VITNEAVHØR: USAs president Donald Trumps svigersønn Jared Kushner er blant tolv personer Demokratene i Kongressen vil avhøre om spesialetterforsker Robert Muellers Russland-gransking. Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB scanpix

Kongressen vil avhøre Trumps svigersønn

Donald Trumps svigersønn Jared Kushner er blant tolv nøkkelpersoner Demokratene vil kalle inn til vitneavhør i Kongressen om Mueller-rapporten.

Ifølge Politico er tidligere justisminister Jeff Sessions, tidligere visejustisminister Rod Rosenstein, tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn og tidligere stabssjef i Det hvite hus John Kelly også blant de tolv som vil måtte svare for USAs lovgivende nasjonalforsamling.

Samtlige var nøkkelpersoner i spesialetterforsker Robert Muellers omfattende etterforskning av kontakt mellom Russland og Trumps valgkampteam.

Stevningene ble godkjent av justiskomiteen i Representantenes hus torsdag, og det er nå opp til Demokratenes komitéleder Jerry Nadler å utstede dem. Han har foreløpig ikke avklart når dette vil skje.

– Men vi gir oss ikke før vi har innhentet vitneforklaringene deres og dokumentasjon slik at Kongressen og denne komiteen kan gjør den jobben grunnloven og det amerikanske folk forventer av oss, sier Nadler.

– Kom dere tilbake på jobb

Justiskomiteen, der Demokratene har flertall, har siden mars jobbet med en bred gransking av Donald Trumps administrasjon, familie og forretninger for korrupsjon, maktmisbruk og hindring av rettens gang.

I det siste har de særlig peilet seg inn på sistnevnte spørsmål, og blant annet fått Justisdepartementet til å gå med på å overlevere bevismaterialet knyttet til anklagene mot Trump.

Torsdagens utvikling tyder på at de også ser nærmere på «hysjpengene» som ble utbetalt til kvinner som hevder å ha hatt affærer med presidenten. Toppene David Pecker og Dylan Howard fra selskapet American Media Inc, som var involvert i «hysjpenge-saken», er nemlig også blant de tolv som kan måtte vitne for Kongressen.

Presidenten, som hele veien har nektet for anklagene, gikk hardt ut mot justiskomiteen på Twitter i forkant av torsdagens avstemning.

– Nå har Demokratene spurt om å få se tolv personer til, som allerede har brukt timevis med Robert Mueller og har brukt en formue på advokater for å gjøre det, sier han og legger til at Demokratene bør komme seg tilbake i arbeid.

SPARKET: Jeff Sessions (t.h) fikk i november i fjor sparken som justisminister i USA. Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

Mueller vitner

Neste uke skal Mueller selv vitne i Kongressen i forbindelse med sin rapport fra april om forbindelsene mellom Trump og Russland.

les også

Avis: Robert Mueller kritisk til fremstillingen av Russland-rapporten

Muellers sluttrapport inneholdt ingen siktelse eller tiltale mot Trump. Spesialetterforskeren viste til justisdepartementets føringer og overlot til Kongressen å avgjøre om presidenten har begått en forbrytelse som kan rettsforfølges.

Mueller fastslo at det ikke er nok bevis til å si at det var noen konspirasjon mellom Russland og Trumps valgkampstab. Samtidig sa Mueller at Trump ikke kan frikjennes for anklagene om å ha hindret etterforskningen.

Foreløpig har ikke Demokratene signalisert at det er aktuelt å stille presidenten for riksrett. Det er imidlertid splittelse internt i partiet, og flere av partiets presidentkandidater har tatt til orde for å innlede en riksrettsprosess.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder