Liberiske myndigheter vurderer å sperre av område med 75.000 innbyggere

DÅRLIG UTSTYR: Helsearbeidere i Monrovia henter bøtter for å bruke i arbeidet for å stoppe spredningen av ebola-biruset. Foto: AP,

Resultatløs jakt på rømte ebola-pasienter i Liberia

Liberiske myndigheter fortsatte mandag en desperat leting etter 17 ebola-pasienter som stakk av etter at et behandlingssenter i et slumområde i Monrovia ble angrepet.

Artikkelen er over seks år gammel

Etter hvert som antall døde i Liberia er blitt høyere enn i nabolandet Guinea der epidemien startet, ser myndighetene i Liberia ut til å ha mistet taket på kampen mot den fryktede sykdommen.

Intens leting i bakgater og boligskur i det tett befolkede slumområdet West Point brakte ingen resultater, og lokale ledere sier at de syke pasientene for lengst har dratt videre til andre områder.

Det var lørdag at en gjeng ungdommer med køller angrep behandlingssenteret i West Point mens de ropte at ebola ikke finnes. Alle pasientene på senteret benyttet anledningen til å stikke av, mens ungdommene stjal med seg madrasser og sengetøy.

Mange liberiere tror at ebola ikke er annet enn et påfunn fra Vesten for å få kontroll over afrikanerne.

Avsperring

Myndighetene vurderer å sperre av hele West Point-området med sine 75.000 innbyggere for å hindre at smittede mennesker vandrer rundt i byen der lik som ikke er begravet, ligger åpent i gatene.

Informasjonsminister Lewis Brown sier at alle de som plyndret senteret, nå trolig selv er bærere av smitten.

– De tok med seg madrasser og sengetøy som var gjennomsyret av pasientenes kroppsvæsker. Å sette hele området i karantene er en løsning, sier han og advarer mot at situasjonen kommer helt ut av kontroll.

Fallah Boima, som er moren til en av mennene som rømte fra senteret, sier at hun nå er redd for at han skal dø ett eller annet sted uten at hun får vite det.

Sein respons

Andre steder i landet klager folk over at myndighetene er seine i sin respons. I Caldwell utenfor hovedstaden sier de at lik blir liggende i dagevis uten å bli hentet.

Sheikh Idrissa Swaray, som er faren til et av ofrene, forteller at da en mann i området døde, stakk kona hans, som trolig er smittet, av, mens mannens lik ikke er hentet etter tre dager.

SE OGSÅ:Skrekkbildene fra Ebola-utbruddet (VG advarer mot sterke bilder)

Hittil er 413 av de totalt 1.145 som er døde av sykdommen, fra Liberia. Dermed passerte Liberia i forrige uke Sierra Leone og Guinea i antall døde.

ISOLASJON: Helsearbeidere tar på seg utstyr før de skal inn i en klinikk i Monrovia i Liberia, hvor Ebola-pasientene ligger. Foto:Abbas Dulleh,Ap

I Guinea klager myndighetene over at en strøm av syke liberiere de siste dagene er kommet over grensa til Macenta-området der epidemien hadde sett ut til å være i tilbakegang.

Guinea kunngjorde for ti dager siden at de stengte grensene til nabolandene, og det er uklart hvordan liberiere har kommet seg over grensa i et område der tjukk skog gjør det vanskelig å kontrollere folks bevegelser.

WHO skeptisk

Mandag stengte Kamerun alle sine grenser mot Nigeria, det fjerde landet der folk har dødd av ebola, og innført restriksjoner på reisende til andre land.

Verdens helseorganisasjon WHO er imidlertid skeptisk til restriksjonene som innføres på reiser og handelsvirksomhet, og sier at risikoen for å bli smittet under en reise er minimal.

Kunngjøringen kom samme dag som myndighetene i Liberia ga ordre til sine militære om å skyte mot folk som prøver å ta seg ulovlig inn fra Sierra Leone.

En lang rekke flyselskaper, blant dem British Airways, Air France og Kenya Airways har stanset alle flygninger til de berørte landene, mens de berørte landene selv har innført strengere grensekontroll.

VG har fått en oversikt fra Helsedirektoratet om hva som steg for steg vil skje dersom en ebola-smittet pasient skulle komme til Norge.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. 29 mulige Ebola-smittede pasienter har rømt: AP: Helsemyndighetene frykter masse-utbrudd av Ebola i Liberia

 2. 1229 døde så langt - 2240 smittet: Rømte ebola-pasienter tilbake på sykehus i Liberia

 3. Guinea erklært fri for ebola

 4. Sender 200 nordmenn til kamp mot ebola

 5. Ebolapasient rømte - skapte panikk

Fra andre aviser

 1. Epidemien forverres av legemangel

  Bergens Tidende
 2. Mange tror ebola er en bløff

  Bergens Tidende
 3. Fakta om ebola

  Aftenposten
 4. Hit fraktes den smittede kvinnen

  Fædrelandsvennen
 5. «Jeg har stor respekt for viruset, og forventer tøffe tak. Det er mye menneskelig lidelse

  Fædrelandsvennen
 6. Norsk kvinne ebola-smittet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no