KRIGSFLY: Dette dronebildet fra Stratfor, et privat etterretnings- og sikkerhetsrådgivningsfirma i USA, viser det som skal være 16 russiske kampfly stasjonert på Bassel al Assad-flybasen nær den syriske byen Latakia.

KRIGSFLY: Dette dronebildet fra Stratfor, et privat etterretnings- og sikkerhetsrådgivningsfirma i USA, viser det som skal være 16 russiske kampfly stasjonert på Bassel al Assad-flybasen nær den syriske byen Latakia. Foto: , REUTERS/www.Stratfor.com/Airbus Defense and Space/Handout via Reuters

Her er Putins Syria-oppbygging

Skal være villige til å bombe IS-mål i Syria

Gjennomfører marineøvelse, sender kampfly

Russlands militære tilnærming til krisen i Syria styrkes. Nå bekreftes det at den russiske marinen forbereder en marineøvelse utenfor Syria.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det har ikke manglet på beskyldninger om at Russlands president Vladimir Putin kan være tjent med fiendebildet Den islamske staten (IS) skaper - det gjør det lettere for ham å herje i Øst-Ukraina mener mange eksperter. Men Putin og Russland vil ikke la det gå så langt at at Assad-regimet i Syria kan kollapse.

SENDER KAMPFLY: Russlands president Vladimir Putin Foto: Alexei Nikolsky , Ap

Les også: Putin: – Assad er villig til å dele makten

De siste dagene har overvåkingsbilder fra Syria, blant annet gjengitt i militærmagasinet IHS Jane's Intelligence Review, vist det som indikerer at syriske baser nær Latakia flyplass forbereder seg på å ta imot russiske tropper.

En rekke lignende bilder er også blitt lekket til russiske medier.

Sender fly og soldater

Dette samsvarer med et bilde som skaper bekymring i Vesten:

** Russland har blant annet sendt over 20 krigsfly, soldater og stridsvogner til Syria. I tillegg skal det være flere hundre mann som jobber for å utvide basene.

RUSSISKE FLY: Dette bildet viser et russisk fly med humanitær hjelp, på flyplassen nær Latakia i Syria tidligere i september. Våpen og soldater skal ha ankommet samme sted. Foto: - , Afp

** I Kreml jobber man angivelig med et lovforslag om å sende 2000 soldater fra luftforsvaret til Syria.

** Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg skal Russland være klare til å bombe IS-mål inne i Syria dersom samtalene de har med USA ikke fører fram.

** Samtidig bekrefter russiske myndigheter at den russiske marinen skal gjennomføre en øvelse i Middelhavet utenfor Syria, der det skal gjennomføres 40 kampøvelser, deriblant avfyring av raketter og artilleri mot må både på sjøen og i luften.

** Dette har igjen ført til at Storbritannias utenriksminister Philip Hammond sier at Storbritannia og Frankrike vil diskutere russisk militær tilstedeværelse i Syria.

Les også: Assad: – Europa har selv skyld i flyktningkrisen

OVERVÅKINGSBILDER: Disse bildene, fra IHS Jane's Intelligence Review, skal etter sigende vise at Al-Sanobar basen og våpenlageret Istamo, begge nær Syrias Latakia flyplass, gjøres klar til å ta imot russiske tropper. Foto: , Afp

Russlands president Vladimir Putins talsperson, Dimitrij Peskov, nektet å kommentere de russiske rapportene om muligheten for unilaterale luftangrep mot Den islamske staten (IS) i Syria, melder NTB.

FÅR STØTTE: Bashar al-Assad Foto: Ho , Afp

Det har blitt inngått «visse avtaler» mellom Russland og Israel om koordinerte militærangrep i Syria, ifølge Peskov.

Norsk ekspert: Putins agenda

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets Høgskole har fulgt Syria krigen tett de fire siste årene. Han mener det er flere lag i Putins ønske om å bidra mer i Syria-krigen.

– For det første er Assad-regimet strukket militært, og de sliter med å opprettholde makten i flere kjerneområder som er truet av opprørsstyrker. Derfor er Russlands nye bidrag veldig kjærkommet for Assad, sier han til VG.

Russland har vært en viktig støttespiller for Assad i lang tid, og Putin har bidratt med våpen, ammunisjon og andre forsyninger.

FØLGER SYRIA-KRISEN: Kommandørkaptein Per Christian Gundersen Foto: Forsvaret ,

– At Russland nå har ankommet med ytterligere 28 klare kampfly, viser en klar opptrapping. Disse flyene er lang bedre utrustet enn Assads eldre fly og vil komme Assad til nytte i krigen på bakken innad i Syria, sier Gundersen.

– Putin ønsker å fremstå som en sterk leder med handlingskraft, og han vil vise at han kan bidra til å løse Syria-krigen. Han vil nok samtidig prøve å dra fokuset vekk fra Ukraina, fortsetter han.

Gundersen beskriver krigen i Syria som en utmattelseskrig, der internasjonale aktører som Saudi-Arabia, Russland, Tyrkia og Iran, alle har bidratt til å forlenge krigen.

– Landene støtter ulike aktører på bakken, og det bidrar til at krigen stadig blir mer fastlåst. Det har vært en tro på at Syria-krigen kan vinnes militært, men det har bare gjort alt mer vanskelig, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder