KAOTISK: Det som er anslått å være mer enn tusen flyktninger har begynt å gå langs motorveien, fra Budapest, i håp om å krysse grensen til Østerrike. Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Flyktninger forsøker å gå fra Ungarn til Østerrike

Ny lov: Kan få tre års fengsel for å klatre over ungarsk piggtråd

60 personer har brutt seg ut av flyktningleir

500 flyktninger brøt seg gjennom veisperring på motorveien

Mer enn tusen flyktninger og migranter har begynt å gå til fots fra jernbanestasjonen i Budapest mot den østerrikske grensen – en distanse på 175 kilometer.

  • Sofie Braseth
  • Marthe Berg
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Opp til flere tusen flyktninger har i flere dager ventet i eller utenfor stasjonen på tog til Østerrike og Tyskland.

Fredag tok tålmodigheten slutt for mange, etter at myndighetene tidligere denne uken innstilte alle internasjonale tog vestover, og nektet dem å gå om bord i togene. Fredag satte rundt tusen mennesker av gårde til fots langs motorveien – de vel 175 kilometerne mot grensen til Østerrike.

Bakgrunn: Flyktninger stormer tog på stasjonen

Passerte veisperringer

Reuters melder fredag ettermiddag om kaotiske tilstander hvor om lag 500 personer har klart å passere en av politiets veisperringer på motorveien, og at de deretter fortsatte mot den østerrikske grensen.

De fleste familiene som tok seg gjennom veisperringen fredag, kommer ifølge NTB fra Syria og Afghanistan.

– Vi er veldig glade for at noe skjer til slutt. Neste stopp er Østerrike. Barna er veldig slitne, Ungarn er veldig dårlig og vi er nødt til å dra herfra på en eller annen måte, sier 23 år gamle Osama fra Syria til nyhetsbyrået AFP.

SLUTT PÅ TÅLMODIGHETEN: Flere titalls flyktninger har tatt seg ut av en leir Bicske i Ungarn, fredag. Samtidig har mer enn tusen mennesker begynt å gå mot Østerrike. Foto: Attila Kisbenedek , Afp

Svenske Expressens reporter på stedet melder om lange køer av mennesker på motorveien M1, fredag ettermiddag. Først i den store folkemengden går en av flyktningene og vifter med et EU-flagg, mens andre bærer bilder av den tyske forbundskansleren Angela Merkel - som vil åpne for at syrere kan søke om beskyttelse i Tyskland.

Det skal også være flere barn blant det som er antatt å være drøyt tusen flyktninger.

– Vi bare går. Vi skal til Tyskland. Der skal vi sove og drikke. Først skal vi til Østerrike, så til Tyskland, sier Anis Bouloy (23), som sammen med tvillingbroren Amir har tatt beina fatt, skriver Expressen.

Samtidig som desperate mennesker forsøker å ta seg inn i Østerrike til fots kommer meldingen om at nasjonalforsamlingen i Ungarn fredag har vedtatt nye lover som gjør det straffbart å klatre over det nye piggtrådgjerdet langs grensen mot Serbia, melder NTB.

Flyktninger som tar seg over grensegjerdet, kan heretter dømmes til opptil tre års fengsel. I tillegg opprettes en ny «transittsone» langs den serbiske grensen hvor asylsøkere kan holdes internert mens asylsøknadene deres behandles.

Les alt om flyktningkrisen i Europa her.

VIL GÅ TIL GRENSEN: Hundrevis av flyktninger går på Elisabet-broen etter å ha forlatt transitsonen på Budapest sentralbanestasjon fredag, med planer om å gå til den østerrikske grensen. Foto: Attila Kisbenedek , Afp

Brøt seg ut fra flyktningleieren

Politiet fulgte ifølge AFP med uten å gripe inn da flyktningene, inkludert folk i rullestol eller med krykker, og foreldre med barn på skuldrene, startet vandringen fra Budapest. Den store folkemassen skapte trafikkaos i den ungarske hovedstaden.

Fredag ettermiddag kunne NTB melde om at rundt 60 flyktninger har brutt seg ut av en flyktningleir i Bicske i Ungarn, der togpassasjerer er internert. Rømningen er det andre rømningsforsøket fra en leir i Ungarn fredag.

Tidligere på dagen brøt flere hundre flyktninger seg ut av en leir ved grensen til Serbia, mens ytterligere 2.300 truet med å rømme.

Les mer: Utslitte togflyktninger kjøres til lukket leir utenfor Budapest

Nekter å gå av toget

Bicske-leiren er der flere hundre flyktninger som trodde de var på vei til Østerrike på et tog torsdag, ble internert for å registreres da toget ble stanset. Mange av flyktningene har barrikadert seg på toget og nekter å gå av.

Rundt 500 flyktninger som kom seg på et lokaltog torsdag, satt fredag fortsatt på toget, omringet av politi som ønsket å ta dem til en flyktningleir for å registrere dem.

Mange av dem nekter å gå av toget og krever å få fortsette til Østerrike, og de nektet fredag morgen å ta imot mat og vannflasker som politiet prøvde å gi dem. En polititalsmann sier de driver passiv motstand og nekter å samarbeide med politiet.

KAOS: VGs reporter på Keleti-stasjonen i Ungarn beskrev forholdene som fullstendig kaotiske: «Det er rop, skrik, gråt og kamp for å komme om bord i togene. Flyktningene klatrer inn gjennom vinduer, noen opp på taket av vognene, for å komme seg av gårde.» Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Følte seg lurt

Flyktningene trodde de var på vei til Østerrike da politiet stanset toget i Bicske, fire mil vest for Budapest, og tvang dem til å gå av toget.

Da flyktningene skjønte at de ikke ville få reise videre til Østerrike slik de trodde, barrikaderte mange av dem seg i toget, mens andre forsøkte å stikke av.

Mange av flyktningene hamret med nevene mot vinduene og ropte at de ikke ville til leirene, og fotografer sto rundt da tungt væpnet politi forsøkte å fjerne en liten familie med et spedbarn som hadde lagt seg i skinnegangen.

Bildene som går verden rundt: Gutt (3) skylt i land etter fluktforsøk (Obs: Sterke bilder)

Rømmer fra leir

Ved grensen til Serbia omringet opprørspoliti en flyktningleir der rundt 300 flyktninger fredag brøt seg ut og forsøkte å rømme. Ytterligere 2.300 migranter i Roszke-leiren truer med å bryte seg ut om ikke myndighetene imøtekommer deres krav innen to timer.

Ungarn insisterer på at de ikke kan slippe flyktningene videre inn i Schengen uten de riktige dokumentene, og at de må registreres slik EUs regler tilsier. Men flyktningene nekter å la seg registrere i Ungarn av frykt for å bli sendt tilbake dit når de eventuelt kommer til Tyskland, slik Dublin-konvensjonen åpner for.

Se stor oversikt: Slik har Middelhavet blitt Dødehavet

FORTVILET: En familie venter i nærheten av en kontrollpost nær den ungarske byen Roszke torsdag, etter å ha krysset grensen ulovlig via Serbia. Foto: Santi Palacios , Ap

Nye regler vedtatt

Den ungarske nasjonalforsamlingen vedtok fredag å opprette transittsoner ved grensen og vil også skjerpe straffene for dem som tar seg ulovlig gjennom det nye grensegjerdet.

Planen er å opprette soner der de mange tilreisende skal holdes tilbake inntil papirene deres er sjekket. Eventuelt vil de bli sendt tilbake til Serbia.

Til ungarsk radio sier Orbán at Ungarn ikke vil myke opp flyktningpolitikken, og han advarer mot at europeere kan ende i mindretall på sitt eget kontinent.

– Strømmen av flyktninger er endeløs. Vi må beskytte grensene våre; hvis ikke, kan vi ende opp som en minoritet på vårt eget kontinent, sa han.

Skammer seg over Orban

Han har de siste dagene også sagt at Ungarn som et kristent land ikke ønsker omfattende muslimsk innvandring.

– Noen ganger må man skamme seg over Victor Orban. Han har ødelagt så mye i Ungarn, men også mye når det kommer til verdiene i EU, sa Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn til den tyske TV-kanalen ZDF torsdag kveld.

– Det ville være en katastrofe om vi måtte innføre sanksjoner mot EU-land for å tvinge dem til å vise medmenneskelighet, sa han på spørsmål om Ungarn kan tvinges til å behandle flyktningene bedre.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder