PÅ UTVEKSLING: Dette bilde viser de 16 elevene fra den tyske småbyen Haltern am See som døde i Germanwings-ulykken sammen med noen av deres nye spanske venner. Foto:privat,

16 elever døde i Germanwings-ulykken: Nå sørger vennene over klassekameratene

HALTERN AM SEE/OSLO (VG) Navnene på de 16 tyske elevene og deres to lærere, som alle omkom i Germanwings-flyulykken, er nå offentliggjort.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er elevenes skole, Joseph-König-gymnaset, som har postet listen over navnene på sin hjemmeside under teksten:

«Nyheten om den grusomme flystyrten har rystet oss alle. 16 unge skolejenter og skolegutter, og to av våre kolleger er ikke lenger blant oss. Vi sørger over våre elever og lærere.Vår dypeste medfølelse med foreldrene, andre pårørende og venner. Vi kan ikke fatte det og er uendelig triste»

Dette er listen over ofrene som Joseph-König skolen publiserte onsdag. Foto:Joseph-Konig-gymnasium,

Elevene kommer fra den tyske byen Haltern am See og var rundt 15 år gamle. De hadde vært i Barcelona på utveksling i en uke, og hadde returbillett tirsdag med flyet som styrtet i de franske alpene.

Sammen med de elevene var de to unge lærerinnene, Sonja Cercek og Stephanie Tegethoff.

Rektor Ulrich Wessels forteller at begge var livsglade og positive kvinner.

– Hun var veldig morsom og blid, forteller to elever, som hadde Cercek som lærer.

Loddtrekning om Spania-tur

Det var opprinnelig 40 elever fra skolen som ønsket å reise på utveksling til Spania. Da det bare var 16 plasser, bestemte lærerne at det skulle holdes en loddtrekning. De som trakk loddene, fikk dra på tur.

Dette er de døde elevene:

Linda Bergjürgen, Elena Bless, Lea Drüppel, Selina Eils, Gina Michelle Gerdes, Ann-Christin Hahn, Julia Hermann, Marleen Koch, Paula Lütkenhaus, Fabio Rogge, Rabea Scheideler, Lea Schukart, Helena Siebe, Steffen Strang, Aline Venhoff og Caja Westerman.

14 jenter og 2 gutter.

MONA GRIVI NORMAN OG JARLE BRENNA Foto: ,

Elever til VG: – Umulig å forstå

Onsdag kveld blir de mørke skoleveggene lyst opp av et hav med levende lys i skolegården. De siste dagene har mennesker fra hele nærområdet strømmet til for å tenne lys til minne om de omkomne.

Ved lysene står det et skilt med teksten «I går var vi mange, i dag er vi alene», og ungdommene forteller VG om den intense sorgen de føler.

– Det er helt umulig å forstå at alle er borte, sier medelever.

Isabella (16) går på en av naboskolene og kjenner flere på Joseph-König-gymnaset. Hun sier det traff henne som et slag i magen da hun hørte om flystyrten.

Onsdag kveld var hun på skolen sammen med mamma Christina for å tenne lys.

SØRGER: Christina har et godt tak rundt datteren Isabella (16) når de besøker skolegården i Haltern am See. Foto:JARLE GRIVI BRENNA,

Moren forteller at datteren også skal på språkutveksling i Spania til høsten med to lærere og 20 medelever, nå er de veldig usikre på om de tør.

– Jeg har alltid sagt at «det skjer ikke flyulykker her i Tyskland», men nå har jeg ikke det argumentet når hun er redd for å fly, sier Christina.

– Jeg er veldig, veldig redd, sier Isabella.

Rektor Ulrich Wessel reagerte først med sjokk. Men i løpet av det siste døgnet har han begynt å fatte omfanget av tragedien. De første timene svarte han automatisk «1283» da journalister spurte om antall elever på Joseph-König-gymnaset.

– Jeg sa 1283 uten å tenke meg om. Men dessverre måtte jeg legge til at det etter i går er 16 færre. Det er helt grusomt, sier Wessel.

Besøkte spanske familier

De tyske elevene reiste til Spania tirsdag 17. mars. I en hel uke var de innlosjert hos lokale familier og elever ved Giola-skolen i den spanske byen Llinars del Vallés, like ved Barcelona.

Hver dag var elevene med på forskjellige aktiviteter fra morgen til kveld, skriver avisen Bild. De hadde undervisning og var på utflukter. Dagen de ankom brukte elevene på å bli kjent med vertsfamiliene sine, mens onsdag reiste de på tur til Girona. Det ble også arrangert teaterbesøk i Barcelona og en bowlingkveld i løpet av uken.

På fredag sto en strandtur på timeplanen. Turen gikk til den lille byen Sitges, som ligger 35 km utenfor Barcelona. Lørdag og søndag brukte elevene sammen med vertsfamiliene sine. Noen så fotballkampen Madrid – Barcelona på TV, mens andre brukte fritiden på andre ting.

Les alle VGs saker om flystyrten her

Var samlet på pizzeria kvelden før ulykken

Kvelden før tirsdagens flyulykke var elevene på et lokalt pizzeria sammen med sine nye, spanske venner.

Ordfører Marti Pujo i den spanske byen sier til den franske avisen La Provence at familiene som elevene besøkte nå er i sjokk. Det har blitt holdt flere minnegudstjenester i en lokal kirke i byen.

Ventet på venninnen på togstasjonen – hun kom aldri

Hjemme i Tyskland begynte alvoret å synke inn for flere av elevene rundt lunsjtider tirsdag.

En klassekamerat av elevene, Lara Beer, forteller nyhetsbyrået AP at hun sto på togstasjonen i Haltern tirsdag ettermiddag for å ta imot bestevenninnen Paula da hun kom hjem.

Men ingen bestevenninne møtte henne på togstasjonen.

– Jeg dro bare hjem, og der fortalte foreldrene mine at Paula er død, forteller fjortenåringen.

Rektor: – Dette river et dypt sår i oss

Byen som elevene kommer fra, Haltern am See, ligger i delstaten Nordrhein- Wetsfalen. Onsdag sa leder for denne delstaten Hannelore Kraft at 50 av de 72 tyske ofrene er herfra.

– Dette river et dypt sår i oss alle. Sårene vil sikkert leges en gang, men arrene vil alltid være der, sier Ulrich Wessels.

Haltern am See er en liten by med rundt 37.000 innbyggere. Onsdag er dette en by i sorg. All undervisning er kansellert, og den lokale kirken holder åpent for dem som trenger et samlested. Utenfor skolen, som tirsdag mistet 16 av sine elever, ligger et hav av blomster og kort. Her møtes venner, familier og kolleger for å tenne lys og minnes de døde.

VG snakket onsdag med lokalpolitiet som skal forsøke å hjelpe elevene tilbake til hverdagen:

– Akkurat nå er det umulig å forstå at vi igjen vil få en hverdag. Denne ulykken vil forandre skolen og byen for alltid, sier politibetjent Ramona Hörst.

50 krisepsykologer, prester og medarbeidere er tilgjengelige for elevene på gymnaset.

– Det er veldig spesiell stemning her i går kveld og i dag. Som regel er det mye lyd og rop når mange ungdommer er samlet, men nå er det helt stille. Folk sørger og holder rundt hverandre, beskriver Hörst. Hun sier at også politiet i den tyske småbyen er i dyp sorg over ulykken som har rammet.

Bakgrunnsinformasjon: Dette vet vi om styrten

Tre briter blant ofrene

Det var 144 passasjerer, to kapteiner og en besetning på fire om bord på A320-flyet som styrtet over alpene tirsdag.

Britiske medier melder at det var tre engelskmenn om bord på flyet. En av dem var Martyn Matthews (50). Familien har onsdag frigitt et bilde av Matthews. På bildet står han sammen med sin kone og parets to barn.

– Martyn var en fantastisk familiemann som elsket jobben sin og reiste mye, sa hans 82 år gamle mor i en presseuttalelse.

– Jeg klarer ikke si noe mer akkurat nå. Det er for vanskelig, sa hun.

Få siste nytt om flystyrten:Følg utviklingen i VG Direkte

FAMILIEBILDE: Dette bildet, som er noen år gamelt, er av Martyn Matthews (50) og hans familie. Matthews døde i Germanwings-ulykken. Foto:,Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder