Foto: AFP/Twitter,

USAs FN-ambassadør: Driver Twitter-krig mot Putin

Ordkrigen fra USA mot Russland er trappet betydelig opp det siste døgnet. Ikke minst på Twitter. Det tyngste skytset er det FN-ambassadør Samatha Power som står for.

Artikkelen er over fem år gammel

Torsdagens hastemøte i FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Ukraina, endte som ventet uten resultat: USA og ambassadør Samatha Power (43) beskyldte Russerne for ikke å fortelle sannheten om sitt nærvær i Ukraina, et nærvær USA og Nato hevder å kunne bevise, blant annet med nye satellittbilder.

Den russiske FN-utsendingen svarte, som ventet, at USA må slutte å blande seg inn i suverene staters indre anliggender.

Les også: Obama hardt ut mot Putin

Og fordi Russland – og Kina som ikke vil kritisere russerne i dagens situasjon – har vetorett i Sikkerhetsrådet, ble det ikke fattet noen resolusjon eller uttalelse om Ukraina-krisen.

Men for Power, som er utdannet jurist og blant annet har vært journalist og forfatter, var det tydeligvis ikke nok å refse russerne i FN-møtet.

Hun er nemlig svært aktiv på Twitter, og har i løpet av torsdag ettermiddag og kveld lagt ut en lang rekke svært krasse meldinger med klar adresse til Vladimir Putin og Russland.

Og antydningene om at USA ikke skulle blande seg inn, besvarte hun slik:

Foto: Skjermdump,

Hun latterliggjør også Russlands påstand om at russiske soldater som opererer i Ukraina er på ferie, og dermed ikke under russisk kontroll:

Power er også tydelig på at hun mener at Russland ikke forteller sannheten om det som skjer på bakken i Ukraina, og beskylder Putin og hans sendemenn for å lyve:

Den hardtslående amerikanske FN-ambassadøren kan også ta i bruk nokså udiplomatiske metoder – som for eksempel en ganske så tydelig sarkasme overfor russerne når hun retweetet dette bildet som Canadas NATO-delegasjon la ut tidligere torsdag, et kart som var ment å skulle være en guide for russiske soldater som «tilfeldigvis» gikk seg ville og havnet i Ukraina:

Foto: Skjermdump,

I en annen tweet torsdag kveld, var hun også tydelig på at det er viktig å stanse russernes aggresjon i Ukraina nå, fordi andre land som grenser mot Putins stormakt aldri kan føle seg trygge på at ikke deres grenser vil bli krenket dersom verdenssamfunnet lar Ukrainas grenser bli det:

Power ble for alvor kjent da hun jobbet som utenrikspolitisk rådgiver for Barack Obama under hans første presidentkampanje i 2008. Hun måtte trekke seg etter kontroversen som oppsto da hun omtalte Obamas demokratiske motkandidat Hillary Clinton som «et monster» – en uttalelse Power senere beklaget.

Power er gift med en jusprofessor, og har to sønner.

Les også: Frostnetter i Europa

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder