HØYTIDELIG: Leder for Representantenes hus Nancy Pelosi skriver under riksettstiltalen før den skal bæres over til Senatet. Foto: SHAWN THEW / EPA

Har overført riksrettssaken mot Trump til Senatet: – I dag skaper vi historie

Representantenes hus i USA har nå levert riksrettstiltalen mot Donald Trump til Senatet. Selve rettssaken starter etter planen neste uke.

En gruppe fra administrasjonen i Representantenes hus tok onsdag kveld med seg riksrettstiltalen fra Representantenes hus, spaserte gjennom Capitol-bygningen i en høytidelig prosesjon – på vei til Senatet og majoritetsleder Mitch McConnell.

Her ble den tredje riksrettstiltalen i amerikansk historie overlevert fysisk, slik reglene krever, skriver New York Times.

Den var da skrevet under av leder for Representantenes hus Nancy Pelosi, som skal ha brukt flere ulike penner for å markere det historiske øyeblikket.

Fikk du med deg? Nye avsløringer i forkant av riksrettssaken mot Trump

PROSESJON: Cheryl Johnson og Paul Irving bærer riksrettstiltalen over til Senatet på Capitol-bygningen i Washington D.C. onsdag kveld. Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

– I dag skaper vi historie. Når medlemmer av administrasjonen går nedover hallen her og skal levere riksrettstiltalen mot USAs president for maktmisbruk og motarbeidelse av kongressen, krysser vi en terskel i historien, sa Pelosi før hun skrev under, skriver CNN.

228 stemte for og 193 mot å sende saken til det republikansk-kontrollerte senatet, og det var demokratene og én uavhengig representant som støttet forslaget. Demokraten Collin C. Peterson stemte mot.

Rettssak i Senatet

Torsdag vil tiltalen bli formelt akseptert og lest opp for senatorene, og flertallsleder Mitch McConnell har varslet at riksrettssaken kan starte allerede førstkommende tirsdag.

Høyesterettsjustitiarius – altså den dommeren som leder USAs høyesterett – John Roberts, vil utnevne senatorene som jurymedlemmer i rettssaken.

Tidligere onsdag ble det klart hvem som vil utgjøre «påtalemyndigheten» når saken mot Trump kommer opp.

Her kan du se hovedaktørene i riksrettssaken:

Rådgiver Pat Cipollone i Det hvite hus er forventet å lede Trumps team under riksrettssaken, som vil vises på TV.

I tillegg ventes også Trump-rådgiver Jay Sekulow å ha en rolle, skriver Washington Post.

Ifølge avisen prøver Trumps advokater å tilrettelegge for den raskeste riksrettssaken i historien. De håper presidenten kan bli frikjent i løpet av dager, og uten at vitner trenger å forklare seg, ifølge kilder avisen har snakket med.

– Grunnen til at det ikke kommer til å ta så lang tid, er at fakta i saken er enkle, og fakta i saken er på presidentens side, sier en tjenestemann i Det hvite hus til Washington Post.

Anklages for maktmisbruk

Det var i desember at et flertall i Representantenes hus vedtok å stille president Donald Trump for riksrett. Trump er tiltalt for maktmisbruk og for forsøk på å hindre Kongressens arbeid.

Trump etter riksrett-tiltalen: – Jeg koser meg

Bakgrunnen for saken er at Trump anklages for å ha forsøkt å presse Ukraina til å starte en etterforskning som ville involvert demokraten Joe Biden, som håper å bli presidentkandidat.

Det er ansett som svært sannsynlig at Senatet kommer til å frikjenne Trump, og at presidenten dermed blir sittende med makten.

Den republikanske senatoren Lindsay Graham sier til Washington Post at presidenten allerede har begynt å peile ut veien videre etter rettssaken i Senatet.

– Han vil gjerne slå tilbake med noe sterkt etter riksrettssaken for å utfordre demokratene, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder