ØDELEGGELSER: En mann forlater en butikk i Ferguson, sent søndag kveld amerikansk tid. Flere butikker i byen er blitt plyndret under opptøyer som brøt ut etter en minnestund for den amerikanske tenåringen Michael Brown, som skal ha blitt skutt av politiet lørdag. Foto:David Carson,Ap

Nyhetsbyrå: Ubevæpnet tenåring ble skutt og drept av politiet: Minnestund endte i voldelige opprør og hærverk i gatene natt til mandag

En minnestund for en angivelig ubevæpnet, afroamerikansk tenåring som lørdag skal ha blitt drept av en politimann i Missouri, USA utviklet seg til voldelige protester.

  • Cathrine Ekehaug

Artikkelen er over fem år gammel

Søndag ettermiddag og kveld lokal tid var flere tusen samlet til en minnestund i Ferguson, Missouri for 18-åringen Michael Brown, som lørdag skal ha blitt skutt og drept av en politimann etter håndgemeng mellom de to. Politiet har bekreftet at 18-åringen var ubevæpnet da han ble skutt, skriver nyhetsbyrået AP.

Minnestunden endte i voldelige protester og hærverk i gatene i Ferguson, og opptøyene fortsatte utover natten. Politimester Sam Dotson i Saint Louis, Missouri skrev på Twitter rundt midnatt lokal tid (07.00 norsk tid) at flere politifolk var på vei for å roe situasjonen. Butikker ble plyndret og bygninger ble satt fyr på.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Opprørspoliti har forsøkt å holde situasjonen under kontroll, utstyrt med tåregass og fullt verneutstyr. Ingen personer skal ha kommet til skade, men flere biler, inkludert 20 politibiler, er blitt ødelagte og flere butikker er blitt plyndret.

En reporter fra den lokale nyhetskanalen KSDK sa sent søndag kveld lokal tid at hun hørte det ble avfyrt flere skudd under opptøyene, og at dette ble bekreftet av en politimann.

– Vi hører folk skriker og roper, og vi vet ikke når dette vil ende, sa reporter for KSDK Christina Coleman på en livesending rundt klokken 23.00 lokal tid (06.00 norsk tid).

FERGUSON: Dette bildet er tatt i Ferguson i natt av Antonio French, og delt på Twitter. Bildet er gjengitt med tillatelse fra French. Foto:ANTONIO FRENCH,

Skutt etter håndgemeng

Brown ble skutt lørdag i drabantbyen Ferguson i staten Missouri i USA, et område hvor det hovedsakelig bor afroamerikanere. Ferguson ligger like utenfor byen St. Louis.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Politimester Jon Belmar i St. Louis fylke har i helgen forklart til nyhetsbyrået AP at skytingen fant sted etter at en politimann støtte på Brown og en mann til på gaten utenfor et leilighetskompleks i Ferguson.

Belmar har forklart at en av mennene dyttet politimannen tilbake i bilen, og at en slåsskamp brøt ut. Til CNN har Belmar forklart at Brown gikk til angrep på politimannen inne i bilen, og at han prøvde å ta våpenet fra politimannen.

Minst ett skudd skal ha blitt avfyrt fra innsiden av politibilen. Politimester i Ferguson Tom Jackson sa i helgen til AP at myndighetene fortsatt undersøker hva som skjedde i politibilen, og at det ikke er klart om det var Brown som slåss med politimannen.

Etterforsker fortsatt

Politiet har videre forklart at håndgemenget fortsatte i gaten, hvor Brown ble skutt flere ganger. Belmar sa i helgen at de ikke visste hvor mange skudd som ble avfyrt, men at det ikke kan ha vært «mer enn et par». Nyhetsbyrået AP skriver at politiet fortsatt holder på med etterforskning av politimannen som skal ha skutt Brown.

Den andre mannen som var involvert i hendelsen har ikke blitt arrestert, og myndighetene er usikre på om denne mannen var bevæpnet eller ikke.

Forklaringen til politiet står i sterk kontrast til forklaringen en venn av Brown som var vitne til skytingen har gitt. CNN skriver at vitnet har forklart at Brown var ubevæpnet og hadde hendene sine i været da en politimann skjøt og drepte ham.

OPPRØR: Protesterende innbyggere i Ferguson, Missouri slår i siden på en politibil søndag kveld lokal tid. Innbyggerne var samlet for en minnestund for 18 år gamle Michael Brown, som skal ha blitt skutt og drept av en politimann lørdag. Ifølge nyhetsbyrået AP har politiet bekreftet at 18-åringen var ubevæpnet. Foto:J.b. Forbes,Ap

Browns mor: – Håper han får dødsstraff

Moren til 18-åringen, Lesley McSpadden, har fortalt at Brown nettopp er ferdig med videregående og at han skulle starte på høyere utdanning, skriver nyhetsbyrået AP.

– Jeg håper han blir fengslet og får dødsstraff, skal hun ha sagt.

Flere borgerrettighetsforkjempere har kritisert drapet på 18-åringen, og refererer til drapet på 17 år gamle Trayvon Martin i Florida i 2012.

– Vi er dypt opprørte fordi nok en ung, afroamerikansk mann har blitt drept av politiet, sa John Gaskin til AP. Han er i ledergruppen for NAACP, nasjonalforeningen for fremskritt for fargede mennesker.

Flere artikler

  1. USA: Politibetjent skutt i Ferguson

  2. Juryavgjørelsen etter at Michael Brown (18) ble skutt på åpen gate er snart klar: Frykter nye opptøyer i Ferguson

  3. Michael (18) skal ha blitt skutt seks ganger

  4. Obama om politidrapet på ubevæpnet tenåring: - Hjerteskjærende

  5. Nok en afroamerikansk mann skutt av politiet i St. Louis

  6. Moren til Michael Brown: – Ingens barn fortjener å bli behandlet slik

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder