VENNER: Kong Harald fikk i 2013 oppfylt sin gamle drøm om å besøke regnskogen, hvor han møtte yanomami-indianernes leder, Daví Kopenawa, og hans landsby Demini i Brasils regnskog mot grensen til Venezuela. Foto:Isa Brazil / Regnskogfondet / Det Kongelige Slott,NTB scanpix

Kongens brasilianske indianervenn truet på livet

En av Brasils mest prominente indianerledere, og en venn av kong Harald, har bedt om politibeskyttelse på grunn av dødstrusler.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Yanomami-lederen Davi Kopenawa møtte i fjor høst kongen på Slottet, etter at kongen i all hemmelighet hadde vært på besøk i indianerlandsbyen Demini i Brasil i fire dager i april samme år. Der sov kongen i hengekøye og tok del i yanomamienes hverdag.

Davi Kopenawa arbeider for urfolks rett til å beholde kulturen sin og skogen de lever i og av. Det er en hard kamp mot både politikere og selskaper som ønsker å utvinne mineraler, olje og gass i det ressursrike Amazonas.

Kopenawa sier bevæpnede menn nå har ransaket kontorene til advokatene som jobber for ham, melder BBC.

Han sier de bevæpnede mennene hadde spurt etter ham og sa de ønsket å drepe ham.

Gullgravere

I februar begynte en stor operasjon med å fjerne hundrevis av gullgravere fra landområdene til yanomamienes landområder.

– Ulovlige gullgravere invaderer fortsatt våre områder. De har ledere som organiserer utstyr og transport. Kvegfarmer har også kommet med sine kyr, sier Kopenawa til BBC.

– Disse folkene er sinte på meg fordi jeg sendte politiet for å ødelegge flåter og mudddermaskiner. Gullgraverne har penger til å leie bevæpnede menn for å ta livet av meg, legger han til.

På grunn av truslene har han nå bedt om politibeskyttelse for seg selv, sin sønn og sine kollegaer.

Kongelig besøk

Under kong Haralds besøk til Kopenawa i Brasil hjalp en tolk ham med å prate med yanomamiindianernes leder og folket hans. Kongen var svært fornøyd med turen.

– Jeg syns det har vært en fantastisk tur. Helt utrolig bra, sa kong Harald i etterkant.

Besøket kom i stand etter en invitasjon fra den norske organisasjonen Regnskogfondet.

– Dette er en gammel drøm jeg har hatt helt siden mine dager i Verdens naturfond. Nå bød anledningen seg. Så da slo jeg til, sa kongen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder