Dette venter den nye NATO-sjefen

Styrker i Libya og Øst-Europa kan bli aktuelt

NATO ETTER FOGH: Jens Stoltenberg tok imot Anders Fogh Rasmussen i statsministerboligen i fjor vår. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Ber Stoltenberg stoppe NATO-nedrustning

Jens Stoltenberg kan bli NATO-sjefen som sender tropper til
Libya. Det antydet den avtroppende NATO-sjefen Anders Fogh Rasmussen i et foredrag i London torsdag.

Artikkelen er over fem år gammel

En av Stoltenbergs viktigste jobber når han overtar som generalsekretær 1.oktober, vil være å stoppe nedbyggingen av militærbudsjettene i de aller fleste NATO-landene, ifølge Rasmussen.

- Det er på tide å stoppe forsvars-kuttene, og å snu denne trenden. Og så gradvis øke bruken av penger på forsvar etter hvert som økonomiene våre igjen vokser, sa Anders Fogh Rasmussen i en tale i Chatham House i London torsdag ettermiddag.

Han nevnte ikke Stoltenberg i talen, men dro opp de viktigste oppgavene som NATO står overfor, også etter NATO-toppmøtet i Cardiff i september.

Møte Obama

På toppmøtet vil Jens Stoltenberg, for første gang som påtroppende generalsekretær, møte USAs president Barack Obama, statsminister Erna Solberg og de andre stats- og regjeringssjefene i NATO.

Cardiff-toppmøtet er ment å gi Stoltenberg konkrete føringer på hva NATO-sjefen skal jobbe med i sitt første år som NATO-sjef.

- Siden 2008 har Russland økt sin pengebruk på forsvar med 50 prosent, mens NATOs allierte har kuttet sine forsvarsbudsjetter med 20 prosent i gjennomsnitt. Dette gapet må vi gjøre noe med, sa Anders Fogh Rasmussen i London.

To prosent-målet

Han viste til at NATO har en indre avtale om at minst to prosent av medlemslandenes brutto nasjonalprodukt skal brukers på forsvar..

- Hvis alle europeiske land oppnår målet, ville vi ha 90 milliarder dollar (550 milliarder norske kroner) å bruke på forsvar, sa NATO-sjefen.

Han fortalte også om NATOs nye kapasitetsbygging, som skal sikre raskere militær reaksjon både om et medlemsland blir angrepet, og utenfor NATOs ansvarsområde.

Så antydet den danske NATO-sjefen at NATO-styrker i Libya kan bli aktuelt:

- Libya ba om vår assistanse i fjor. Og vi er klare til å levere, om forholdene tillater det. NATO-kapasitetsbygging kan også bli aktuelt i Øst-Europa, la han til - uten å nevne Ukraina direkte.

Jens Stoltenberg var statsminister i 2011 da Norge sendte seks kampfly til Libya for å beskytte sivilbefolkningen mot den daværende diktatoren Muammar Gaddafi. Norge har senere fått mye ros for innsatsen i denne NATO-aksjonen.

Jens Stoltenberg overtar sjefsstolen i NATO 1.oktober, tre uker etter toppmøtet i Cardiff.

Overfor VG ønsket ikke Stoltenberg å kommentere talen til Anders Fogh Rasmussen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder