FLYVÅPEN: Et kinesisk jagerfly av typen Jian-10 fotografert på en medieframvisning på Yangcun flybase ved millionbyen Tianjin i april 2010. Ingen kinesiske jagerfly er blitt sendt opp for å avskjære amerikanske, sørkoreanske eller japanske fly som har krysset Kinas selverklærte luftforsvarssone uten å varsle kinesiske myndigheter. Foto: REUTERS

Japan utfordrer Kinas flysone

Den japanske kystvakten opplyser at kystvaktens fly har krysset forsvarssonen Kina har opprettet i omstridt område, uten å møte noen reaksjon fra Kinas side.

Artikkelen er over seks år gammel

- Vi har ikke forandret våre normale patruljeoperasjoner i området der Kina har erklært en forsvarssone. Vi har ikke møtt kinesiske jagerfly, sier Yasutaka Nonaka, talsmann for Japans kystvakt, til nyhetsbyrået AFP.

Kina erklærte en kinesisk luftforsvarssone over omstridte øyer og et havområde i Øst-Kinahavet sist lørdag. Området har en størrelse som tilsvarer to tredeler av Storbritannia. Kina krever at alle fly som krysser sonen, skal rapportere sine planlagte flyginger til kinesiske myndigheter.

Sørkoreansk

Det sørkoreanske forsvaret opplyser at et av dets fly har passert gjennom sonen Kina hevder å ha opprettet, uten å melde ifra til kinesiske myndigheter.

Dermed følger Sør-Korea USA som tirsdag sendte to ubevæpnede B-52 bombefly gjennom samme sone, uten å varsle kineserne. Også det sørkoreanske flyet passerte sonen tirsdag, opplyste en talsmann for Sør-Koreas forsvarsdepartement torsdag.

Flyforsvarssonen som Kina erklærte opprettet sist helg, omfatter også en klippe og et område Sør-Korea lenge har gjort krav på. Sør-Korea vil fortsette å patruljere området uten å varsle Kina, ifølge talsmannen.

Australia

Australias statsminister Tony Abbott understreker at Australia ikke har tenkt å trekke tilbake eller mildne kritikken av den kinesiske sonen og måten den ble opprettet på.

Australia innkalte tirsdag Kinas ambassadør for å protestere mot den nyopprettede sonen. Dette utløste en voldsom ordstrøm fra Kina som kalte Australias protest «uansvarlig» og ba regjeringen i Canberra om å «korrigere sin feil». Hvis ikke kunne forholdet mellom de to statene bli skadd.

- Når vi mener Australias verdier og interesser blir berørt, mener jeg det er viktig å si ifra hva vi mener, sa statsminister Abbott til journalister.

- Vi er tilhengere av fri navigasjon til sjøs og i luften, og det er et betydelig spørsmål her. Derfor var det viktig å innkalle Kinas ambassadør og legge fram vårt syn.

Utenriksminister Julie Bishop avviste at USA hadde presset Australia til å innta det klare standpunktet.

- Det er langvarig australsk politikk å motsette seg ensidige handlinger eller bruk av tvang som kan øke spenningen som for tiden eksisterer i Øst-Kinahavet, sa hun til journalister.

Kina er Australias største handelspartner, men USA er landets viktigste allierte.

Les også

 1. USA sendte bombefly til omstridte øyer i Østkinahavet

  USA trosser Kina og har krysset luftrommet over de omstridte øyene i Østkinahavet med to B-52-bombefly.
 2. Kina tvinger flyselskaper til å rapportere til Beijing

  Kina har opprettet en kinesisk forsvarssone i luftrommet over noen øyer og et stort havområde som Kina strides med Japan…
 3. Kina fester grepet rundt omstridte øyer

  Japan reagerer sterkt etter at Beijing har gjort det klart at Kina vil forsvare luftrommet over de kontroversielle øyene…

Mer om

 1. Japan
 2. Kina
 3. USA
 4. Australia

Flere artikler

 1. Kina har sendt militærfly til forsvarssone

 2. Japan utpekt som Kinas «hovedmål»

 3. Kina tvinger flyselskaper til å rapportere til Beijing

 4. Topphemmelig togtur: Kim Jong-un har ankommet Kina

 5. Kinas krav i Sør-Kinahavet har blitt avvist

Fra andre aviser

 1. Kina har sendt jagerfly til forsvarssone

  Fædrelandsvennen
 2. Japan utfordrer Kinas flysone

  Bergens Tidende
 3. Japan utfordrer Kinas flysone

  Fædrelandsvennen
 4. Japan utpekt som Kinas «hovedmål»

  Aftenposten
 5. Kina har sendt militærfly til forsvarssone

  Bergens Tidende
 6. Kina har sendt militærfly til forsvarssone

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no