KRIM-BEVISET: Det er ingen tvil om hva Vladimir Putin mener om Krim. For første gang var halvøya en del av det russiske riket på gigantkartet bak den russiske presidenten under årets pressekonferanse. Foto:,NTB Scanpix

Putin: – NATO bygger ny Berlinmur

Årlig maratonpressekonferanse:

- Vet ikke hva jeg tjener

- Ikke Russlands feil at økonomien skranter

- Russland ikke den aggressive parten

- Har godt forhold til ekskona

- Håper på OL-effekt

Russlands president Vladimir Putin mener at NATOs
utvidelse østover er «som å bygge en ny Berlinmur».

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Putin, som denne uken ble kåret til «Årets mann» for 15. året på rad av russisk media, møtte i dag pressen til sin årlige maratonpressekonferanse.

Her refset han det han mener er en aggressiv politikk fra NATO, som de siste månedene har holdt flere store øvelser i Russlands naboland, der også norske soldater har vært svært sentrale.

– Som å bygge opp en ny Berlinmur, mente Putin.

- To bølger av utvidelser, er ikke det en mur? Våre vestlige partnere klarer ikke å stanse. De ser på seg selv som vinnere, sa Putin.

– Russlands holdning i Ukraina-saken sender et signal til Russlands partnere om å stanse byggingen av den muren, sa Putin - som hadde gjort én markant endring fra fjorårets til årets pressekonferanse:

På det gigantiske kartet som figurerte bak presidenten på deler av pressekonferansen var Krim-halvøya en del av det russiske riket.

Samtidig som pressekonferansen startet, tok norske jagerfly på NATO-beredskap av fra Bodø for å rykke ut til russiske fly som nærmet seg norskekysten.

- Vi angriper ingen

Den økte russiske flyaktiviteten flere steder i Europa, som den britiske forsvarsministeren har sagt til VG truer sivil flytrafikk, var også tema på pressekonferansen.

- Både flygningene og den russiske involveringen i Ukraine blir vel gjort på dine ordre? Du er øverstkommanderende for styrkene? spurte BBC.

- På grunn av våre øvelser og utviklingen av våre militære styrker, antyder du at Russland har bidratt til å øke spenningen i verden. Det har vi – men bare for å beskytte våre egne interesser. Vi angriper ingen, hvis vi bruker den politiske betydningen av ordet, sa Putin.

Dagens utrykning gjør at Forsvaret kan plusse på enda en flygning på tallet som allerede viser en økning av russiske flygninger langs norskekysten i år sammenlignet med tidligere år. Andre steder i NATO er tallet mangedoblet.

E-sjefen i stort VG-intervju:Russland er mer uforutsigbart

- Visste du at Russland på begynnelsen av 1990-tallet så å si stoppet flygningene? Samtidig fortsatte de amerikanske flyene sine flygninger med strategiske atomvåpen. Hvem var det som provoserte frem denne endringen? Var det oss? spurte Putin retorisk - før han fortsatte med spørsmål han selv svarte på:

- Vi har to militærbaser utenlands, i Kirgisistan og i Tadsjikistan, ikke langt fra grensen til Afghanistan. Hvor mange har USA? De har baser over hele verden. Er det vi som flytter styrker nærmere andre lands grenser? Nei. Hvem var det som brøt ut av avtalene om atomvåpen? Det var ikke oss. Hvem var det som stanset dialogen? Det var ikke oss. Likevel sier du at VI er de aggressive? Basert på sunn fornuft er det ikke sant.

Putin: Jeg elsker og blir elsket

GLADE GAMLE DAGER: Putin og sin daværende kone Ljudmilla i 2011. Nå er de skilt, og Putin snakker nødig om privatlivet sitt. Foto:Alexander Zemlianichenko,Ap

Pressekonferansen er en flere timer lang seanse, med flere hundre journalister i salen.

I løpet av spørsmålsrunden kommer Putin innom alt fra landbruk og rubel-kurs til og størrelsen på parkeringsbøter og import av leskedrikker fra nabolandene.

En av journalistene pirket også borti Putins privatliv - og hans mandige image.

- Har du kjærlighet i livet ditt? spurte journalisten.

En smilende Putin nølte litt før han svarte:

- Jeg har kjærlighet i livet. Jeg elsker og blir elsket. Jeg har godt forhold til ekskona mi, vi har et vennlig forhold. Jeg ser også barna mine i blant, men selvfølgelig ikke så ofte som jeg burde, sa Putin.

- Vet ikke hva jeg tjener

I et eksklusivt intervju med VG tidligere i desember, sa sjefen for den norske Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, at Putin har flyttet mer og mer av makten i Russland over på egne hender.

- Landet styres i realiteten av en liten krets rundt Putin. Det er en krets der de fleste har samme bakgrunn som ham selv. Tidligere var det et innslag av liberale i lederskapet. Nå består den av konservative, sa Grandhagen.

En av dem er toppsjefen i oljeselskapet Rosnef, Igor Setjin, som også blir kalt «Moskvas grå eminense». Som de fleste andre i den innerste kretsen er han hardt rammet av de vestlige sanksjonene mot Russlsand.

En av journalistene ville vite om Putin mener Setsjin får den lønnen han fortjener.

- Han er en dyktig leder. Jeg vet ikke hvor mye han tjener. Jeg vet ikke en gang hva jeg tjener selv, sa Putin.

- Ingen leiesoldater

Men spørsmålene som gang på gang kom opp dreier seg om tre temaer: Økonomien, forholdet til Vesten og Russlands rolle i konfliktene i Ukraina.

- Hvor mange soldater og kjøretøyer har du sendt til Ukraina? Og hvor mange er drept der? spurte en ukrainsk journalist.

- Russerne som døde der, deltok ikke i noen militæraksjon. De var ubevæpnet, svarte Putin – som blankt avviste påstander om at russiske soldater skal være aktive i landet.

- De reiser frivillig og får ikke noe betaling. Da kan det ikke kalles leiesoldater, svarte Putin.

Sendte stikk til EU

VÆRSÅGOD, NESTE: Journalister holder opp aviser, plakater og journalistblokker for å få slippe til med sine spørsmål under Vladimir Putins årlige pressekonferanse. Spørsmålene er mange, varierte - og til tider ganske krasse. Men allerede i løpet av spørsmålsrundens første minutter fikk Putin kritikk i sosiale medier for å ikke svare på ordentlig på flere av spørsmålene. Foto:Pavel Golovkin,Ap

Etter å ha gjentatt at han mente maktovertakelsen i Ukraina var et rent kupp, kalte han det som skjer i Øst-Ukraina som en «straffeoperasjon» satt i verk av myndighetene i Kiev.

– Kievs økonomiske blokade av regionene øst i Ukraina er skadelig, sa presidenten, og føyde til at Moskvas mål er å gjenopprette «politisk enhet» i Ukraina, sier Putin.

Han sendte også et stikk til EU.

- Se på Brussel og byråkratiet der. Det går ikke an å sammenligne våre byråkrater med de i Brussel, sa Putin.

Tror på økonomisk vekst

Under første del av den flere timer lange seansen, ble Russlands svært vanskelige økonomiske situasjon tatt opp som tema.

- Den vanskelige situasjonen som Russlands økonomi befinner seg i, er forårsaket av eksterne faktorer, slo president Vladimir Putin fast - og brukte blant annet rekordstore avlinger som et bevis på at den russiske økonomien igjen ville vokse.

Onsdag økte den russiske sentralbanken renten fra 10 til 17 prosent i et forsøk på å prøve og bremse en rubel i fritt fall og demme opp for sviktende oljeinntekter.

- Det vil ta to minst år for økonomien å hente seg inn igjen, men at det også kan ta kortere tid enn det, mente Putin.

Håper på OL-effekt

Blant de mer kuriøse svarene, hevdet Putin at de storslåtte og rekorddyre olympiske lekene i Sotsji ville ha en svært positiv effekt på en skrantende russisk folkehelse.

- Folk må bruke tiden på trene, ikke bruke tiden på å drikke vodka med venner. Vi må skape en kultur av sunnhet og sport. Det vil øke den forventede levealderen, sier Putin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder