberg-Schulz Hagen

Artikkelen er over fire år gammel

Minst 19 personer er drept og 37 skadet etter bombeangrepet mot sykehuset, som blir drevet av Leger Uten Grenser i Kunduz i Afghanistan.

NATOs talsmann bekreftet tidligere lørdag at amerikanske styrker gjennomførte et luftangrep som kan ha ført til skade på et sykehus i nærheten.

– Vi vil ha en forklaring på hvordan dette kunne skje, for dette er katastrofalt for sivilbefolkningen der nede, sier Hilde Brun Andersen til VG.

Bakgrunn: Slik har Taliban slått tilbake i Afghanistan

Eneste gratis sykehus i regionen

Hun jobbet selv som lege ved sykehuset i fire måneder i 2014. Ifølge Andersen ble det utført rundt 5000 operasjoner i året ved sykehuset, som var det eneste stedet sivilbefolkningen kunne få gratis traumebehandling.

Lørdag fikk hun gjennom sosiale medier vite at en av hennes tidligere kollega var blant de omkomne.

JOBBET I KUNDUZ: Hilde Brun Andersen jobbet ved sykehuset i Kunduz i 2014. Nå krever hun en grundig forklaring på hvorfor amerikanske styrker bombet sykehuset natt til lørdag 3. oktober. Foto: Leger uten Grenser ,

– Det var en person jeg jobbet tett med der nede, en av dem som var med å drive sykehuset.

Lørdag ettermiddag beklaget angivelig amerikanske styrker bombingen overfor Afghanistans president Ashraf Gani, opplyser nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg har lest at dette beskrives som utilsiktet skade, men det lyder veldig hult for meg. Vi krever en skikkelig forklaring, sier legen.

– Verst for sivilbefolkningen

Ifølge Andersen har mange nordmenn jobbet ved sykehuset tidligere. Selv om området i lang tid har vært preget av krig og konflikt, oppfattet Andersen det som trygt å jobbe ved sykehuset – mye takket være god dialog med begge parter i den pågående konflikten.

Selv kjente hun flere av kirurgene og legene som var til stede under bombeangrepet natt til lørdag.

Les også: Afghanske styrker gjenerobret by fra Taliban

– Jeg vet at disse har jobbet på spreng for å redde liv gjennom natten. Vi reddet mange liv ved dette sykehuset, og det kan vi ikke gjøre for øyeblikket. Som alltid er dette verst for sivilbefolkningen.

– Terrorister oppholdt seg på sykehuset

Også Leger uten Grensers styreleder, Meinie Nicolai, krever en grundig forklaring:

– Dette angrepet er avskyelig og et grovt brudd på internasjonal humanitær rett. Vi krever total åpenhet fra koalisjonsstyrkene. Vi kan ikke akseptere at dette forferdelige tapet av menneskeliv blir avvist som “utilsiktet skade», sier Nicolai ifølge NTB.

Til nyhetsbyrået AP hevder Sediq Sediqi, en talsmann for innenriksdepartementet i Afghanistan, at det var talibansoldater i lokalene.

– 10-15 terrorister gjemte seg på sykehuset i natt, og de ble angrepet. Terroristene ble drept, men det ble også leger, sier Sediqi.

Stoltenberg kondolerer

– Jeg er dypt berørt av den tragiske hendelsen ved sykehuset til Leger Uten Grenser i Kunduz, og jeg sender mine kondolanser til alle som er berørt, sier Jens Stoltenberg i en uttalelse til NTB.

– Leger Uten Grenser driver et ekstraordinært humanitært arbeid over hele verden, deriblant Afghanistan. De spiller en viktig rolle i å hjelpe til med å legge forholdene til rette for en bedre framtid for det afghanske folk, fortsetter NATOs generalsekretær.

– En skandale

– Det er skandaløst. Dette skal jo ikke skje. Derfor er det opplagt at det er nødt til å bli en gransking, sier folkerettsjurist ved ILPI, Gro Nystuen, til VG.

Både FN og Røde Kors har uttalt at hendelsen kan være et brudd på folkeretten. Men hvorvidt det har skjedd et brudd på krigens folkerett, er foreløpig vanskelig å vurdere, sier Nystuen.

– Det er ikke mulig å si noe veldig spesifikt om det, så lenge man ikke vet hva som har skjedd. Det taler mot formodningen at amerikanerne skulle ønske å bombe et sykehus. Det er flere muligheter: En er at dette er et uhell, og at de har bombet feil mål. En annen er at de har ikke sikret seg godt nok på forhånd. Det er en plikt i folkeretten til å ta såkalte «precautions in attack» – man må ta forholdsregler. Hvis de ikke har gjort nok for å finne ut hva det var de bombet, vil det trolig være et brudd på folkeretten, sier Nystuen.

Hun tror USA kommer til å ta hendelsen på alvor.

FULL FYR: Sykehuset i Kunduz ble tilnærmet totalskadd etter bombeangrepet. Her står lokalene i brann natt til lørdag. Foto: Leger uten Grenser ,

– Det amerikanske forsvaret har heller ikke noe å tjene på dette. De skal jo vinne «the hearts and minds of the people». Det blir nok en gransking – og muligens en straffeforfølgelse. USA er en rettsstat og et samfunn som sannsynligvis tar dette alvorlig. Jeg tror dette vil få et etterspill, sier Nystuen.

– Lite trolig at noen straffes

NUPIs Erik Reichborn-Kjennerud forsker blant annet på forsvarspolitikk, vestlig moderne krigføring og NATO. Han mener det er lite sannsynlig at noen vil straffes for angrepet i Kunduz.

– Det vil nok ikke få følger for selve systemet – måten man fører krig på. Det har hendt at man finner noen langt nede på rangstigen som kan ilegges skylden for feilen som er gjort. Det

Selv tror han bombingen av sykehuset skyldes en feil. Enten i koordinatene, eller i selve våpnene som ble brukt.

– Jeg kan ikke se at det har vært noe militært mål som har ført til dette. Det medbringer for mye negativ publisitet i seg selv. Det kan selvfølgelig stilles spørsmål til hvordan militæret går frem når de finner sine mål, og dersom det er snakk om en feil med våpnene må vi stille spørsmål til hvor presise slike våpen faktisk er, sier Reichborn-Kjennerud.

Les også

 1. USA kondolerer etter bombeangrep mot sykehus i Kunduz

  Minst 19 personer er drept og 37 skadet etter bombeangrepet mot et sykehus som Leger Uten Grenser driver i Kunduz i…
 2. Minst ni personer drept etter angrep mot sykehus i Afghanistan

  Minst ni personer er drept og 37 skadet etter et bombeangrep mot et sykehus som Leger Uten Grenser driver i Kunduz i…

Mer om

 1. Afghanistan

Flere artikler

 1. USA kondolerer etter bombeangrep mot sykehus i Kunduz

 2. Leger uten grenser om USAs bombeangrep i Kunduz: - Helsepersonell ble skutt fra luften mens de forsøkte å flykte

 3. Overlevende etter sykehusbombingen: – Det var grusomt. Pasienter brant i sengene sine

 4. VG mener: Tragedien i Kunduz

 5. Sykehusbombingen i Kunduz: USA: Afghanske styrker ba om luftstøtte før dødelig sykehusbombing

Fra andre aviser

 1. USA innrømmer angrep i Kunduz

  Bergens Tidende
 2. Ni drept på Leger Uten Grenser-sykehus

  Bergens Tidende
 3. USA innrømmer angrep i Kunduz

  Fædrelandsvennen
 4. Obama ber om unnskyldning for Kunduz-angrep

  Aftenposten
 5. Norsk offiser avviser USAs bombeforklaring

  Aftenposten
 6. Uakseptabelt angrep

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder