STERKT MØTE: Flyktningbarna Yazzam (8), Mahmoud (9) og Mortez (5) smilte villig til fotografen og besøket fra Norges Røde Kors. Men hverdagen for flyktningbarna i Syria er vanskelig, forteller Røde Kors-president Sven Mollekleiv. Foto: Mari A. Mørtvedt/Norges Røde Kors
STERKT MØTE: Flyktningbarna Yazzam (8), Mahmoud (9) og Mortez (5) smilte villig til fotografen og besøket fra Norges Røde Kors. Men hverdagen for flyktningbarna i Syria er vanskelig, forteller Røde Kors-president Sven Mollekleiv. Foto: Mari A. Mørtvedt/Norges Røde Kors

Flere hundretusener av barn på flukt i Syria

Familier på sju deler ti kvadratmeter - flyktningbarn låses inne på grunn av granatfare

UTENRIKS

(VG Nett) Yazzam (8) og Mahmoud (9) er to av hundretusener av barn som har måttet flykte på grunn av borgerkrigen i Syria. Nå drømmer de om fred, om gutterommet og om fotballen som måtte bli igjen da de flyktet.

Publisert: Oppdatert: 21.04.13 23:32

Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors besøkte tidligere denne uken Syria. Der møtte han de to kameratene Yazzam (8) og Mahmoud (9), som bor i et «shelter», et midlertidig oppholdssted for interne flyktninger, i et sportssenter i en forstad til Damaskus. De to kameratene sier de elsker fotballspilleren Messi.

- Vi vil bli fotballspillere sånn som han når vi blir store. Han er bare best, sier guttene.

Sven Mollekleiv forteller om et sterkt møte med flyktningenes virkelighet.

- Disse to er representanter for barna i et land hvor et halvannen million mennesker har flyktet ut, mens tre til fire millioner mennesker er internt fordrevet. Bak de store tallene er det et lite barn, et navn og en framtid, sier Røde Kors-presidenten til VG.

- Har sett ting de ikke skulle sett

Han beskriver hvordan de fordrevne bor tett i tett i små rom, uten særlig god ventilasjon og uten at det er tilrettelagt for at folk skal bo der. Mange har måttet flykte flere ganger før de kom dit, til Damaskus, hvor de tror det er trygt.

- Men akkurat som vi gjorde, hører de hele tiden drønn fra granatnedslag. Hele tiden kjenner de på at de er i krig og usikkerhet. Disse gutta skulle ha vært på skolen, de skulle vært ute og spilt fotball i gata. Men de får ikke gå ut av shelteret fordi det er fare for at de blir truffet av granater. Mange er traumatisert, og mange har sett ting barn ikke skulle ha sett, sier Mollekleiv.

Han har selv drevet med idrett og fotball hele livet, og tenker på hvordan man skal greie å bevare håpet til disse ungene, og troen på framtiden når de ser hvordan de må flykte fra sted til sted og ikke får muligheten til å være barn.

- Dette handler ikke bare å sørge for at de overlever, men at de kan leve, sier Sven Mollekleiv til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Få tankene vekk fra krisen

Mohamad (39) fra Tadamon kom med familien for å søke ly i idrettshallen. Med sin datter og lille prinsesse Suzanne (1) på armen, møtte han søndag representanter fra Norges Røde Kors.

- Jeg er så takknemlig for den psykososiale støtten som Syrias Røde Halvmåne har gitt mine barn og de andre barna her. Spesielt min eldste sønn på 13 har hatt så mye problemer etter at vi kom hit for fem måneder siden. De frivillige her har hjulpet han å finne seg til rette og få nye venner, og snakke om ting han har opplevd, sier familiefaren.

Han forteller at barna får drive med sport, tegning, teater og rollespill, og at det gjør at barna får andre ting å tenke på enn den pågående krisen.

Prosjektlederen fra Syriske Røde Halvmåne, forteller at de ber barna om å tegne det de tenker på. Dette er et ledd i å få barna til å takle inntrykkene fra den væpnede konflikten.

- Noen ganger, når de har mistet et familiemedlem, tegner de bare dem. Barn som har mistet moren eller faren sin, tenker mye på dem de savner, forteller Khaled.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Født inn i krise

Åtte måneder gamle Hammat bor i idrettshallen sammen med familien sin. Han ble født inn i konflikten, og har aldri opplevd noe annet.

En annen liten kar som bare har opplevd borgerkrig er ettåringen Ali. Han deler soverom med sin mor Walla, faren Basam og fire søsken. Familien flyktet fra hjemmet sitt for åtte måneder siden, og har bodd flere forskjellige steder før de til slutt kom til denne idrettshallen for fem måneder siden.
Rommet som familien på sju personer deler er rundt ti kvadratmeter, det er varmt og har ingen ventilasjon. Man tør nesten ikke tenke på hvor varmt og ulevelig det kommer til å bli i shelteret når sommervarmen setter inn for fullt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Økende behov

Fra dette sportssenteret som Mollekleiv besøkte driver Syrias Røde Halvmåne distribusjon av mat, i første rekke til internt fordrevne - altså mennesker som er flyktninger i sitt eget land.

Senteret er en av den syriske regjeringens 164 «sheltere». Liknende midlertidige bosteder er også opprettet i skoler, moskeer og andre steder. I disse bor det nå til sammen nesten 30.000 mennesker. I denne idrettshallen bor det nesten 300 mennesker.

Ifølge Røde Kors og Røde Halvmåne bor mindre enn fem prosent av de internt fordrevne i slike sheltere opprettet av myndighetene. Likevel øker behovet for flere midlertidige bosteder for de internt fordrevne. Det samme gjelder behovet for matvarer og hygieneartikler for det økende tallet av mennesker som er drevet på flukt fra hjemmene sine.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Må gi tilgang til flere

- Rundt 80 prosent bor hos vertsfamilier, det kan være slektninger eller venner, men også fremmede som tar folk inn i husene sine. Generalsekretæren i Syriske Røde Halvmåne har fire familier boende hos seg. Men disse vertsfamiliene er også svært presset nå, så behovet for flere sheltere øker dramatisk, sier Mollekleiv til VG.

Røde Kors og Røde Halvmåne er de eneste organisasjonene som har tilgang til å operere i hele Syria.

- Vi ønsker at andre organisasjoner skal få større spillerom, og prøver å legge press på myndighetene i Syria. Vi er glade for at vi får arbeide i landet, men vi nødt til å kunne hjelpe flere når behovet er så stort, sier Mollekleiv og legger til:

- Røde Kors skal hjelpe alle, uansett, på alle sider og alle frontlinjer - noe det er mange av i Syria.

Hevder minst 85 ble drept søndag

Aktivister meldte søndag at regjeringstyrkene i landet hadde tatt livet av 85 mennesker i en offensiv mot en forstad til Damaskus søndag.

- Så langt har vi dokumentert at 85 er blitt likvidert. 28 av dem ble skutt på et midlertidig sykehus etter at Assads styrker stormet Jdeidet al-Fadel. Vi frykter at ofrene for massakren kan være langt flere, sier en aktivist i distriktet Jdeidet Artouz, ifølge NTB.

Lørdag skal også minst 69 mennesker, mange av dem opprørere, ha blitt drept i kamper i samme område, hevder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Sikkerhetsrådet: - Uakseptabel vold

FNs sikkerhetsråd har for en gangs skyld klart å bli enige om en uttalelse om borgerkrigen i Syria, skriver NTB.

Etter nøye drøftelser er medlemslandene blitt enige om at volden i Syria er «fullstendig uakseptabel». Volden må opphøre umiddelbart, heter det i uttalelsen, som ikke er bindende. Rådet fordømmer de «omfattende menneskerettsbruddene» til den syriske regjeringen og «ethvert menneskerettsbrudd» som måtte bli begått opprørerne, ifølge NTB.

Sikkerhetsrådet har hatt problemer med å bli enig om en felles holdning til konflikten helt siden borgerkrigen i Syria brøt ut. De vestlige medlemslandene er generelt mer positive til de syriske opprørerne enn det Russland og Kina er.

Her kan du lese mer om