PENGEKRAV: NATO-sjef Jens Stoltenberg er bekymret over forsvarskuttene i flere NATO-land. Foto: KYRRE LIEN Foto: ,

NATO-Jens ber om mer penger

ROMA (VG) Kuttene i forsvarsbudsjettene må stoppe opp i
alle NATO-land, krever Jens Stoltenberg.

 • Nilas Johnsen
 • Kyrre Lien

Artikkelen er over fem år gammel

–- 2014 var et år der sikkerhetsutfordringene for NATO økte med Russlands aggressive adferd mot Ukraina, og ISILs vold i Irak, Syria og Nord-Afrika. Likevel gikk den samlede forsvarsinvesteringen i NATO ned, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til VG.

–- Nå må kuttene stanses. Så i årene fremover er det en gradvis prosess der vi går fra kutt til økte investeringer, sier Stoltenberg.

To-prosent mål

Under NATO-møtet i Wales i fjor høst ble det besluttet at alle de 28 medlemmene skulle investere minst 2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar. Målet er å komme dit i løpet av et tiår.

BAKGRUNN:Stoltenbergs 10 største utfordringer som NATO-sjef

Per nå er det bare fem land som oppfyller 2-prosentmålet: USA, Storbritannia, Polen, Estland og Hellas.

–- Det er viktig at store NATO-land som USA og Storbritannia opprettholder sine investeringer, men vi ser også at land med anstrengt økonomi klarer det, sier Stoltenberg.

Temaet har han selv tatt opp under sine politiske møter i G7-landet Italia, og har understreket flere ganger at økonomisk vekst her også er bra for NATO.

–- Det er en viktig del av jobben min å gjenta behovet for at NATO-landene oppfyller det man ble enige om i Wales, sier Stoltenberg.

Kuttet selv

Norge ligger omtrent på gjennomsnittet, som er rundt 1,5 prosent av BNP. Men med så høyt bruttonasjonalprodukt og lav befolkning er vi ett av landene som bruker mest per hode.

Under besøket i Italia legger ikke Stoltenberg skjul på at han selv har vært med på å kutte i forsvarsbudsjett for å bruke mer på andre områder. I perioden etter den kalde krigen var det riktig, mener han. Men ikke lenger nå.

–- Norge er ett av fire NATO-land som kontinuerlig har økt sine investeringer siden 2008.

–- Nå skal Norge investere i kampfly, ubåter og mer trening, så jeg legger til grunn at også Norge øker sine investeringer, sier Stoltenberg.

Mer om

 1. Nato
 2. Ukraina
 3. Russland
 4. Terrorisme
 5. Midtøsten

Flere artikler

 1. Norge «skylder» NATO-Jens
  17 milliarder kroner

 2. Stoltenberg: Fullt mulig å gi Forsvaret 17 milliarder mer

 3. Erna til Jens: Når ikke NATO-målet

 4. Norge faller på NATOs liste over forsvarsutgifter

 5. Stoltenberg legger press på Norges forsvarssatsing

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder