TERRORISTJEGERE: To franske spesialstyrker jakter terrorbrødrene i Frankrike. - Begge styrkene er høyt kompetente, sier sjef for den norske beredskapsstyrken Helge Mehus. Foto:REUTERS/Christian Hartman og Politiet,

De jakter terrorbrødrene

PARIS/OSLO (VG) To forskjellige spesialstyrker, RAID og GIGN, er de spisse ender når 88.000 politifolk jakter på terroristene fra Paris.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

RAID opererer i de store byene, mens GIGN er den franske antiterrorstyrken i resten av Frankrike.

– Dette er begge godt utstyrte og veldig kompetente styrker, sier sjef for den norske beredskapstroppen, Helge Mehus.

En av gjerningsmennene i angrepet på Charli Hebdo la igjen ID-kort i fluktbilen, noe som ga politiet mulighet til å konsentrere jakten til miljøene der disse var kjent. 12 personer ble drept i angrepet. Tre personer ble først etterlyst, og etter at politiet etterlyste dem med bilder, valgte den yngste, 18 år gamle Hamyd Mourad å melde seg for politiet. De to brødrene Said og Cherif Kouashi er nå hovedmålet i jakten til RAID og GIGN.

Gjennom det europeiske antiterrorsamarbeidet Atlas, har Helge Mehus opplevd begge organisasjonene på nært hold.

To styrker

Inndelingen i to antiterrorstyrer har sammenheng med den generelle organiseringen av politiet i Frankrike. På samme måte som noen av de andre europeiske landene, har Frankrike et Police Nationale, som tar seg av de store byene, mens politistyrken ellers i landet er organisert som et gendarmeri.

Foto:,

RAID er antiterrorstyrken til Police Nationale. Navnet kommer av forkortelsen for Recherche Assistance Intervention Dissuasion (etterretning, assistanse, intervensjon og avskrekking).

GIGN er forkortelsen for Groupe d'Intervention de la Gendarmerie Nationale.

Jakten

Cherif Kouachi (32) og Said Kouachi (34), som er etterlyst etter Charlie Hebdo-angrepet, skal være sett like utenfor Paris. Spesialstyrker og antiterrorpoliti har rykket ut til et område i fylket Aisne.

Ifølge Le Parisien skal de mistenkte ha ranet bensinstasjonen de torsdag formiddag ble observert ved, og avfyrt skudd. Det var en ansatt der som varslet politiet. Avisen skriver videre at de hadde våpen godt synlig i bilen.

VG-journalist Atle Jørstad var torsdag ettermiddag ved bensinstasjonen der gjerningsmennene sist ble observert, og observerte store politistyrker langs veiene i nærheten, samt i alle lyskryss og rundkjøringer.

POLITIJAKT: Fransk politi gikk fra hus til hus i Crepy-en-Valois. Foto:Jeremie Fere/Reuters,

I flere småbyer i området gikk politiet nærmest på dør til dør aksjon i jakten på terroristene. Blant annet i Crepy-en-Valois og i landsbyen Abbaye de Longpont, der de mistenkte terroristene sist ble sett.også ble observert.

Her ble terroristene sett

Europeisk samarbeid

Helge Mehus sier at når RADI og GIGN opererer vil en nok måtte være tett innpå for å se forskjell på dem.

– Både utstyrsmessig og måten de opererer på er svært lik, sier Mehus.Gjennom Atlas har han flere ganger vært tett innpå de franske styrkene.

– Atlas er en organisasjon for EU-landenes antiterrorstyrker. Norge er med og har status som observatør, men bortsett fra at vi ikke har noen stemmerett, gir observatørstatusen oss full tilgang på alt det Atlas driver med.

Gjennom Atlas møtes antiterrorstyrkene flere ganger i året, vi har en felles materielltjeneste og vi har en stor grad av utveksling både av metoder og erfaringer. De store felles øvelsene for Atlas blir holdt av medlemsnasjonene på omgang. De nordiske landene var for eksempel vertskap for en stor ferge øvelse i Stavern i 2012, sier Helge Mehus.

Den yngste av de etterlyste mennene, 18 år gamle Hamyd Mourad, meldte seg ved en politistasjon sent onsdag i Charleville-Mézières i nærheten av grensa til Belgia.

Foto:,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder