DØD: Mark Duggan ble i august 2011 skutt og drept av politiet. Foto: Bulls

Jury: Politiet hadde lov til å skyte Mark Duggan (29)

En jury konkluderte onsdag med at Mark Duggan, hvis død utløste opptøyer i England for to år siden, ble lovlig drept av politiet.

  • Kristine Hellem Aanstad

Artikkelen er over seks år gammel

Det var i august 2011 at 29-åringen mistet livet da han ble skutt av væpnet politi i Tottenham, nord i London.

Onsdag var det klart for dommen i saken, og juryen fortalte at de trodde Duggan hadde en pistol med seg i taxien da politiet stanset bilen, men at han kastet den over rekkverket før det andre, dødelige skuddet ble avfyrt, melder BBC.

Våpenet ble funnet rundt seks meter fra åstedet. Grunnlaget for rettsforhandlingene har vært å klargjøre om politiet hadde rett til å skyte eller ikke.

- Sjokktilstnad

Ifølge SkyNews skal tilhengere av Duggan ha skreket «søppel» og «han ble myrdet» inne i lokalene til Royal Courts of Justice i London. Enkelte skal også ha stormet ut av rettssalen, andre måtte dempes og en dør skal angivelig ha blitt slått inn.

- Familien er i en sjokktilstand, sa familiens advokat Marcia Willis Stewar etter dommen falt og kalte den «pervers».

Politiet skal ha fulgt etter taxien til Duggan i den tro at han var et gjengmedlem med pistol og involvert i narkotikaforbrytelser.

Småbarnsfar

Tidlig ble det meldt at 29-åringen hadde skutt mot politiet, men etter hvert ble det klart at det ikke fantes noe bevis for at Duggan skjøt mot politiet før han selv ble skutt og drept.

Duggan var forlovet med Semone Wilson, og sammen hadde de tre barn: Kemani, Kajaun og Kahliya.

Dødsfallet til 29-åringen utløste kraftige opptøyer i London som til slutt spredte seg til andre byer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder