Storbritannias statsminister Boris Johnson møtte USAs president Donald Trump under FNs generalforsamling i New York 24. september. Foto: Stefan Rousseau / PA Wire

Boris Johnson trygler Trump om å holde seg unna valget

Storbritannias statsminister Boris Johnson er redd for at president Donald Trump vil stikke kjepper i hjulene for Toryenes valgkamp når han kommer på besøk til uken.

 • Jørn E. Kaalstad

Om snaue to uker, den 12. desember er det nyvalg i Storbritannia og nå går statsminister Boris Johnson ut og sier at det best om USAs president Donald Trump ikke blander seg inn i valget når han kommer på besøk til London 2. desember i forbindelse med et NATO-toppmøte, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Det vi tradisjonelt ikke, som kjære allierte og venner, det vi ikke tradisjonelt gjør, er å blande oss inn i hverandres valgkamper, sier Johnson til LBC radio.

les også

Folk i Irland er mer positive til EU etter brexit

Boris Johnson og Det konservative partiet har et massivt forsprang på meningsmålingene før valget og blir resultatet som målingen i avisen The Times onsdag viste vil Toryene få 359 plasser i Parlamentet – 68 plasser mer enn hovedrivalen Labour.

Derved ligger Boris Johnson an til å styrke sin posisjon etter valget, men han frykter trolig at en innblanding fra Trump kan svekke mulighetene for en valgseier.

– Det beste, for nære venner og allierte som USA og UK er at ingen av sidene involverer seg i hverandres valg, sa han i radiointervjuet.

DEBATT: Statsminister Boris Johnson og Labour-leder Jeremy Corbyn under en TV-debatt 19. november. Foto: JONATHAN HORDLE / ITV

Trump har imidlertid allerede involvert seg i valget. I oktober sa han at opposisjonsleder Jeremy Corbyn (Arbeiderpartiet) ville være «så elendig» for Storbritannia og at Boris Johnson burde søke et samarbeid med Brexit-leder Nigel Farage.

– Husker Obama-støtte

Så sent som i juni i år møtte Farage president Trump i London og etter møtet sa Brexit-lederen at «møtet gikk bra og at Trump er en varm tilhenger av Brexit».

les også

Brexit-partiet satser alt på å vinne denne byen

Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og
Storbritannia-ekspert sier til VG at det er stor sannsynlighet for at Trump vil blande seg inn i valgkampen.

– Boris Johnson er redd for at støtte fra Trump skal slå tilbake på han. Han husker nok da president Barack Obama i 2016 ga statsminister David Cameron støtte for remain-siden under Brexit-valgkampen. Det gikk jo ikke bra, sier han.

Dessuten mener Mustad at statsministeren også er redd for at velgerne ikke liker Trump og at det kan ødelegge de gode målingene for Toryene.

– Trump har tidligere gått ut og sagt at Johnson er den rette statsministeren for Storbritannia. Johnson frykter nok at ny støtte fra Trump vil gi han dårlig publisitet og at han vil miste momentum i valgkampen og få lavere oppslutning i valget.

les også

Alt er forandret, men EU-motstanden består

NHS – et minefelt

Jeremy Corbyn har, ifølge Reuters brukt Trumps hyllest av Boris Johnson som et vesentlig strategisk angrep på De konservatives valgkampanje, blant annet ved å hevde at de vil slippe amerikanske medisinselskaper inn i britenes statlige helsetjeneste National Health Service (NHS)

NHS er blitt et potensielt minefelt for statsministeren.

– NHS er en del av velferdsstaten i Storbritannia og frykten i andre partier, spesielt Labour er at NHS blir en del av handelsavtale-grunnlaget etter Brexit. Mange frykter at Johnson vil bruke NHS som et kort i forhandlingene sier Mustad.

– Men Johnson sa i radiointervjuet at han vil forlate handelssamtalene dersom det legges frem forslag om å inkludere NHS i forhandlingsgrunnlaget?

– Ja, nå har han skjønt at dette er en dårlig sak å flagge, og det er derfor han går ut å ber om at Trump holder seg unna valgkampen, sier han.

Og Johnsons Trump-uro deles ifølge tabloidavisen The Sun, av ledere i Det konservative partiet som frykter at presidenten kan komme til å si noe tilsvarende under sitt to dager lange London-besøk.

Kritiserte May

Trump har ved tidligere England-besøk vist at definitivt ikke er fremmed for å blande seg inn i britiske innenrikspolitiske saker. Han har blant annet kritisert Johnsons forgjenger Theresa Mays Brexit-politikk.

Uansett, når Trump lander i London på mandag blir han garantert spurt om hva han mener om Brexit, handelssamtaler og mulig privat amerikansk innblanding i NHS.

Men Johnson sa i radiointervjuet at han vil forlate handelssamtalene dersom det legges frem forslag om å inkludere NHS i forhandlingsgrunnlaget.

Les også

 1. Valget i desember: Hundretusenvis av briter kan være forhindret fra å stemme

  Tidspunktet for nyvalget i Storbritannia gjør at mange briter ikke vil være registrert som velgere der de skal stemme.
 2. Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen

  Britenes statsminister Boris Johnson sier alle kandidatene til De konservative i det kommende valget har lovet å støtte…
 3. Første duell i den britiske valgkampen: Hissig diskusjon om USA-oppkjøp

  LONDON (VG) I den første TV-debatten i valget som blir kalt det viktigste i britisk historie ville Boris Johnson bare…

Mer om

 1. Brexit
 2. Britisk politikk
 3. Boris Johnson
 4. Donald Trump
 5. Storbritannia

Flere artikler

 1. Boris Johnson har overtaket før første TV-debatt

 2. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

 3. Mot katastrofevalg for Labour: Et massivt slag i trynet

 4. Første duell i den britiske valgkampen: Hissig diskusjon om USA-oppkjøp

 5. Jeremy Corbyn håper unge velgere skal gi ham valgseieren

Fra andre aviser

 1. «Bad boys-alliansen» er klar. Er dette valgvinnerne? Eller er det en dødspakt?

  Aftenposten
 2. Vinnerne, taperne og veien videre etter valget i Storbritannia

  Aftenposten
 3. Boris Johnsons vinnertale: Vi vil aldri ta deres støtte for gitt

  Aftenposten
 4. I valgkampen var alt i motbakke. Så kom en helt uvanlig advarsel til velgerne.

  Aftenposten
 5. Boris Johnson forteller hva som var det største sjokket ved å bli statsminister

  Aftenposten
 6. Boris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no