Slik ble avgjørelsen om Soleimani-drapet tatt

NEW YORK (VG) Donald Trump skal ha diskutert valgkamp på golfklubben sin i Florida da møtet brått ble avbrutt. Da han returnerte minutter etterpå, var en spektakulær beslutning tatt.

Til tross for at Qasem Soleimani lenge har vært på amerikanernes radar, unnlot både George W. Bush og Barack Obama å gå etter den mektige generalen.

les også

Drept etter ordre fra Trump: Dette var Qasem Soleimani

Samtidig har Trump tidligere avstått fra drastiske motangrep på det USA har sett på som Irans provokasjoner i Midtøsten.

I et intervju med TV-kanalen Iran International fredag fikk utenriksminister Mike Pompeo spørsmålet: «Hvorfor nå»?

Pompeo viste til at USA har fulgt med på Soleimani, som han beskriver som både «ond» og «terrorist», i flere måneder. Han trakk frem tre hendelser som var avgjørende for beslutningen:

* Angrep på oljetankere i Hormuzstredet.

* Nedskytingen av en amerikansk militær drone.

* Angrepet mot en militærbase utenfor Kirkuk i slutten av desember der en sivil amerikaner, en entreprenør, ble drept.

– Det var en eskalering. Vi måtte stoppe det. Dette skjedde som følge av terroristen, Soleimanis, koordinering, så vi hadde et behov, sa Pompeo.

USA har også lagt vekt på at Soleimani planla flere angrep i Midtøsten. Ifølge utenriksministeren sto opptil hundrevis av amerikanere i fare for å bli drept. Angrepene ville også ført til at irakere mistet livet, ifølge Pompeo.

– Vi ville ikke la det skje, så vi gjorde alt vi kunne for å forstyrre det. Vi fortsatte å gjøre det arbeidet, men i går kveld gjennomførte vi angrepet som tok ned mannen som planla og ledet planene om disse nært forestående angrepene.

Hverken Pompeo eller Trump har gitt detaljer om planene. Det er heller ikke lagt frem bevis for et forestående angrep.

les også

Demokrater hardt ut mot drapet på mektig iransk general

Lørdag ble det publisert en video som skal vise angrepet generalen ble drept i:

Skal ha godkjent angrep flere dager før

Mens planene om et angrep ble lagt har Trump oppholdt seg på golfklubben sin i Florida, Mar-a-Lago. Ifølge New York Times begynte diskusjonene etter drapet på amerikaneren 27. desember.

Avisen skriver at kun en håndfull personer ble involvert: nasjonal sikkerhetsrådgiver Robert C. O’Brian, utenriksminister Mike Pompeo, forsvarsminister Mark T. Esper, CIA-sjef Gina Haspel, stabssjef Mick Mulvaney og presidentens juridiske rådgiver Eric Ueland.

Anonyme kilder sier til ABC News at Trump ga grønt lys til å gjennomføre en operasjon mot Soleimani før torsdagens droneangrep. Én kilde sier at autorisasjonen ble gitt allerede lørdag for en uke siden – altså dagen etter at amerikaneren ble drept, og flere dager før droneangrepet ble gjennomført.

les også

Eriksen Søreide etter USA-angrepet: Alle må roe seg

– Benghazi var i tankene hans

Mandag denne uken diskuterte presidenten situasjonen med sin nære allierte Lindsey Graham, som besøkte Mar-a-Lago, skriver Washington Post. Trump var bekymret for at Iran ville slå til mot USA igjen, og fortalte Graham at han vurderte et angrep.

– Han tenkte høyt, men han var bestemt på å gjøre noe for å beskytte amerikanere. Drapet på entreprenøren endret virkelig ligningen, sier senatoren til avisen.

Anonyme kilder sier til Washington Post at presidenten også var opptatt av angrepet på USAs ambassade i Libya i 2012 og Obama-administrasjonens respons. Trump skal ha vært opptatt av at hans respons ville få ham til å fremstå sterkere enn forgjengeren.

– Benghazi har vært i tankene hans, sier Graham.

Forsvant fra møte

Så sent som torsdag ble fortsatt andre og mindre inngripende alternativer vurdert. Men rådgivere, som uttaler seg anonymt til New York Times, minner om at Trump har fått advarsler i forkant av drastiske avgjørelser tidligere – uten at konsekvensene har blitt så store som forventet, for eksempel i forbindelse til handelskrigen.

les også

Sorg og sinne blant Soleimanis allierte: «USA er alle terroristers mor»

Ifølge New York Times ble den endelige avgjørelsen tatt rundt klokken fem torsdag ettermiddag lokal tid.

Trump diskuterte valgkampanjen sin med politiske rådgivere da han plutselig ble hentet til et annet møte. En stund etterpå returnerte han uten å røpe hva som hadde skjedd.

Soleimani ble drept da en amerikansk drone avfyrte minst tre missiler mot to biler da de forlot flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad torsdag kveld amerikansk tid.

– Det var utrolig modig og overrasket mange av oss, sier en anonym rådgiver til Washington Post.

Etterlyser svar

På en pressekonferanse fredag sa Trump at USA ikke har startet, men hindret, en krig. Han sa også at Soleimani planla nært forestående og ondsinnede angrep på amerikanske diplomater og militært personell.

– Men vi tok ham på fersken og avsluttet ham, sier presidenten.

Men demokratene mener de ikke har fått tilfredsstillende svar på hvorfor angrepet skjedde akkurat nå.

Kongressmedlem Elissa Slotkin, som har hatt Irak og sjiamilitser som spesialfelt i både CIA og statsapparatet, påpeker på Twitter at Soleimanis rolle og innflytelse har vært velkjent i 20 år. Frykten for hevnangrep og muligheten for å bli dratt inn i en langvarig konflikt har ført til at tidligere presidenter ikke har gitt ordre om en likvidering.

Henrik Breitenbauch, som leder Center for Militære Studier ved universitetet i København, har tidligere etterlyst logikken bak angrepet.

– Det er ikke noen krystallklar logikk i amerikanernes angrep. Det er i høy grad en symbolsk handling der man ville sette foten ned for en rekke iranske angrep mot amerikanske mål, har han sagt til NTB.

Etter angrepet har utenriksminister Pompeo vært travelt opptatt med å ringe allierte over hele verden. Russland, Kina og Frankrike er blant landene som har kritisert USAs beslutning.

– Helt ærlig, europeerne har ikke vært så hjelpsomme som jeg håpet de skulle vært, sier Pompeo i et intervju med Fox News.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder