FÅR IKKE LEGGE TIL KAI: Skipet World Dream fra Genting Cruise Lines med 1800 om bord ble nektet å legge til kai i Kaohsiung på Taiwan tirsdag. Foto: Vincent Yu / AP

Tusenvis av cruisepassasjerer i karantene etter virusutbrudd

Tusenvis av passasjerer kan ikke forlate cruiseskip som er satt i karantene i Japan og Hongkong etter utbrudd av Wuhan-viruset.

  • NTB-DPA

Det første skipet ble satt i karantene i Japan mandag. Det ligger utenfor Yokohama, og alarmen gikk da en tidligere passasjer ble diagnostisert med det nye coronaviruset i Hongkong.

Ti personer som er blitt bekreftet smittet, er evakuert fra skipet og brakt til sykehus. Mange andre er tvunget til å vente på resultatene i uvisshet. Det er tatt prøver fra 273 av de 3711 personene om bord.

Les også: WHO: Coronaviruset er ikke en pandemi

Situasjonen for passasjerene om bord på Diamond Princess er vanskelig. De må holde seg i lugarene i opptil 14 dager, og mange er bekymret for at de kan gå tom for medisiner.

les også

Norske Ole (20) bor i Kina: Strengt testregime

Stabil tilstand

Tilstanden er stabil for den 80 år gamle tidligere passasjeren, som gikk fra borde i Hongkong 25. januar. Nærmere detaljer om tilstanden til de ti øvrige som er bekreftet smittet er ikke kjent.

Kinesiske myndigheter ut mot USA: – Overreagerer

Japans helseminister Katsunobu Kato orienterte om situasjonen i nasjonalforsamlingen i Tokyo tirsdag. Han opplyste at det nå er tre grupper som i første omgang testes i forbindelse med utbruddet: De som har symptomer, folk som gikk fra borde i Hongkong sammen med 80-åringen og de som har vært i nær kontakt med den syke passasjeren.

les også

Så smittsomt er det nye coronaviruset

Totalt er det kommet 31 prøvesvar, og av dem testet altså ti positivt på Wuhan-viruset.

KARANTENE: En passasjer ser ut fra cruiseskipet World Dream, som er i karantene i Hongkong. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix

Cruiserederiet sier omkring halvparten av passasjerene om bord på skipet er japanske. Detaljer om de øvriges nasjonalitet er ikke kjent.

Karantene i Hongkong

Tirsdag kom meldingen om at også et annet cruiseskip er satt i karantene, denne gang i Hongkong.

Les også: Flere døde av coronaviruset enn SARS i Kina

Skipet World Dream fra Genting Cruise Lines fikk ikke lov til å legge til kai i Kaohsiung på Taiwan tirsdag, etter at tre passasjerer på et tidligere cruise ble diagnostisert med coronaviruset som har ført til en epidemi i Kina.

Leung Yiu Hong i Hongkongs havnemyndigheter sier 90 prosent av passasjerene er fra Hongkong, og at ingen om bord kommer fra Fastlands-Kina.

Over 30 mannskapsmedlemmer har symptomer som feber, hoste og sår hals. Ingen får lov til å forlate skipet før testene er gjennomført.

Nesten 25.000 smittet

Antall personer som har dødd av det nye coronaviruset i Kina, har steget til 490, opplyser myndighetene i landet. I tillegg er to døde utenfor det kinesiske fastlandet.

Det er Hubei-provinsen som er blitt hardest rammet. Det var også der, i millionbyen Wuhan, at viruset først ble oppdaget. Det siste døgnet er det meldt om 65 nye dødsfall i Hubei.

I provinsen meldes det også om 3.156 nye smittede. I tillegg er det meldt om nye smittede i andre provinser i landet.

Det totale antallet smittede i Kina er nå 24.324, opplyser myndighetene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder