Over 20 funnet døde etter jordskjelv i Tyrkia

Tallet på omkomne stiger etter jordskjelvet i Tyrkia fredag kveld. Over 1000 er skadet, opplyser tyrkiske myndigheter.

  • Marthe Nymoen
  • NTB

Det rapporteres om stadig flere omkomne etter det fatale jordskjelvet i Tyrkia fredag. Så langt er minst 22 mennesker bekreftet omkommet, melder nød- og katastrofemyndigheter, skriver Reuters.

18 personer skal ha omkommet i byen Elazig og fire i naboprovinsen Malatya. Det fryktes at så mange som 22 mennesker fortsatt er fanget i ruinene.

Myndighetene opplyser i tillegg at over 1000 mennesker er skadet. Ifølge nyhetsbyrået AP er tilstanden alvorlig for elleve av de skadede.

Flere sovesaler, ungdomssentre og idrettshaller er åpnet for dem som trenger det, skriver det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

– Våre institusjoner iverksetter alle nødvendige tiltak for å overvinne jordskjelvet og sikre våre innbyggere, skriver president Recep Tayyip Erdogan i en twittermelding.

Skjelvet inntraff like før klokken 21 lokal tid, var 10 kilometer dypt og hadde sitt episenter nær byen Sivrice.

Ifølge lokale myndigheter er det ikke meldt om store skader i Sivrice, men flere bygninger i områdene rundt byen har rast sammen. Ifølge Tyrkias innenriksminister Süleyman Soylu har fire-fem større bygninger rast sammen i Elazig, 30 kilometer nord for Sivrice.

Det pågår redningsaksjoner for å hente ut mennesker som er innesperret i de sammenraste bygningene, og bilder i sosiale medier viser store bygninger som er lagt i grus.

Håper

– Vi håper at det ikke er flere omkomne, sier Soylu til nyhetsbyrået Anadolu.

– Det var svært skremmende, møbler falt over oss og vi løp ut, forteller 47 år gamle Melahat Can, som bor i Elazig.

– De neste dagene kommer vi til å tilbringe på en bondegård utenfor byen, sier hun.

Telefonforbindelsen i området er brutt, og det meldes om flere mindre etterskjelv.

Det kraftige jordskjelvet ble også kjent i Syria, Libanon, Israel, Georgia og Armenia, men det er ikke meldt om materielle ødeleggelser eller personskader i disse landene.

Ikke uvanlig

Kraftige jordskjelv er ikke uvanlig i Tyrkia. I 1999 omkom 17.000 mennesker da et skjelv som ble målt til 7,4 rammet Izmit-området vest i landet, blant dem rundt 1.000 i landets økonomiske hovedstad Istanbul.

I september ble Istanbul, der det bor 15 millioner mennesker, rammet av et skjelv målt til 5.7, men dette forårsaket ikke skader.

Tyrkias sports- og ungdomsminister Mehmet Muharrem Kasapoğlu er en av dem som har sendt varme tanker til dem som er rammet av jordskjelvet på sosiale medier.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder